K. Navickas: dėl šalnų gali būti prarasta 80 proc. sodų ir uogynų derliaus | KaunoDiena.lt

K. NAVICKAS: DĖL ŠALNŲ GALI BŪTI PRARASTA 80 PROC. SODŲ IR UOGYNŲ DERLIAUS

Žemės ūkio ministras sako, kad dėl rekordinių pavasario šalnų gali būti prarasta apie 80 proc. sodų ir uogynų derliaus. Be to, didelių praradimų gali būti ir dėl užsitęsusios sausros. Nuostolių patiriantiems ūkininkams ministras žada palengvinimų – netaikyti baudų, išmokėti avansus.

„Šie metai prasidėjo nuo neįprastai šalto pavasario, turėjome rekordines per 60 metų šalnas, vietomis šalnos siekė iki 9-12 laipsnių, tai reiškia, kad sodams ir uogynams milžiniškas poveikis. Jau šiandien galima konstatuoti, kad apie 80 proc. derliaus gali būti prarasta dėl šalnų“, – Seime antradienį kalbėjo Kęstutis Navickas.

„Netgi su gailesčiu reikia paminėti, kad birželio pradžioje buvo pasiektas žemos temperatūros rekordas – minus 1 laipsnis. Prasidėjo nuo šalnų, dabar turime sausras“, – pridūrė jis.

Anot ministro, praėjusį penktadienį Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) pavesta netaikyti baudų dėl reikalavimų, kurie neįvykdomi dėl sausros – ūkininkai iš stichinės sausros paveiktų regionų be papildomų pažymų gali siųsti duomenis apie savo pasėlius.

„Tos pačios išimtys taikomos ir bus taikomos dėl ypač mažo derliaus“, – sakė ministras.

K. Navickas teigė, jog dėl šalnų ir sausros žemės ūkio eurokomisarui pakartotinai išsiųstas prašymas taikyti papildomas išimtis, kad Lietuvos ūkininkai galėtų nusiimti derlių negamybiniuose plotuose. Anot ministro, šį klausimą ketinama kelti kitą savaitę Žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryboje Liuksemburge.

„Jau yra sprendimo tiesioji, tikimasi, kad bus leidžiama išmokėti iki 70 proc. avansu, o ūkiams, kurie laiko gyvulius, iki 80 proc. avansų anksčiau nei baigiamas patikrų laikotarpis, kas irgi padės ūkininkams“, – teigė K. Navickas.

Visi esame atsakingi, kiekvienas, pildamas rytinę kavą į vienkartinį indelį ar važiuodami automobiliu, kur nebūtinai reikia, prie šito prisidedame.

Pasak ministro, Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba pirmuosius sausros ženklus pradėjo fiksuoti gegužės 9 dieną, o 22-ąją, daugiausiai vakarų Lietuvoje, jau fiksavo ir stichinę sausrą.

„Tai žemės ūkiui reiškia, kad yra paveikiami pasėliai, bet kas labiausiai atsiliepia, didžiulis poveikis pievoms, ganykloms, ūkininkai jau dabar signalizuoja, kad čia galimi dideli praradimai“, – sakė K. Navickas.

Pasak jo, dėl klimato kaitos atsakingas kiekvienas žmogus, o labiausiai nuo to kenčia žemdirbiai.

„Visi esame atsakingi, kiekvienas, pildamas rytinę kavą į vienkartinį indelį ar važiuodami automobiliu, kur nebūtinai reikia, prie šito prisidedame. Tenka apgailestauti, kad didžiausias poveikis tenka žemdirbiams, nes nė vieno kito ūkio sektoriaus nėra, tiek priklausančio nuo gamtinių sąlygų“, – teigė ministras.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

karvyte

Sitas begalvis ponas isbarstes prota pa netes galvoje apie katik kalbejo yra sveikas;;;;;;;

SUSIJUSIOS NAUJIENOS