Kaip koronavirusas paveiks lietuviškų pieno produktų eksportą? | KaunoDiena.lt

KAIP KORONAVIRUSAS PAVEIKS LIETUVIŠKŲ PIENO PRODUKTŲ EKSPORTĄ?

Italijos ekonomikos sulėtėjimas gali turėti neigiamų pasekmių ir lietuviškų pieno produktų pardavimams šioje šalyje. Italija yra didžiausia lietuviškų sūrių importuotoja.

Pasak pienininkų asociacijos „Pieno centras“ vadovo Egidijaus Simonio, Italijos šiaurinių regionų ekonomika jau pradeda justi neigiamas pasekmes – krovinių pristatymo sąlygos į karantino zonas sudėtingėja, o mažėjant turistų antplūdžiui, krinta ir maisto produktų paklausa.

„Tai pagrindiniai nerimą keliantys ženklai, dėl kurių lietuviškų sūrių pardavimai gali pradėti mažėti. Ir ne tik Italijoje“, – sako E. Simonis.

Pasak jo, Lietuvos pieno pramonėje sūriai yra strateginė eksporto prekė, o į Italiją išvežama daugiau kaip pusė visų eksportuojamų lietuviškų sūrių. 

„Sūrių pardavimai užsienyje sudaro apie 40 proc. visos lietuviškų pieno gaminių eksporto vertės. Italijoje parduodamas kas antras kilogramas sūrio, skirto užsienio rinkoms. Italijos Lombardijos regionas, kuriame situacija dėl koronaviruso yra ypač sudėtinga, kaip tik yra didžiausias lietuviškų sūrių pirkėjas“, – aiškina E. Simonis.

Jo teigimu, daugiausia lietuviškų sūrių perka itališki restoranai ir picerijos, aptarnaujančios turistus ir žiemos bei kalnų sporto mėgėjus. „Italai jau skelbia apie kurortinių miestelių ištuštėjimą ir turistų srauto sumažėjimą, o tai neišvengiamai atsilieps regiono ekonomikai, taigi ir maisto produktų vartojimui“, – pažymi E. Simonis.

Jo teigimu, prie rinkos stabdymo veiksnių prisideda ir logistikos problemos, susijusios su maisto pristatymu. „Koronaviruso plitimas veikia krovinių transportavimą – Kinija dėl to jau turi rimtų problemų, su maisto tiekimo grandinės sunkumais susiduria ir karantino zonos Italijoje. Tai lėtina prekių apyvartą tarp šalių ir negali neveikti bendros maisto rinkos stabilumo“, – pažymi ekspertas.

E. Simonis įspėja, kad ne tik sūrių, bet ir kitų lietuviškų pieno gaminių – pieno miltų, išrūginių baltymų, grietinėlės – pardavimai gali mažėti ne tik Italijoje, bet ir kitose ES šalyse, į kurias išvežama beveik 80 proc. visų eksportuojamų pieno produktų.

„Gali suveikti grandininė reakcija, pavyzdžiui, Vokietija ar Nyderlandai gali susidurti su pieno produktų realizacija Kinijoje, kuri europiečiams yra viena pagrindinių eksporto rinkų. Tuo tarpu paminėtos ES šalys yra tarp pagrindinių lietuviškų pieno produktų pirkėjų. Apskritai mūsų pieno pramonė yra labai priklausoma nuo eksporto rinkų“, – sako E. Simonis.

Naujosios Zelandijos pienininkai jau paskelbė, kad dėl koronaviruso Kinijoje kris pieno miltų eksportas. Naujoji Zelandija yra didžiausia pieno miltų eksportuotoja, kai Kinija – didžiausia pieno produktų importuotoja pasaulyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ž P

Pieno produktus gamintojas tiesiog nupurškia benzinu ir neutralizuoja virusa .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS