Kaip koronavirusas paveiks Europos turizmo sektorių? | KaunoDiena.lt

KAIP KORONAVIRUSAS PAVEIKS EUROPOS TURIZMO SEKTORIŲ?

„Keliauk Lietuvoje“ analitikas Povilas Junas sako, kad palankias prognozes Europos turizmo sektoriui gali neigiamai paveikti pasaulyje plintantis koronavirusas. Nors, pasak jo, kol kas nėra poreikio panikuoti, net optimistiniu variantu virusas paveiks minėtą sektorių.

„Iki pasirodant naujienoms (dėl koronaviruso. – ELTA), buvo ganėtinai teigiamai vertinamas visas Europos turizmo sektorius (...). Galima tiesiog paminėti, kad vėlgi Lietuvos turizmo sektorius nėra priklausomas nuo Kinijos turistų. Jeigu būtume žiūrėję tik į turistus iš Kinijos, tai, manau, kad yra tam tikros šalys, ypač Pietryčių Azijoje ir Europoje, kur Kinijos turistų srautas sudarė labai žymią dalį, nešė ekonominę naudą. Lietuva neturėtų stipriai pajusti, jei smuks Kinijos turistų skaičius“, – Eltai sakė analitikas.

Jo teigimu, net jei išsipildys palankiausias scenarijus dėl koronaviruso, tai vis tiek paveiks turizmo sektorių.

„Kalbant apie Europą, galima planuoti kelis scenarijus. Mes nežinome, koks tas scenarijus bus, bet akivaizdu, kad ir koks jis bus, turės įtaką iš dalies dėl to, kad atsiranda baimės. Net optimistiniu variantu gali būti, kad kažkiek paveiks (turizmo sektorių. – ELTA)“, – tikino P. Junas.

Pasak „Keliauk Lietuvoje“ analitiko, nors kol kas panikuoti dėl viruso neverta, jo plitimas gali prisidėti prie tam tikrų šalių recesijos. Tai, P. Juno teigimu, gali koreguoti sumų, kurias tų valstybių gyventojai skiria pramogoms, dydį.

„Panašu, kad pradedama kalbėti, jog koronavirusas turės įtakos ekonomikai. Gali būti, kad atsiras laikini smukimai Vokietijos, Italijos rinkose ir, jei atsiras laikina recesija, tai gali turėti įtakos tam, kiek žmonės yra linkę leisti pinigų savo pramogoms. Šitoje vietoje reikia kol kas žiūrėti atsargiai, nėra dar jokio poreikio panikuoti“, – sakė jis.

Koronavirusas COVID-19 jau nusinešė 2 592 žmonių gyvybes Kinijoje, šalyje virusu užsikrėtė jau apie 77 000 žmonių. Koronavirusas taip pat išplito dar keliose dešimtyse šalių. Už Kinijos ribų užsikrėtusiųjų skaičius siekia 1 500, nuo viruso mirė beveik 30 žmonių.

Tarptautinio valiutos fondo vadovė Kristalina Georgieva teigė, kad ekonominiai nuostoliai, kuriuos sukėlė koronaviruso epidemija Kinijoje, geriausiu atveju bus trumpalaikiai, tačiau jų sulaukta tokiu metu, kai pasaulio ekonomika jau yra nusilpusi.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija dėl sparčiai plintančio viruso rekomenduoja laikinai nevykti į Kiniją.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Tiesiog - VISI kruiziniai laivai pasukks į Klaipėdą: tai vienintelis uostas, priimantis VISOS Europos šiukšles!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS