I. Šimonytė: yra žmonių, kurių problemos didesnės negu padidėjusi šildymo ar elektros sąskaita | KaunoDiena.lt

I. ŠIMONYTĖ: YRA ŽMONIŲ, KURIŲ PROBLEMOS DIDESNĖS NEGU PADIDĖJUSI ŠILDYMO AR ELEKTROS SĄSKAITA

  • 47

Kai įmonės sąskaitos už elektrą išauga iki pusantro milijono eurų per mėnesį, darbuotojams gali tekti įteikti atleidimo lapelius. Taip jau nutiko daugiau nei 100 „Rokiškio sūrio“ Ukmergėje darbuotojų, pasakojama LNK reportaže.

„Deja, su dideliu nepasitenkinimu, tačiau su nemaža dalimi darbuotojų turėsime atsisveikinti“, – kalbėjo įmonių grupės „Rokiškio sūris“ vadovas Dalius Trumpa.

Įmonė sako, kad tokių didelių elektros kaštų numačiusi nebuvo, o nuo liepos elektros brangimas tapo nebepakeliamas, todėl nuspręsta dalį darbuotojų atleisti. Jei situacija nepasikeis, padarinius gali pajusti ir maždaug 5 tūkst. su įmone bendradarbiaujančių ūkininkų.

„Jeigu mes sustojame, tai sustoja ne tik „Rokiškio sūris“, bet ir labai nemaža dalis Lietuvos, Latvijos bei Estijos ūkio segmentų, ką prikelti užtrunka ne mažiau kaip 2–2,5 metų“, – tęsė D. Trumpa.

Įmonės vadovas sako nesuprantantis, ko valdžia delsia.

„Jeigu mes esame karo stovyje, tai ir taisykles reikia taikyti karo stovyje. Tačiau rinkoje mes dirbame, lyg viskas būtų normaliai“, – sakė D. Trumpa.

O štai daliai, užsimaniusių paplaukioti baseine, gali tekti apsisukti ant kulno. Dėl išaugusių energijos išlaidų „Impuls“ praneša laikinai stabdantis kai kuriuose sporto klubuose esančių baseinų veiklą.

Nors verslas priekaištų valdžiai turi nemažai, Lietuvos banko vadovas sako, kad valstybė neturėtų remti įmonių, kaip tai darė dėl pandemijos.

„COVID-19 laikotarpiu matėme, kad verslui buvo duodama daug paramos. Paskui ne visa ta parama nuėjo ten, kur paramos teikėjai norėjo, kad nueitų“, – kalbėjo Lietuvos banko vadovas Gediminas Šimkus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Latvija, Estija ir Prancūzija priėmė sprendimus. Ar mes galime kažką daryti?“ – sakė Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Leonavičius.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tikina, kad pagalbos priemonės verslui jau veikia.

„Verslas niekada negali tikėtis, kad eis tik į kalną ir niekada nebus nuokalnių“, – tęsė G. Šimkus.

Vokietijos kancleris jau pažadėjo, kad Vokietija skirs papildomus 65 mlrd. eurų tam, kad dėl kainų šuolių gyventojai ir verslas patirtų kuo mažesnę žalą. Lietuvos Vyriausybė kompensaciją už elektrą buitiniams vartotojams ketina pratęsti ir nuo naujųjų. Šiuo metu ji siekia devynis centus už kilovatvalandę. Anksčiau skaičiuota, kad tai valstybei atsieis nuo pusės iki vieno milijardo eurų, tačiau Ingrida Šimonytė užsimena, kad milijardo gali ir neužtekti.

„Mes kalbame apie sumas, kurioms biudžeto reikės artimo milijardui eurų ar net daugiau. Čia tik konkrečiai susijusių su energetikos išteklių kainomis, neminint pajamų priemonių, kurios biudžete bus numatytos“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Konkretesnį planą, kaip Vyriausybė gyventojams planuoja kompensuoti rekordines elektros kainas, premjerė aptarė su prezidentu, tačiau kokių priemonių ketinama imtis, visuomenei neskelbiama.

„Faktas tas, kad yra šalis Europoje, visai netoli mūsų, kurioje žmonės žūsta, kurie netenka namų, neturi stogo virš galvos ir kurių problemos yra žymiai didesnės negu padidėjusi šildymo arba elektros sąskaita“, – tęsė I. Šimonytė.

Lietuvos banko teigimu, papildomas milijardas eurų Lietuvos biudžetui nebūtų nepakeliama našta.

„Papildomos išlaidos bus kompensuojamos iš surenkamų pajamų. Matome, kad biudžeto surinkimas yra gerokai pagerėjęs. Tai bus našta, bet tai – vienkartinis dalykas“, – sakė G. Šimkus.

Energetikos ministerija visuomenei trečiadienį žada pristatyti planą, kaip taupyti. Siūloma patalpose šildymo sezonu sumažinti temperatūrą iki devyniolikos laipsnių. Viešojo sektoriaus pastatuose išjungti karštą vandenį. Esant galimybėms, pirmadieniais ir penktadieniais dirbti iš namų. Taip pat siūloma dviem mėnesiais prailginti maksimalaus leistino greičio ribojimą greitkeliuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (47)

Karolina Vilnius

Kodėl jūs norite apmokyti karius Lietuvoje? Geriau apie tai pakalbėkite Kiek per jūsų ukrainietes išskyrė porų kai juos priėmė į šeima priglaudė privešite merginų karių kad ir jos išsiverštu i šeimas ! Turite gėdos jausmą Ko negali mokytis savo šalį ko velkate jas į Lietuvėlę į šeimas verštis skirti veedusius vyriškius ! Apsigalvokite dėl apmokymo Čia.... Hm

Jo

Neveltui japonijoj nėra jokių bobų valdžioje. Kaip rodo patirtis lietuvos bobos valdžioje gaili savo žmonės remti, jos gaili net vienkartines išmokas išmokėti kiekvienam namų ūkiui dėl elektros ir dujų.

yra zmoniu....

ji kalba tik apie kitu saliu problemas, so savo salyje problemu nemato. gal laikas butu jai vaziuoti ir dirbti ten, kur ji galetu spresti jai suprantamas problemas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS