K. M. Schwabas: mums reikia švietimo revoliucijos | KaunoDiena.lt

K. M. SCHWABAS: MUMS REIKIA ŠVIETIMO REVOLIUCIJOS

  • 3

Greitai besikeičiančiame pasaulyje būtina švietimo revoliucija, norint verslams ir visuomenei prisitaikyti prie pokyčių, sako garsus vokiečių inžinierius ir ekonomistas, pasaulio ekonomikos forumo Davose steigėjas Klausas Martinas Schwabas (Klausas Martinas Švabas).

„Mums reikia švietimo revoliucijos, mums, iš tikro, reikia švietimo 4.0“, - Vilniuje „Metų ekonomikos forume“ teigė K. M. Schwabas. Jis tikino, kad tradicinis švietimas turi būti sujungtas su naujausiomis technologijomis ir taip sukurta nauja sistema.

Pasak jo, anksčiau ekonomika veikė principu, kad didesnės bendrovės įveikdavo mažesnes, tačiau technologijos situaciją pakeitė iš esmės.

„Senajame pasaulyje didesnė žuvis suvalgydavo mažas žuvis, tačiau dabar pirmauja greitos žuvys, kurios valgo lėtas žuvis“, - kalbėdamas apie būtinybę įmonėms ir vyriausybėms prisitaikyti prie besikeičiančio pasaulio kalbėjo ekonomistas.

Anot jo, tai reiškia, kad šiame pasaulyje svarbu būti pirmam, kuris prisitaiko prie naujovių. Tačiau taip pat būtina turėti aiškias vertybes, būti aistringiems dėl to, ką darai.

Jis konferencijoje tikino, kad pokyčių pasaulyje būtinas veikiantis bendradarbiavimas tarp verslo ir vyriausybių.

K. M. Schwabas pasaulio ekonomikos forumą įkūrė 1971-aisiais. Jo vadovaujamas forumas paskatino sutaikinamuosius procesus įvairiose pasaulio dalyse bei daugybės bendradarbiavimo ir tarptautinių iniciatyvų atsiradimą.

1998 metais su žmona Hilde K. M. Schwabas sukūrė socialinės verslininkystės fondą „Schwab“, jo tikslas – nustatyti, pripažinti ir skleisti socialinės verslininkystės iniciatyvas. Fondas remia socialinių entreprenerių tinklą, kurį sudaro daugiau kaip 350 verslo atstovų iš viso pasaulio.

2004 metais gavęs Dano Davido premiją, K. M. Schwabas įkūrė naują fondą – „Jaunųjų pasaulio lyderių forumą“, skirtą jaunesniems nei 40 metų asmenims. 2011 metais jis įkūrė pokyčių iniciatorių bendruomenę, skirtą potencialiems lyderiams nuo 20 iki 30 metų amžiaus. Šių dviejų fondų pagrindinis tikslas – integruoti jaunus žmones, kaip stiprų ateities balsą, į globalų sprendimų priėmimo procesą ir skatinti jų dalyvavimą konkrečiuose projektuose, kuriuose sprendžiamos socialinės problemos.

K. M. Schwabas taip pat paskatino įsteigti globalų tarybų darbotvarkių tinklą, susidedantį iš daugiau kaip 1500 svarbiausių ekspertų, kurie sprendžia pasaulinius, regioninius ir su pramonės plėtra susijusius uždavinius.

GALERIJA

  • K. M. Schwabas: mums reikia švietimo revoliucijos
  • K. M. Schwabas: mums reikia švietimo revoliucijos
  • K. M. Schwabas: mums reikia švietimo revoliucijos
  • K. M. Schwabas: mums reikia švietimo revoliucijos
  • K. M. Schwabas: mums reikia švietimo revoliucijos
  • K. M. Schwabas: mums reikia švietimo revoliucijos
  • K. M. Schwabas: mums reikia švietimo revoliucijos
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kęstas

Kodėl Lietuvos universitetai priima kiekvieną, kas turi pulsą? Kodėl Lietuvos universitetams mokslas nereikalingas? Kodėl studijų kokybė mažinama? Nes Lietuvos universitetai daro pinigus, o visa kita trukdo pinigų darymui. Kaip mes atėjome prie tokio gyvenimo? „Visa Lietuvos aukštųjų mokyklų sistema „patupdyta ant Steponavičiaus krepšelių“. Jei yra studentų, jie „atsineša“ pinigus, tada gauni valstybės finansavimą. Ko daugiau studentų, tuo universitetas gauna daugiau pinigų.

Kęstas

Kai švietimo ir mokslo ministru dirbo Gintaras Steponavičius, aukštosios mokyklos buvo paverstos „firmomis“, kurios gaudavo pinigų už klientus – studentus. Universitetai buvo įmesti į rinką kaip paslaugų teikimo įmonės. Jei susikuri darbo vietą, tai ir turi, nesusikuri – tavo problema. Mokslas pasitraukė į antrą planą. Turėtum būti labai patrauklus, kad pas tave pultų studentai“, – aiškina mokslininkė, profesorė, D. Kiseliūnaitė. Ar kas susigriebė už galvos ir bando gelbėti nykstantį Lietuvos mokslą? Ne. Šalyje nepakanka kultūringų žmonių net tam, kad susigaudytume, ką mes čia naikiname. Daugiau apie tai - guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Nostalgija

Kazkada buvau Svabaite...Truksta paukstuko ant pirmos pavardes raides,tokia mano klaviatura. Lietuvoje tai gana reta pavarde.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS