I. Šimonytė: siūlomi mokesčių pakeitimai yra gerai subalansuoti | KaunoDiena.lt

I. ŠIMONYTĖ: SIŪLOMI MOKESČIŲ PAKEITIMAI YRA GERAI SUBALANSUOTI

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia nekomentuojanti atskirų fragmentų ir „gandų“ apie siūlomą mokesčių pertvarką, tačiau teigia, jog paketas yra gerai subalansuotas.

„Tiek, kiek aš žinau projektų paketą, galiu pasakyti, kad jis gerai subalansuotas, ten yra dalykų, kurie tikrai turėtų patikti įvairius požiūrius apie mokesčius eksploatuojantiems žmonėms, nes yra žmonių, kurie labai mėgsta, kai mokesčiai mažėja ir mano, kad čia vienintelis sprendimas“, – žurnalistams Vilniuje ketvirtadienį sakė premjerė.

„Yra tam tikrų teisingumo ir palyginamo apmokestinimo tarp skirtingų veiksmų uždavinys, yra žalumas, kuris yra darbotvarkėje mūsų žaliojo kurso ir tie įstatymai yra Seime, niekam nėra paslapties, kokie tie projektai, jie yra Seime, tiesiog komitetai nelabai nori juos leisti į svarstymo stadiją“, – pridūrė ji.

Informaciją apie siūlomus mokesčių pakeitimus BNS trečiadienio vakarą patvirtino keli Laisvės frakcijos nariai – po to, kai finansų ministrė Gintarė Skaistė juos pristatė frakcijai.

I. Šimonytė planuojamų pokyčių nekomentavo, nes „dar dirbama“. 

„Nėra stringama, yra dirbama, bet kai yra dirbama, tai žinote, kad yra ir bandymo bet kokia kaina sužinoti ką nors, kas yra dirbama, ir tada tie atskiri fragmentai vienais ir kitais būdais, ta informacija fragmentiška būna kad nuteka į viešumą, tada iš to pasidaro didelis dramblys“, – sakė premjerė.

„Gandų nekomentuosiu, nieko netvirtinsiu, ką esu mačiusi kažkur paskelbta ir įvardijama kaip mokesčių reforma, bet tikiuosi, Finansų ministerija projektinius pasiūlymus užbaigs artimiausiu metu, galbūt kitą savaitę ir tada padarys pristatymą, kuriame pristatys visiems vienu metu, kas siūloma projektuose“, – kalbėjo ji.

Komentuodama opozicijos teiginius, kad ji nematė mokesčių pataisų projektų ir nieko apie būsimus pokyčius nežino, premjerė tikino, kad viskas bas paskelbta „tada, kada reikia“. 

„Paliūdėjimai kolegų, kad visko nematėm, tai viską pamatysite tada, kada reikia. Bėda ta, kad išsipešioja atskiri elementai ir iš jų bandoma sukurti įtampą, kad kažkas kako nerodo“, – sakė premjerė.

I. Šmonytės teigimu, siekiama, jog Seimas turėtų pakankamai laiko priimti sprendimus, kai kuriems pokyčiams reikės ir pereinamojo laikotarpio. Anot premjerės, „svarbiau yra turėti teisingą sprendimą, negu kad tuoj pat kokį nors sprendimą“.

„Čia lankstumo bus daug, diskusijų bus daug, bet pasakysiu paprastai – jei žmonės, kurie dabar opozicijoje, sako, kad nepalaikysime reformos, (...) tai labai aiškiai turi suprasti ir supranta, kad jiems patiems reikės kažkada prie tų klausimų grįžti“, – sakė ji.

Prezidentas Gitanas Nausėda anksčiau ketvirtadienį sakė kol kas negalintis vertinti Vyriausybės planuojamos mokesčių reformos, nes ji dar nepateikta, o yra tik „paplepėjimai“.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė ketvirtadienį teigė, kad Vyriausybės siūlomos mokesčių pertvarkos paketas visuomenei bus pristatytas kitą savaitę, įvertinus koalicijos partnerių išsakytas pastabas. Ji tikino, kad ne visa žiniasklaidoje paviešinta informacija yra tiksli – jos teigimu, reikia vertinti pertvarkos visumą, o ne atskirus mokesčius.

Laisvės frakcijos narių teigimu, siūloma įvesti dar vieną, 25 proc. GPM tarifą su darbo santykiais susijusioms pajamoms. Toks tarifas būtų taikomas, jeigu metinės gyventojo pajamos siektų nuo 60 iki 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU). Mažesnėms pajamoms būtų taikomas 20 proc. tarifas, o didesnėms – 32 proc. tarifas – tokie GPM tarifai galioja dabar. 

Anot kai kurių Laisvės frakcijos narių, ministrė taip pat siūlo įpareigoti verslo liudijimų turėtojus įregistruoti individualią veiklą, jeigu jų metinės pajamos viršytų 24 tūkst. eurų.

Pasak jų, viena Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisa taip pat siūloma nebeleisti gyventojams susigrąžinti dalies įmokų į trečios pakopos pensijų fondus bei gyvybės draudimo įmokų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Ar Šurajevo sekėja

Nusimano ekonomikoje?

Verslininkai, politikai, notarai, prokurorai nemokės

Visi tie gaunantys tuos geresnius atlyginimus ir pateksiantys į sąrašus tų, kurie turi mokėti 25 proc GPM, išsisuks ir nemokės jokių mokesčių. Labai paprastai įvyks. Neįgalius vaikus jie turi praktiškai visi, nes prie tų neįgalių priskiriami ir narkomanai, ir lėtesnio vystymosi,cur su kitais sutrikimais. Tai tėveliai išsisuks, įstatymas toks. Kita dalis tų, kurie turės mokėti pajamų mokesčius irgi sugalvos kaip išsisukti, pavyzdžiui, įrašys vietoj vieno žmogaus su didesne alga du, tada jiem ir nereikės mokėt mokesčių nuo mažų algų. O visi su verslo liudijimais, individualua veikla tiesiog pradės mainus, darys paprastai: advokatas padakys , kad gins teisme nemokamai kokį nors masažistą, odontologą ar plastikos chirurgą, bet vėliau pas jį nemokamoms procedūroms atsiųs savo žmoną ar pats ateis. Ir viskas. Kaip jūs tuos mokesčius susirinksit? Gal iš prostitučių ukrainiečių ar iš už minimumą dirbančių pensininkų kiemsargių? Jiems nepriklauso mokėti, ar suvokiate?

Pensininkas, prezidentas Vytas

Veržemės diržus - šaunuolė ta Šimonis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS