Būsimiems jūrinio vėjo parko vystytojams– 250 mln. eurų pajamų kartelė | KaunoDiena.lt

BŪSIMIEMS JŪRINIO VĖJO PARKO VYSTYTOJAMS– 250 MLN. EURŲ PAJAMŲ KARTELĖ

  • 3

Lietuvai ketinant netrukus skelbti 700 MW galios jūrinio vėjo elektrinių parko vystymo be valstybės paramos konkursą, jame galės dalyvauti bendrovės, kurių vidutinės paskutinių trejų metų pajamos sieks bent 250 mln. eurų, o nuosavas kapitalas – bent 20 proc. projekto vertės.

Konkurse dalyvaujant įmonių konsorciumui bus vertinamos bendros jų metinės pajamos bei kapitalas.

Be to, konkurso dalyviai turi būti išvystę bent vieną didesnę nei 150 MW galios jūrinę elektrinę arba turėti leidimą joje gaminti elektrą. Vystytojai taip pat turės remti su parko jūrine teritorija besiribojančių savivaldybių vietos bendruomenes, skirti bent 5 mln. eurų aplinkos apsaugai.

Tai numato Energetikos ministerijos parengti Vyriausybės nutarimų projektai – be reikalavimų konkurso dalyviams juose numatoma vieta Baltijos jūroje, kur būtų plėtojamas toks parkas – jis turėtų atsirasti beveik 36 km atstumu nuo kranto ties Palangos kurortu.

Vyriausybei priėmus nutarimus, kovo 30 dieną Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) turėtų skelbti parko vystytojo konkursą, panešė ministerija.

Parkas turėtų būti įrengtas iki 2028 metų, o jo generuojama energija užtikrintų iki ketvirtadalio viso Lietuvos poreikio.  

Energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė sako, jog tai bus vienas svarbiausių projektų stiprinant šalies energetinę  nepriklausomybę – jis mažins elektros importo apimtis, Lietuva pasigamins daugiau ir pigesnės savo žaliosios elektros.

„Dėl efektyvumo elektros energijos gamyba iš jūrinio vėjo turi didesnį potencialą nei sausumoje, todėl privalome išnaudoti tokią galimybę“, – pranešime sakė D. Garbaliauskaitė.

Pasak jos, konkursu aktyviai domisi tiek Lietuvos, tiek užsienio bendrovės, o jį laimės vystytojas, kuris pasiūlys didžiausią mokestį valstybei.

Energetikos ministras Dainius Kreivys yra sakęs, kad valstybės lūkestis rengiant vėjo jėgainių parkų Baltijos jūroje aukcionus yra valstybės valdomos energetikos grupės „Ignitis“ sėkmė.

Vystytojas turės atlikti visus tyrimus, poveikio aplinkai vertinimą ir kitus būtinus veiksmus, jis bus atsakingas už prisijungimą prie elektros perdavimo tinklų sausumoje ir už pagamintos elektros sukeltą disbalansą.

Lietuva rengiasi Baltijos jūroje statyti du vėjų parkus. Antrąjį 700 MW galios su valstybės parama statomo parko vystytojo aukcioną numatoma paskelbti rugsėjį, o laimėtoją atrinkti 2024 metų pradžioje.

Abu jūrinio vėjo parkai užtikrintų maždaug pusę dabartinio Lietuvos elektros poreikio.

Be „Ignitis grupės“, pirmojo vėjo parko Baltijos jūroje aukcione taip pat ketina dalyvauti „Green Genius“, „Orlen“ ir „Orlen Lietuva“, juo domisi ir Danijos atsinaujinančios energetikos kompanija „Orsted“, Lietuvos „Achemos grupė“, Vokietijos RWE kompanija „RWE Renewables“, Nyderlandų įmonė „Van Oord“ ir jos iš dalies valdomas Estijos vėjo jėgainių parko jūroje vystytojas „Saare Wind Energy“.

Abu vėjo parkus Baltijos jūroje tikimasi pastatyti iki 2028 metų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Na na

"jis bus atsakingas už prisijungimą prie elektros perdavimo tinklų sausumoje ir už pagamintos elektros sukeltą disbalansą." O tai yra dar be Igničio nors viena įmonė valdanti Kruonį, sąlygos surašytos konkrečiai Igničiui.

:)))

ir vel prasises verzles pirkimai po 500 euru... labai konservuotas planas

jonis

o kokia bus kilovato kaina buitiniams vartotojams?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS