„Ikea“ – viena koja Lietuvoje | KaunoDiena.lt

"IKEA" – VIENA KOJA LIETUVOJE

Švedijos baldų prekybos koncerno "Ikea" grupės įmonė Nyderlanduose "Ingka Beheer" prašo leidimo pirkti Vakarų medienos grupės ir "Vilniaus baldų" valdomos Kazlų Rūdos plokščių ir baldų gamybos bendrovę "Girių bizonas".

Derybos tebevyksta

Vien pagal "Ikeos" užsakymus dirbančios Vakarų medienos grupės vienas savininkų ir valdybos pirmininkas Sigitas Paulauskas sakė, kad galutinės sandorio detalės bus derinamos šią savaitę. Jis teigė kol kas negalintis pasakyti, kiek "Girių bizono" akcijų pirks švedai ir ar savo akcijas parduos investicinės bendrovės "Invalda" valdomi "Vilniaus baldai".

"Džiaugiuosi, kad ateina toks investuotojas – nei mūsų bankai, nei įmonės neturi tiek pinigų. Tai labai svarbus dalykas. Kazlų Rūdoje jie ketina plėsti tiek baldų, tiek plokščių gamybą, be to, susitarimas apims tolesnę šios pramonės plėtrą Lietuvoje ir alternatyvą Baltarusijoje", – kalbėjo S.Paulauskas.

BNS žiniomis, Konkurencijos tarybos švedai prašo leidimo įsigyti iki 100 proc. įmonės "Girių bizonas" akcijų.

Pasiūlymo nesulaukė

"Invaldos" prezidentas Darius Šulnis sakė kol kas neturintis "Ikeos" pasiūlymo pirkti 25 proc. "Vilniaus baldų" valdomo akcijų paketo: "Jei turėsime konkretų pasiūlymą, jį valdyboje svarstysime."

S.Paulauskas jau anksčiau savo vardu yra pasirašęs ketinimų protokolą su "Ikea" dėl verslo išplėtimo. Jis teigė siūlęs švedų koncernui pirkti ir Vakarų medienos grupę.
Baigus derybas dėl "Girių bizono" pirkimo–pardavimo sandorio, iki šių metų pabaigos S.Paulauskas ketina baigti ir sandorį su SBA koncernu, iš kurio jis išpirks 50 proc. Vakarų medienos grupės akcijų.

Kėlė sąlygas

Anksčiau skelbta, kad švedus domina ir Vakarų medienos grupės Alytuje planuojama statyti medienos plaušo plokščių ir korinių baldų gamykla. Anot S.Paulausko, šiuo metu Lietuvoje nesunkiai galima nusipirkti medienos, tačiau stojant statybų pramonei vis daugiau produkcijos eksportuojama. Prieš kelis mėnesius S.Paulauskas tikino, kad švedų koncernas "Ikea" investuos į Lietuvą tik tuo atveju, jeigu ši užtikrins patikimą žaliavos tiekimą. Vakarų medienos grupė siekė, kad šalyje investavusioms įmonėms būtų suteikta pirmenybė įsigyti žaliavos. Tačiau miškininkų teigimu, dirbant rinkos sąlygomis tokie reikalavimai esą prieštarauja konkurencijos ir ES teisės principams.
Vakarų medienos grupė per devynis šių metų mėnesius pasiekė 324 mln. litų apyvartą – 32 proc. didesnę nei 2007-ųjų sausio–rugsėjo mėnesiais. Vien rugsėjį, koncernui "Ikea" padidinus užsakymus 15 proc., grupės apyvarta buvo 40,8 mln. litų – didžiausia grupės gyvavimo istorijoje.

Didžiausios grupės įmonės "Girių bizonas" apyvarta sausio–rugsėjo mėnesiais buvo 186,2 mln. litų. Tačiau Generalinės miškų urėdijos duomenimis, birželio 1 d. "Girių bizonas" buvo didžiausias skolininkas. Įmonė už žaliavą buvo skolinga 600 tūkst. litų. Birželio pradžioje "Girių bizonas" netgi buvo sustabdęs gamybą.

Gairės: Paulauskas, Ikea
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

siaip

Vis kazka zada, o kada bus relus sprendimai neaisku.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS