Kam daugiabučio renovacija nekainuoja nė cento? | KaunoDiena.lt

KAM DAUGIABUČIO RENOVACIJA NEKAINUOJA NĖ CENTO?

  • 6

Pradėjus daugiabučio atnaujinimo (modernizacijos) projekto iniciatyvą, dažnai kyla finansinių įsipareigojimų klausimas. Šią problemą imasi spręsti valstybė – mažesnes pajamas gaunantys gyventojai, kuriems yra kompensuojamos šildymo išlaidos, už renovaciją mokėti neturi visiškai nieko.

Valstybė socialiai jautriems butų savininkams, tarp kurių yra ir dalis pensininkų, padengia ne tik visas projekto parengimo ir statybos techninės priežiūros bei administravimo išlaidas, bet ir paskolą bei jos palūkanas. Tačiau gyventojai privalo dalyvauti namo atnaujinimo procese ir jam pritarti.

Parama kitiems gyventojams

Kiti daugiabučių namų gyventojai gali gauti dalinę (30 proc.) paramą iš valstybės. Remiamos tokios energinį efektyvumą didinančios priemonės, kaip šildymo ir karšto vandens sistemų pertvarkymas ar keitimas, rekuperacijos sistemų pertvarkymas, stogo ir išorinių sienų šiltinimas, šildymo ir karšto vandens sistemų pertvarkymas ar keitimas, liftų atnaujinimas ir kt.

Valstybė papildomai kompensuoja 10 proc. išlaidų, įsirengus tam tikras išskirtines priemones, pavyzdžiui, automatizuotą šilumos punktą ar modernizavus seną, balansinius ventilius ant stovų.

Be to, visiems daugiabučius modernizuojantiems gyventojams valstybė 100 proc. kompensuoja projekto parengimo, administravimo ir statybos techninės priežiūros vykdymo išlaidas.

Žingsnis švaresnės aplinkos link

Siekiant, kad daugiabučių namų gyventojai galėtų būti nepriklausomi nuo išorinių energijos tiekėjų ir energiją šilumai bei karštam vandeniui gamintis naudojant šilumos siurblius, saulės kolektorius ar kitus atsinaujinančios energijos įrenginius, jiems gali būti skiriama papildoma 30 proc. parama iš Aplinkos ministerijos administruojamos Klimato kaitos programos.

Siūlomas ir lengvatinis kreditas

Likusių namo renovacijos kaštų padengimui butų ir kitų patalpų savininkai gali pasiimti lengvatinį kreditą su 3 proc. nekintamomis palūkanomis pirmiems 5 metams.

Šiai paskolai nėra taikomi jokie paskolos pasirašymo, išmokėjimo ar kiti mokesčiai. Be to, visą paskolą ar jos dalis galima grąžinti anksčiau numatyto laiko, netaikant jokių papildomų mokesčių. Gyventojai paskolos gražinimą ir palūkanų mokėjimą gali ir atidėti, t. y. paskolą pradėti grąžinti tik pabaigus visus rangos darbus bei gavus valstybės paramą.

Paramos gavimo sąlygos

Daugiabučių namų atnaujinimo programoje dalyvauja ir valstybės paramą gauna tik daugiabučiai, t. y. tris butus ar daugiau turintys namai, kurie buvo pastatyti iki 1993 m.

Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymas numato, kad parama yra skiriama pastatams, kurie po modernizavimo pasiekia ne mažesnę kaip C pastato energinio naudingumo klasę. Taip pat po renovacijos jie turėtų sutaupyti ne mažiau kaip 40 proc. šilumos energijos sąnaudų. Kultūros paveldo objektai turėtų sutaupyti ne mažiau kaip 25 proc. energijos.

Daugiau informacijos nemokama telefono linija 8 800 200 12.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Pilietiškas

Ot turtinga Lietuva! Iš bendro šalies biudžeto didina privatų gudrių (kurie ir jaunystėje nesistengė dirbti, kad gautų didesnę pensiją ar dėl žalingų įpročių), žmonių turtą! Tokį sprendimą suprasčiau, jei po jų mirtes tas turtas, padidintas valstybės ir atitektų valstybei!

M

Tik norisi paklausti kur dingo pinigai ?skirti namų renovacijai,kuriuos skyre ES.Kas juos pasisavino?dabar mokes tautieciai,uz kazkada gautus butus veltui.

Pensininkui mirus, ar

Paveldettojas neturi grazinti valstybei
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS