Grūdų augintojai lietaus nebelaukia: atsigautų nebent runkeliai ir kukurūzai | KaunoDiena.lt

GRŪDŲ AUGINTOJAI LIETAUS NEBELAUKIA: ATSIGAUTŲ NEBENT RUNKELIAI IR KUKURŪZAI

Šie metai grūdų augintojams bus prastesni nei vidutiniškai, bet geresni nei praėję, Eltai sakė Lietuvos grūdų augintojų asociacijos (LGAA) administracijos vadovas Ignas Jankauskas.

Pasak jo, sausra daugiausiai žalos padarė vasarinėms kultūroms.

„Lietus, kuris buvo, įtakos derliui nebeturėjo, nes grūdai jau buvo susiformavę iki tol. Sausros padariniai jaučiasi labiausiai vasarinėms kultūroms, kaip ir anksčiau buvome prognozavę. Derliaus kritimai yra nuo 15-20 proc. iki net svarstymų ar beverta kulti“, – Eltai sakė I. Jankauskas.

LGAA administracijos vadovo teigimu, pupos ir grikiai nukentėjo labiausiai iš vasarinių kultūrų.

Derliaus kritimai yra nuo 15-20 proc. iki net svarstymų ar beverta kulti.

„Dėl žieminių kultūrų yra įvairių scenarijų, bet situacijos labai smarkiai nedramatizuojame. Metai gal bus prastesni nei vidutiniai, bet geresni nei praėję. Seniai pasiteisinusios veislės ir šiemet pasiteisino, kurios, jau daugelį metų žinoma, yra atsparios visokiems gamtiniams reiškiniams. Šiemet ką ne kartą išskyrėme – tai netolygumą. Net ir to paties ūkininko valdomuose laukuose viename lauke tos pačios kultūros derlingumas – 6 t, kitame lauke, kuriame mistiškai mažiau lietaus, – 4,5 t. Tokie netolygumai dideli šiemet“, – Eltai sakė I. Jankauskas.

Pasak jo, lietaus grūdų augintojai jau nebelaukia, jis padėtų nebent runkeliams ir kukurūzams.

„Lietaus nebent runkeliai ir kukurūzai dar laukia. Galėtų dar jo būti, bet dabar, kada prasidėjo kūlimai, kuliamoms kultūroms tas lietus tik atneš žalą. Jeigu pradėtų lyti, tai ne tik sausra būtų, bet dar ir nuplautų viską. Dabar reikia, kad viskas džiūtų, grūdas sausėtų, nereikėtų jo į džiovyklą vežti, o būtų galima su pirminiu valymu vežti tiesiai į pardavimą“, – teigė I. Jankauskas.

Kaip ELTA jau rašė, hidrologinė sausra šalyje šiuo metu yra pasibaigusi, o geriausia situacija yra Vakarų Lietuvos upėse, Eltai praėjusią savaitę nurodė Hidrometeorologijos tarnyba.

Kaip apžvalgoje nurodo Hidrometeorologijos tarnyba, šių metų birželis buvo šilčiausias nuo 1961 metų. Vidutinė oro temperatūra siekė 20,1 laipsnio šilumos, 12 dieną buvo pasiektas naujas birželio mėnesio karščio rekordas – 35,7 laipsnio šilumos. Buvo registruotos šešios tropinės naktys (kai oro temperatūra nakties metu nenukrenta žemiau 20 laipsnių karščio).

Birželio mėnesį vidutinis kritulių Lietuvoje buvo 33 mm. Daug kur jų kiekis neviršijo 30 mm ir tik 5 stotyse išmatuota daugiau nei 60 mm kritulių, nurodo tarnyba.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

c

juk lyja istisai...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS