Įsigaliojo supaprastinti reikalavimai mažoms maisto prekių parduotuvėms | KaunoDiena.lt

ĮSIGALIOJO SUPAPRASTINTI REIKALAVIMAI MAŽOMS MAISTO PREKIŲ PARDUOTUVĖMS

  • 0

Gegužės 24 d. įsigaliojo nauji supaprastinti reikalavimai mažoms maisto prekių parduotuvėms. Smulkioms ir vidutinėms įmonėms, pradedančioms mažmeninės prekybos maistu veiklą, bus ne tik paprasčiau įgyvendinti pagrindinius su maisto sauga susijusius reikalavimus, tai pareikalaus ir gerokai mažesnių administracinių resursų.

Įsigaliojus pakeitimams, mažoms maisto produktų parduotuvėms, kurių bendras prekybos plotas neviršija 300 kv. m, reikės įsidiegti gerokai paprastesnę savikontrolės sistemą ir laikytis paprastesnių geros higienos praktikos reikalavimų, pildyti mažiau dokumentų. Pavyzdžiui, tokioms parduotuvėms, iki šiol registravusioms savikontrolės įrašus trijuose žurnaluose, užteks turėti tik vieną incidentų registravimo žurnalą, kurį reikės pildyti savikontrolės metu nustačius neatitikimų (pvz.: sugedusį šaldytuvą, aptiktus graužikų pėdsakų, gavus produktų su pažeistomis pakuotėmis ir pan.).

Taip pat, vadovaujantis šiais reikalavimais, mažoms parduotuvėms nebereikės atlikti kasmetinių vidaus auditų su auditorių grupe ar atsakingu asmeniu. Sutrumpintas ir dokumentų, susijusių su maisto sauga ir atsekamumu, saugojimo terminas, kuris priklausys nuo produktų kategorijos, pavyzdžiui, dokumentų, susijusių su greitai gendančiais maisto produktais, saugojimas sutrumpintas nuo 1 metų iki 6 mėnesių.

Teisės akto projektą Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba derino su visuomene ir socialiniais partneriais. Atsižvelgus į pateiktus siūlymus, pakoreguotas galutinis teisės akto projektas. Šio teisės akto reikalavimai bus taikomi visoms nedidelėms mažmeninėms prekybos parduotuvėms. Jose bus galima prekiauti ne tik negyvūniniu, bet ir sufasuotu gyvūniniu maistu, įvairiomis bandelėmis su mėsos įdarais, čeburekais, kibinais, picomis ir pan. produktais. Tačiau šiose parduotuvėse nebus leidžiama ardyti gyvūninio maisto pakuočių ar jų pjaustyti, perpakuoti ir pan. Supaprastintais reikalavimais negalės pasinaudoti ir tos parduotuvės, kuriose prekiaujama nefasuotais gyvūninio maisto produktais, pvz., šviežia sveriama mėsa, paukštiena, žuvimi, pieno produktais (grietine, sviestu, varške ir pan.) ir kt.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS