Ignalinos AE prašo teisėsaugos ištirti buvusių vadovų veiklą | KaunoDiena.lt

IGNALINOS AE PRAŠO TEISĖSAUGOS IŠTIRTI BUVUSIŲ VADOVŲ VEIKLĄ

Uždaromos ir nebeveikiančios Ignalinos atominės elektrinės (IAE) administracija prašo teisėsaugininkų išsiaiškinti, ar buvę jėgainės vadovai nepadarė žalos įmonei. Įtarimų šešėlis metamas ant buvusio jėgainės generalinio direktoriaus Žilvino Jurkšaus bei buvusio energetikos viceministro ir Ignalinos AE valdybos pirmininko Arvydo Darulio.

Tai, kad jėgainės administracija kreipėsi į teisėsaugą, BNS patvirtino IAE administracija ir Panevėžio apygardos prokuratūra. Ignalinos AE atstovė Natalija Survila-Glebova BNS sakė, jog atlikus nepriklausomą auditą, pastebėta pažeidimų.

"Įmonė paprašė Panevėžio prokuratūros pastebėtus tariamus pažeidimus ištirti. Daugiausia tai yra susiję su buvusios vadovybės veiksmais, priimant tam tikrus sprendimus ar pasirašant susitarimus, pagrindiniais projektais bei kai kurių paslaugų pirkimų procedūromis", - BNS sakė N.Survila-Glebova.

Ji nepaaiškino, kokie veiksmai sukėlė įtarimų.

"Negalime teikti daugiau informacijos", - BNS sakė Ignalinos AE vadovas Darius Janulevičius. Tačiau, anot jo, galimi pažeidimai nėra susiję su milijardinės vertės jėgainės uždarymo projektus įgyvendinančia Rusijos kapitalo Vokietijos bendrove "Nukem".

"Tai buvo nepriklausomas tyrimas", - pridūrė D.Janulevičius.

Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausioji specialistė Vida Bielskytė BNS patvirtino, kad jėgainės pareiškimas antradienį perduotas patikrinti STT Panevėžio valdybai.

Ignalinos AE auditą D.Janulevičius užsakymu atliko bendrovė „KPMG Baltics“ kartu su advokatų kontora „Glimstedt“. Pernai spalį baigto audito metu nagrinėti IAE vadovybės veiksmai 2010–2012 metais, skelbė portalas alfa.lt.

Seimo laikinosios tyrimo komisijos, kuri aiškinasi buvusios Vyriausybės veiklą energetikoje, pirmininkas Artūras Skardžius alfa.lt pasakojo, kad daugiausia klausimų sukėlė jėgainės kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekso (B2/3/4) įrengimo sutarčių su "Nukem" pakeitimai, darbų pabaigos terminą nukeliant iki 2018 metų.

Pasak A.Skardžiaus, Ž.Jurkšus vienasmeniškai pasirašė ketinimų protokolą, kuris buvo pristatytas jėgainės donorams, finansuojantiems uždarymo projektus. Tam pritarė ir A.Darulis.

Tai ne pirmas kartas, kai pasikeitusi Ignalinos AE vadovybė kreipiasi į teisėsaugą, prašydama ištirti buvusių vadovų veiklą. Ankstesnis jėgainės vadovas Osvaldas Čiukšys taip pat prašė prokurorų ištirti ilgamečio IAE vadovo Viktoro Ševaldino veiklą - 2011 metais jis kreipėsi į Visagino miesto apylinkės prokuratūrą ir prašė išsiaiškinti atominės elektrinės uždarymo projekto vėlavimo ir brangimo aplinkybes. Tačiau tyrimas nebuvo pradėtas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS