Gruodį – 1,2 proc. metinė infliacija, 0,5 proc. mėnesio defliacija | KaunoDiena.lt

GRUODĮ – 1,2 PROC. METINĖ INFLIACIJA, 0,5 PROC. MĖNESIO DEFLIACIJA

  • 0

Paskutinį praėjusių metų mėnesį Lietuvoje užfiksuota 1,2 proc. metinė infliacija, ji buvo mažiausia nuo 2021 metų vasario, kai siekė 0,6 procento. Tuo metu per mėnesį – gruodį, palyginti su lapkričiu – kainos mažėjo 0,5 procento. Mėnesio defliacija fiksuota antrą mėnesį iš eilės.

Vidutinė metinė infliacija siekė 9,1 proc., skelbia Valstybės duomenų agentūra.

Mėnesio defliacijai daugiausiai įtakos turėjo degalų ir tepalų, avalynės, cukraus, uogienės, medaus, šokolado ir saldumynų, kitų asmens priežiūros prietaisų ir priemonių, spirituotų gėrimų, drabužių, trumpalaikio naudojimo namų ūkio prekių kainų sumažėjimas bei keleivių vežimo oro transportu paslaugų, daržovių, elektros, restoranų, kavinių paslaugų, farmacijos gaminių kainų padidėjimas.

Gruodį, palyginti su lapkričiu, maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos sumažėjo 1 proc. Labiausiai atpigo džiovinti vaisiai ir riešutai, miltai, šokoladas ir desertai kakavos pagrindu, vaisių ir daržovių sultys, bet pabrango alyvuogių aliejus, pievagrybiai, šviežios ir atšaldytos jūros gėrybės, gaivieji gėrimai.

Taip pat kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia sumažėjo mandarinų, mangų, greipfrutų, apelsinų, bet padidėjo vynuogių, žiedinių kopūstų, bulvių, kininių kopūstų kainos.

Dėl sezoninių nuolaidų drabužių ir avalynės kainos sumažėjo 2,6 proc. Avalynė atpigo 5,2 proc., drabužiai – 1,6 proc.

Būsto apstatymo, namų apyvokos įrangos ir kasdienės būsto priežiūros kainos sumažėjo 1,9 proc. Viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugų kainos padidėjo 0,7 proc. Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,3 proc.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos per metus padidėjo 0,1 proc.

 

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo farmacijos gaminių, restoranų, kavinių paslaugų, mėsos ir jos produktų, automobilių, transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, tabako gaminių kainų padidėjimas bei elektros, šilumos, degalų ir tepalų, kietojo kuro kainų sumažėjimas.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos per metus padidėjo 0,1 proc.

2023 metais fiksuotas žymus energetinių prekių pigimas. Elektros kainos sumažėjo 27,7 proc., kietojo kuro – 23,5 proc., šilumos – 19,9 proc., suskystintų dujų maistui gaminti – 17,3 proc., skystojo kuro – 12,2 proc., dyzelinių degalų – 11,1 proc., suskystintų automobilinių dujų – 11 proc., benzino – 4,8 proc. Tik gamtinių dujų kainos pakilo 14,2 proc.

Alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių metinį 6,1 proc. kainų padidėjimą lėmė 7,9 proc. padidėjusios vyno ir vyno produkcijos, 6,8 proc. – tabako gaminių, 5,2 proc. – alaus, 5 proc. – spirituotų gėrimų kainos.

Kaip ir ankstesniais metais, išliko paslaugų kainų didėjimo tendencija. Keleivių vežimo oro transportu paslaugų kainos padidėjo 37,3 proc., socialinės apsaugos – 11,3 proc., kino, teatrų, koncertų – 11,2 proc., medicinos – 10,2 proc., apgyvendinimo ir keleivių vežimo geležinkeliu – po 9,8 proc., pašto ir buitinių prietaisų taisymo – po 9,4 proc., namų ūkio personalo ir namų priežiūros bei kirpyklų ir asmens priežiūros įstaigų teikiamų paslaugų – po 9,1 proc., poilsio ir sporto – 8,8 proc., keleivių vežimo taksi – 8,6 proc., viešojo maitinimo – 7,5 proc.

Iš ne maisto prekių pabrango farmacijos gaminiai – 12,7 proc., laidojimo reikmenys – 10,2 proc., sodo produktai – 9,5 proc., automobiliai – 9,2 proc., namų ūkio valymo ir priežiūros priemonės – 8,2 proc., gėlės – 6,6 proc., asmens higienos reikmenys – 5 proc., laikraščiai ir periodiniai leidiniai – 4,8 proc., gaminiai ir medžiagos būsto priežiūrai ir remontui bei kūdikiams skirti reikmenys – po 4,1 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS