Įžūliai įstatymus apeinantį verslą drausmins drakoniškomis priemonėmis? | KaunoDiena.lt

ĮŽŪLIAI ĮSTATYMUS APEINANTĮ VERSLĄ DRAUSMINS DRAKONIŠKOMIS PRIEMONĖMIS?

  • 9

Elektroninių cigarečių dūmas – beveik nekontroliuojamas. Seimo nariai grasina, kad dėl verslo, kuris nesilaiko įstatymų, teks imtis ir drastiškiausios priemonės – draudimo. Apie tai pokalbis su Seimo nariu Vytautu Kernagiu.

– Koks jūsų mėgstamiausias skonis?

– „Bora Bora“. Nerūkau, bet esu jį gavęs dovanų. Tokių skonių galima nupirkti visose „Maximose“, „Rimi“, degalinėse, visur.

– Problema, kad Lietuvoje negalima pardavinėti jokių elektrinių cigarečių su skoniais.

– Taip, nuo liepos 1 d.

– Kodėl vis dar nešiojatės?

– Nes galiu laisvai nusipirkti bet kokiose pardavimo vietose. Verslas – gudrus. Jis visus skonius pervadino kitais pavadinimais. Visi buvę skoniai pervadinti naujai, rašo, kad tabako skonis. Tačiau tabako skonis – citrinų ir pan. Didžiausia problema – kad verslas įžūliai apeina įstatymą ir mūsų tarnybos nelabai ką gali padaryti. Jų priemonės gana ribotos, tenka siųsti mėginius į Danijos laboratorijas, kad gautum atsakymą, kokia cheminė sudėtis ir koks skonis. To reikalauja teismai. Vien pauostyti teisme neužtenka. Yra problemų. Labiausiai gaila, kad verslas įžūliai apeina įstatymus. Tai nebūtinai skonių draudimas, Lietuvoje draudžiama bet kokiomis priemonėmis internete prekiauti tabaku. Mūsų verslas iškėlė savo serverius į kitas šalis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Problema, kai e.cigaretes gali pirkti vaikai ir paaugliai. Kokios jūsų idėjos, kad paisytų įstatymų?

– Bandėme su verslininkais kalbėtis, kai inicijavau Licencijavimo įstatymą. Prieš metus įsigaliojo įstatymas, vadinasi, reikia turėti licenciją kaip ir alkoholiui. Jei nusižengi pakartotinai, gali prarasti licenciją. Už pardavinėjimą internetu, pardavinėjimą nepilnamečiams jau iškeltos dvi bylos teisme. Didžiausiems tinklams gresia prarasti licenciją. Tai gali užtrukti porą metų. Su skoniais buvo nesitikėta, kad taip įžūliai bus nesilaikoma įstatymų. Maksimali bauda prekeiviui – 1,5 tūkst. eurų. Prekeiviai net neateina į teismą ir susimoka baudas.

– Ar Lietuva unikali šiuo klausimu?

– Ne. Tai visame pasaulyje didelė bėda ir net sakyčiau mada. Mokiniai rūko, nes e.cigaretės nesmirda, mokytojai negali užuosti. Mokyklos galėtų vaidinti didesnį prevencinį vaidmenį. Nėra įstatymo, reglamentuojančio, kad mokykla negali patikrinti ir iš mokinių paimti tokių priemonių.

Lietuvoje draudžiama bet kokiomis priemonėmis internete prekiauti tabaku. Mūsų verslas iškėlė savo serverius į kitas šalis.

– Ar jūs pasiūlėte idėją, kad reikėtų visai uždrausti e.cigaretes?

– Komitete Aurelijus Veryga tai pasakė. Be abejo, niekas neuždraus, nes juos rūko ir kiti žmonės, ne tik vaikai. Reguliavimas turėtų atitikti įstatymus.

– Kodėl nesiūloma drastiškesnių priemonių?

– Nesu drastiškų priemonių šalininkas. Manau, švietimas, prevencija, pokalbiai, kad taip neapsimoka daryti, mados pakeitimas yra veiksmingiau nei drastiškas uždraudimas.

– Kaip siūlote tai išspręsti šiandien?

– Didesnės baudos ir licencijų atėmimas. Patogesnių priemonių suteikimas mūsų institucijoms – slaptas pirkėjas, įgalinti jas tikrinti. Nebloga kolegų idėja – display ban, t.y. kai pirkėjas nemato pakuočių, turi konkrečiai prašyti produktų.

– Kurioms šioms idėjoms rastumėte pritarimo tarp koalicijos partnerių?

– Reikėtų kalbėtis, tai juk diskusija. Politika – kompromisų menas. Mokyklos turėtų įsivesti taisykles, kad mokiniai negali turėti tokių dalykų. Žinau pavyzdžių, kur tai veikia, vadovai kviečia policija. Tai turi būti kompleksinis visų rūpestis.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

S.S.S.

kaimyninėse šalyse niekas neuždrausta, vežkis kiek nori. Jaunimas tą ir daro. Vežasi pigesnį alkoholį, tuo pačiu ir el. cigarečių su skoniais.

Pz

Lietuvoje draudžiama bet kokiomis priemonėmis internete prekiauti tabaku. Mūsų verslas iškėlė savo serverius į kitas šalis. Kai priekiauja skysčiais ar tai galima pavadinti prekiauti tabaku??? Tai kad nesugeba konkretaus įstatymo parašyt…Apgailetinas seimas

Kliedite ir tai jūs vadinate „drakinikomis priemonėmis“?

Drakonikšos priemonės tai kalėjimas, verslo uždarymas, draudimas užsiimti verslu 10 metų. O tai ką jūs čia pezate yra tik kompresas ant numirėlio užpakalio.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS