Gyventojų susidomėjimas renovacija auga kartu su šildymo kainomis | KaunoDiena.lt

GYVENTOJŲ SUSIDOMĖJIMAS RENOVACIJA AUGA KARTU SU ŠILDYMO KAINOMIS

  • 4

Šį šildymo sezoną daugeliui gyventojų teko atverti pinigines plačiau nei įprastai, tai dažną privertė susimąstyti ne tik apie būsto renovaciją, bet ir atsinaujinančių energijos šaltinių diegimą, siekiant sutaupyti ateityje. Tokią informaciją atskleidė rinkos tyrimų bendrovės atliktas kiekybinis visuomenės nuomonės tyrimas, kurį inicijavo Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA).

Atliktame tyrime dalyvavo 1 015 nuolatinių gyventojų iš visos Lietuvos, 409 jų – renovuotinų daugiabučių namų gyventojai. Apklausus pastaruosius, paaiškėjo, kad kiek daugiau nei pusė (56 proc.) renovuotinų daugiabučių gyventojų nurodo, kad šildymo kainų augimas skatina juos galvoti apie būsto atnaujinimą.

„Nerenovuotų daugiabučių gyventojai už šildymą moka du tris kartus didesnes sąskaitas nei tie, kurie jau atsinaujino savo gyvenamuosius namus arba gyvena naujos statybos būstuose. Kainoms už šildymą augant, vienintelis būdas žymiai sutaupyti – atnaujinti savo daugiabutį, taip padidinant jo energinį efektyvumą. Pradėjus rūpintis savo namo modernizacija dabar, ateityje nebereikės jaudintis dėl sąskaitų už šildymą“, – teigia APVA Pastatų energinio taupumo departamento patarėja Gintarė Burbienė.

Renovuoti daugiabučius motyvuoja ne tik augančios šildymo kainos

Kaune daugiabučių modernizacijai atstovaujančios bendrovės specialistas Edvinas Bindokas pastebi, kad gyventojai pastaruoju metu suprato, jog jiems priklauso ne tik butas, bet ir visas namas.

Nusprendę renovuoti namą gyventojai siekia geresnės gyvenimo kokybės.

„Metams bėgant namas sensta, problemų dėl nusidėvėjimo vis daugėja, o jų šalinimas savininkams tampa gana sunkia finansine našta. Kiekvieni uždelsti metai (ar net mėnuo) tą problemą ne sprendžia, o tik gilina. Vis dažniau nusprendžiama, kad, pasinaudojant šia daugiabučių namų modernizavimo programa, galima išspręsti labai daug problemų vienu metu, o ne nuolatos remontuoti ir neturėti apčiuopiamo rezultato“, – teigia E. Bindokas.

Jis priduria, kad net ir augančių šildymo kainų fone padidėjęs daugiabučio energinis efektyvumas po renovacijos gali būti traktuojamas kaip malonus ir geras, bet nebūtinai pats svarbiausias renovacijos veiksnys.

„Nusprendę renovuoti namą gyventojai siekia geresnės gyvenimo kokybės. Tai susideda iš šimtų mažesnių lūkesčių, kurių kiekvieno svarba gali varijuoti priklausomai nuo namo. Šie lūkesčiai gali būti ir visų namo inžinerinių sistemų pakeitimas, nes senosios jau visai susidėvėjusios, ir konstruktyvo problemų sprendimas, ir t.t. Visų tarpinių lūkesčių visuma ir yra pagrindinis tikslas“, – sako E. Bindokas.

Alternatyvūs energijos šaltiniai

Atliktas tyrimas parodė, kad net 80 proc. renovuotinų daugiabučių gyventojų, kurie būtų linkę modernizuoti savo būstą, nurodo, kad šildymo kainų augimas skatina juos atnaujinant būstą diegti ir alternatyvius energijos šaltinius: saulės elektrines, geoterminį šildymą, šilumos siurblius ir kt.

E. Bindoko teigimu, atsinaujinantys energijos šaltiniai sunkiai skinasi kelią į gyventojų širdis. Pastebimas šių priemonių diegimo didesnis aktyvumas, bet tai dar nėra masinis reiškinys. Jo manymu, pagrindinė priežastis – nepasitikėjimas naujomis technologijomis ir baimė, kad investicijos neatsipirks.

Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą – www.betalt.lt arba tel. 8 614 99 699.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

vargsas

BETOS firmos savininkas nebeisgyvena tai sugalvojo is pensininku paskutini kaili nulupti i banka ikisti skolon eik dirti o ne gyventojus plesikauti

Kaunas

Mes tik už renovacija laukiam kada prasidės darbai

šulcas

ką čia pezate naglai stumia žmones į bankų vergovę,nes už šildymą tiek nemokėsim kiek reikės atiduoti bankams per 20 metų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS