I. Šimonytė: Lietuva nori patikinimo, kad Astravo elektra nepateks į ES rinką | KaunoDiena.lt

I. ŠIMONYTĖ: LIETUVA NORI PATIKINIMO, KAD ASTRAVO ELEKTRA NEPATEKS Į ES RINKĄ

  • 13

Lietuva siekia garantijų, kad planuojama Europos Sąjungos (ES) ir Kinijos investicijų sutartis nepakenks Astravo atominės elektrinės (AE) elektros blokadai, teigia premjerė Ingrida Šimonytė.

Ministrė pirmininkė trečiadienį su Europos Komisijos (EK) vykdomuoju viceprezidentu Valdžiu Dombrovskiu aptarė derybų dėl Išsamios investicijų sutarties eigą, pranešė Vyriausybė.

Kartu aptarta, kaip bus įgyvendinama Lietuvos prioritetinė nuostata, kad elektra iš nesaugios Astravo AE nei tiesiogiai, nei netiesiogiai nepateks į ES rinką. 

„Lietuva neturi ketinimų blokuoti šios sutarties pasirašymą. Sutartis sudarys naujas galimybes ES, taip pat ir Lietuvos verslui. Tačiau mes siekiame aiškiai įtvirtinti, kad ši sutartis negali tapti ir netaps pagrindu Kinijos bendrovėms prekiauti nesaugioje elektrinėje pagaminta elektra ar tokių galimybių ieškoti“, – pranešime sakė I. Šimonytė.

Premjerė nurodė, kad Lietuvai siekiant įgyvendinti „antiastravinio“ įstatymo nuostatas itin svarbi EK ir jos vadovybės parama.

„Tai yra prioritetinis Lietuvos nacionalinio saugumo interesas ir šį interesą ginsime visomis mums prieinamomis dvišalėmis, regioninėmis priemonės bei ES lygiu, taip pat ir teikdami rezervacijas ES rengiamiems susitarimams su trečiosiomis šalimis“, – teigė premjerė.

Pokalbyje su V. Dombrovskiu dar kartą paprašyta tvirtų garantijų, kad Europos Vadovų Tarybos (EVT) pavedimas EK parengti pasiūlymus, kaip užkirsti kelią elektros iš nesaugių atominių elektrinių patekimui į rinką, bus įgyvendintas ir tai bus padaryta be atidėliojimų.

Pasak Vyriausybės, V. Dombrovskis užtikrino, kad šie sprendimai bus padaryti laiku. Lietuva kartu gavo tvirtą patikinimą, kad elektra iš Astravo AE nepateks į ES rinką.

Lietuva yra aktyviausia Baltarusijos atominės elektrinės kritikė, priekaištaujanti dėl saugumo reikalavimų nesilaikymo, tuo metu Minskas kaltinimus atmeta. 

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

ALGIS

Pernai per TV ministras Vaičiūnas demonstravo laido galą , atseit iškirptą iš jungties ir garantavo , kad elektra iš Astravo į Lietuvą nepateks , o pasirodo ministras žaidė kaip vaikas smėlio dėžėje , ŠTAI KAIP DIRBA MŪSŲ V Y R I A U S Y B Ė S ..

alis-matalis...

na, jau pikta dėl to pirks-nepirks... juk esame toje rytų elektros sistemoje, o elektra yra perkama per biržą, kuri reguliuojama pasiūlos-paklausos ir yra tik finansinių atsiskaitymų įstaiga... o uždrausti gaminti Astravui elektros mes neturime jokių svertų... galime tik susitarti su Baltarusijos valdžia dėl jos elektrinės saugumo monitoringo, kad gavus kuo operatyvesnės informacijos apie saugumą ar, neduok Dieve, apie pavojingus darbo sutrikimus... o situacija elektros sistemoje galima palyginti kaip su kokiu milžinišku smagračiu, kurį įsuka pastoviu greičiu visi elektros gamintojai, o stabdo tą smagratį visi elektros vartotojai... ir suka bei stabdo visi, nepriklausomai nuo jų buvimo vietos, nes svarbu tik, kad jie būtų prie jos prisijungę... taip kad mūsų priimtas įstatymas fiziškai įsigalios tik tada, kai fiziškai atsijungsime nuo rytų elektros sistemos, jei kokiems politikaujantiems dar tas neaišku?... taigi, reikia nurimti ir produktyviai dirbti, o ne erzelioti...

Kodel neraso

Kad bulbashu naftos produktai isejo i Latvijos ir Estijos uostus?!?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS