Įsigyti būstą už įkandamą kainą Lietuvoje – iššūkis: siūlo populiarinti nuomą | KaunoDiena.lt

ĮSIGYTI BŪSTĄ UŽ ĮKANDAMĄ KAINĄ LIETUVOJE – IŠŠŪKIS: SIŪLO POPULIARINTI NUOMĄ

  • 14

Įsigyti būstą už įkandamą kainą Lietuvoje – iššūkis. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) skelbia, kad būsto kainos Lietuvoje, lyginant su kitomis šalimis, augo kone dvigubai. Ekspertai valdžiai pateikia ne vieną rekomendaciją: peržiūrėti paramą jaunoms šeimoms, iš šešėlio traukti nuomos rinką, grąžinti būsto paskolos draudimą. Apie tai pasakota LNK reportaže.

EBPO skelbia, kad devynios iš dešimties Lietuvos šeimų gyvena nuosavame būste. Tokia statistika pasigirti negali jokia kita šalis. Tačiau, kad šiuo metu įsigyti kokybišką būstą už įkandamą kainą Lietuvoje yra iššūkis, o ne galimybė, mato ir Vilniuje viešintis ekspertas. Jo akimis, būsto kainos Lietuvoje dvigubai didesnės nei kitur.

„Būsto kainos kyla visur. Euro zonoje būsto kainos išaugo 16 proc., o Lietuvoje – 33 proc. Tai tikrai didžiulis augimas“, – sakė Lietuvoje viešinti EBPO Užimtumo, darbo ir socialinių reikalų direktorato narys Markas Pearsonas.

„Šiandien naujas butas su daline apdaila Vilniuje vidutiniškai kainuoja 170 tūkst. eurų. Tam reikia bent 25 tūkst. eurų savo įnašo. Parodykite man jauną šeimą, kuri, be tėvų pagalbos, tiek pinigų turi kišenėje“, – situaciją apžvelgė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

EBPO mano, kad problemą iš dalies išspręstų nuoma – daugiau nuomotis, o ne pirkti būstą, kaip tą jau seniai daro vakarų šalys.

„Negerai, jei žmogus visą gyvenimą gyveną vienoje vietoje nepaisydamas savo poreikių ir galimybių. Mes ir kalbame apie lankstesnį nuomos sektorių, kad šeimos turėtų daugiau galimybių rinktis“, –  teigė M. Pearsonas.

Tas „tango dviem“ nuomos rinkoje turi užsimegzti.

„Tas „tango dviem“ nuomos rinkoje turi užsimegzti“, – idėjai skatinti nuomą pritarė S. Gentvilas.

Populiarinti nuomą tarptautiniai ekspertai siūlo per mokesčių lengvatas investuotojams, kad šie daugiau statytų ne pardavimui, o nuomai skirtus būstus, o žmones skatinti registruoti nuomos sutartis.

„Nuomos rinka šiuo metu yra santykinai dideliame šešėlyje. Valstybė nelabai daug ką yra padariusi, kad ją iš to šešėlio ištrauktų. Verslui yra sunku konkuruoti“, – teigė Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius.

Lietuvos politikai jau ruošia įstatymų pakeitimus dėl nuomos plėtros.

„Šiandien įstatymai negina nuomininko ir neskatina vystytojų ar savivaldybės siūlyti būsto nuomą“, – apie spragas įstatymuose pasakojo aplinkos ministras. Jis žada daugiau nuomos būstų regionuose, tačiau investuotojų tokie projektai nevilioja.

„Nedidelės įmonės dažnu atveju neturi pakankamai pinigų, kad galėtų tuos projektus vystyti ir įgyvendinti. Čia daugiau būtų klausimas kaip finansuoti tokius projektus“, – sakė bendrovės „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis.

Gyventojų nuoma irgi nevilioja. Jie ragina valdžią ieškoti priemonių, kad nuosavas būstas taptų prieinamesnis, mažinti būsto paskolų palūkanas.

Lietuvos būsto paskolų palūkanos jau perlipo 5 proc. ribą, bet aplinkos ministras to nesureikšmina. „Neįsivarykime savęs į kampą. Lenkijoje palūkanos yra 7 proc.“, – sakė jis.

Socialinės aplinkos ir darbo ministerija puse lūpų kalba, kad galbūt metas grąžinti būsto paskolos draudimą, kad būtų kompensuojama dalis pradinio įnašo. Tai Lietuvoje veikė iki praėjusios krizės. EBPO pabrėžė, kad reikia peržiūrėti ir paramą jaunoms šeimoms, perkančioms pirmąjį būstą.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

žiauri betvarkė

Turi būti vedama nuomuojamų butų apskaita ir valstybei mokamas mokestis.Dabar baisi betvarkė .Likęs vienišas pensininkas gyvenantis 3ar 2 kambarių bute sąžiningai moka mokesčius .Nuomuotojas vieno kambario bute apgyvendina 3 nuomininkus ,kurie naudojasi liftu ir tt.....Pasakykit kodėl likęs vienišas pensininkas turi remti nuomuotojus,nes mokesčiai mokami pagal gyvenamąjį plotą ir gyventojų skaičių.

avims

viskas tinka

schwab

Jūs nieko neturėsite ir būsite laimyngi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS