A. Izgorodinas: euro zonos ekonomikai gresia perkaitimas | KaunoDiena.lt

A. IZGORODINAS: EURO ZONOS EKONOMIKAI GRESIA PERKAITIMAS

„SME Finance“ vyriausiasis ekonomistas Aleksandras Izgorodinas teigia, kad šiuo metu euro zonos ekonomika išgyvena ganėtinai rimtą nuosmukį, tačiau vis dar menkai kalbama apie jos atsigavimo perspektyvas.

„Euro zonos valstybėse toliau siaučiant COVID-19 epidemijai, jos ekonomika išgyvena ganėtinai rimtą nuosmukį. Pavyzdžiui, praėjusių metų antrą, trečią ir ketvirtą ketvirtį euro zonos bendrasis vidaus produktas (BVP) traukėsi atitinkamai 14,7 proc., 14,3 proc. ir 5,1 proc. Visgi diskusijos viešojoje erdvėje orientuojamos į dabartinį sunkmetį, tačiau beveik nekalbama apie euro zonos ekonomikos atsigavimo perspektyvas. Nors jos yra labai geros, tačiau joms gresia nemažai rizikų“, – teigė jis.

A. Izgorodinas pažymėjo, kad euro zonos gyventojų indėlių didėjimas pernai įgijo itin didelį pagreitį

„Europos centrinio banko skaičiai rodo, kad pernai gruodį euro zonos gyventojų indėliai padidėjo iki rekordinių aukštumų ir siekė 8,432 trln. eurų. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į euro zonoje pasiektą gyventojų indėlių rekordą, bet ir į gyventojų indėlių augimo pagreitį. Praėjusių metų kovo-gruodžio mėnesiais euro zonos gyventojų indėliai padidėjo net 490 mlrd. eurų“, – sakė jis.

Anot ekonomisto, toks spartus euro zonos gyventojų indėlių augimas yra gana normalus ir teigiamas.

„Dėl karantino režimų daugelyje euro zonos valstybių vartojimo galimybės yra ribotos, o tuo pačiu euro zonos valstybių gyventojai gauna ekonomikos skatinimo priemonių išmokas. Tad natūralu, kad gautus ir sutaupytus pinigus gyventojai deda į bankus.

Tai, kad euro zonos gyventojai sukaupė rekordines santaupas krizės metu yra gera žinia euro zonos ekonomikos atsigavimui – vyriausybėms švelninant karantino režimą, gyventojai pradės masiškai leisti sukauptas santaupas. Tai iš naujo užkurs vartojimą ir stipriai paskatins euro zonos ekonomikos atsigavimą“, – tikino jis.

Visgi A. Izgorodinas pažymėjo, kad didelis gyventojų santaupų prieaugis gali lemti žaibišką įvairių turto klasių kainų augimą.

„Iš kitos pusės, ilgalaikėje perspektyvoje milžiniškas euro zonos gyventojų santaupų prieaugis kelia euro zonos ekonomikos perkaitimo riziką, kuri gali materializuotis praėjus keleriems metams po COVID-19 pandemijos pabaigos“, – sakė jis.

„Pasibaigus pandemijai euro zonos vartotojai puls masiškai leisti sukauptus pinigus ne tik vartojimui, bet ir investicijoms į įvairias turto klases. Tai, savo ruožtu, per labai trumpą laiką gali privesti prie žaibiško įvairių turto klasių kainų augimo, po kurio gali sekti toks pat žaibiškas kainų nuosmukis bei ekonomikos kritimas“, – pabrėžė A. Izgorodinas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

straipsnio autorius ar koks MARSIETIS ar GALVA PASALES !

Nusisvilpt

Ne rodiklis tas "zinovas". :D

Anonimas

raso vejus ! < prades leisti sutaupytas lesas > TIK NE CIA !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS