Ignalinos AE praėjusiais metais sutaupė daugiau nei 500 tūkst. eurų | KaunoDiena.lt

IGNALINOS AE PRAĖJUSIAIS METAIS SUTAUPĖ DAUGIAU NEI 500 TŪKST. EURŲ

Ignalinos atominė elektrinė (AE), įgyvendinusi energetinių išteklių taupymo programoje numatytas priemones, sumažino elektros energijos ir šilumos naudojimą ir sutaupė virš 500 tūkst. eurų.

Palyginti su 2017 metais, elektros energijos metinis suvartojimas pernai sumažėjo 7,7 proc., šilumos energijos suvartojimas sumažėjo 0,7 proc., pranešė Ignalinos AE.

Skelbiama, kad energetinių išteklių sutaupymas buvo pasiektas, nepaisant to, kad Ignalinos AE blokuose kasmet intensyvėja įrangos išmontavimo darbai, vyksta panaudoto branduolinio kuro perkrovimo darbai, eksploatuojami nauji radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo objektai.

Viena iš priemonių, leidusių sumažinti elektros energijos suvartojimą, buvo 2017 metų pabaigoje atliktas suslėgto oro automatinės kompresorinės stoties modernizavimas - tai leido praėjusiais metais sutaupyti apie 300 tūkst. eurų. Dėl patalpų šildymo ir ventiliacijos sistemų optimizavimo įdiegimo darbų buvo sutaupyta dar apie 226 tūkst. eurų.

„Vienas iš Ignalinos AE strateginių tikslų yra racionalus išteklių ir lėšų naudojimas, todėl nuolat peržiūrime sąnaudas ir dedame visas pastangas, kad būtų mažinami įmonės veiklos kaštai, nepaisant intensyvėjančių uždarymo darbų. Dėl kompresorinės stoties modernizavimo vien per 2018 metus sutaupėme beveik 300 tūkst. eurų, o ši investicija mums atsipirks greičiau nei per pusantrų metų“, - pranešime cituojamas Ignalinos AE generalinis direktorius Audrius Kamienas.

Ignalinos AE energetinių išteklių sąnaudos didžiąja dalimi yra finansuojamos ES Ignalinos programos lėšomis (70 proc.), įmonės lėšomis (22 proc.) bei Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo fondo lėšomis (8 proc.).

ELTA primena, kad galutinis dviejų Černobylio tipo reaktorių eksploatavimo nutraukimas turi būti užbaigtas 2038 metais. Lietuvos derybų dėl stojimo į ES metu buvo susitarta, kad, tapusi ES nare, Lietuva uždarys nesaugią ir visai Europai grėsmę keliančią Ignalinos atominę jėgainę, o ES, savo ruožtu, uždarymo darbų finansavimui suteiks „adekvačią“ paramą.

Plenariniame posėdyje Europos Parlamentas pritarė pranešimui dėl Ignalinos programos reglamento projekto, kuriuo kitoje ES daugiametėje finansinėje programoje Ignalinos AE uždarymui siūloma skirti tiek, kiek ir prašo Lietuva, - 780 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

vau....... kiek daug

o per 28 jos ,,,,uzdarinejimo,,, metus prasvilpe ,ir nufifino berods jau 7 ar 17 milijardu euru....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS