J. Rojaka: infliacija mažės nuo lapkričio, BVP augimas šiemet – 1 proc. | KaunoDiena.lt

J. ROJAKA: INFLIACIJA MAŽĖS NUO LAPKRIČIO, BVP AUGIMAS ŠIEMET – 1 PROC.

Infliacija Lietuvoje ims mažėti tik rudens pabaigoje, tačiau ir tada ji bus neįprastai aukšta, dėl to šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet augs apie 1 proc., sako bendrovės „Creditinfo Lietuva“ analitikė.

„Infliacijos lygis šią vasarą Lietuvoje tikriausiai išliks rekordiškai aukštas, tai priklauso nuo globalios aplinkos, greitos ir agresyvios centrinių bankų reakcijos. Infliacijos lygis turėtų kristi lapkritį, tačiau, nepaisant to, jis išliks kur kas aukštesnis nei pastarąjį dešimtmetį“, – ketvirtadienį pristatydama Lietuvos ekonomikos ir transporto sektoriaus apžvalgą sakė „Creditinfo Lietuvos“ verslo plėtros ir strategijos vadovė Jekaterina Rojaka.

„Tai paveiks vartojimą ir ekonomiką bendrai, dėl to BVP augimas metų pabaigoje bus apie 1 proc., bet ir čia globali aplinka išlieka pagrindiniu faktoriumi“, – kalbėjo J. Rojaka.

J. Rojakos teigimu, vasarą prekių ir paslaugų paklausa išliks aukšta, tačiau ekonomikos sulėtėjimas pasijus rudens pradžioje, dėl to mažės gyventojų išlaidos ir įmonių pelnas.

„Kainų spaudimas sumažins verslų pelningumą, taip pat ir vartotojus, kurie jau sureagavo į tokią infliaciją. Vasara daugeliui namų ūkių vis dar bus aktyvi, nes bus naudojamos per pandemiją sukauptos santaupos, bet rugsėjį tikriausiai matysime neigiamas ekonomikos tendencijas. Rizikų daug yra, bet yra ir galimybių jas suvaldyti, reikėtų išlikti ramiems“, –  kalbėjo J. Rojaka.

Statistikai skelbia, jog metinė infliacija Lietuvoje birželį, išankstiniais vertinimais, buvo 20,5 proc.

Lietuvos bankas (LB) prognozuoja, kad šiemet Lietuvos BVP augimas sieks 2,1 proc., o vidutinė metinė infliacija – 15,2 proc.  Europos Komisija (EK) Lietuvos BVP augimo prognozę šiemet sumažino iki 1,7 proc., o  vartotojų kainos, anot EK, augs 12,5 proc.

SEB bankas skelbė šių metų BVP augimo prognozę – 0,9 proc., „Luminor“ skaičiuoja 1 proc. augimą, o „Swedbank“ –1,7 procento.

Pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu metu pernai, šalies BVP augo augo 4,3 proc., skelbė statistikai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Marija

Baikit savo prognozes ir neerzinkite žmonių. PAžinojau korespondentę Vetustą Prišmantienę, ji tai buvo protinga,nuostabūs straipsniai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS