Krovinių vežėjai ir saugotojai pernai sumokėjo 697 mln. eurų mokesčių | KaunoDiena.lt

KROVINIŲ VEŽĖJAI IR SAUGOTOJAI PERNAI SUMOKĖJO 697 MLN. EURŲ MOKESČIŲ

Transporto ir saugojimo įmonės pernai iš viso sumokėjo per 697 mln. eurų įvairių mokesčių ir tapo trečiu didžiausiu mokesčių mokėtoju pagal ekonominės veiklos sektorius.

Pasak Tarptautinio transporto ir logistikos aljanso (TTLA) generalinio sekretoriaus Povilo Drižo, pagal sumokėtus mokesčius krovinių vežėjai ir saugotojai reikšmingai prisideda prie valstybės biudžeto teigiamo balanso.

„Žvelgiant į statistinius duomenis, per pastaruosius penkerius metus sektorius stiebėsi visose kategorijose: gerokai išaugo pardavimai užsienyje, didėjo investicijos į materialųjį turtą, plėtėsi naujų vilkikų parkas, augo darbo vietų skaičius – atitinkamai didėjo sumokamų mokesčių valstybei dalis“, – sako P. Drižas.

Jis pažymi, kad didžiausia vertė gaunama iš tarptautinių užsakymų: mūsų šalies vežėjų paslaugų pardavimai užsienio rinkose pernai pasiekė beveik 4 mlrd. eurų. Vien tik krovininis kelių transportas sukuria trečdalį viso šalies paslaugų eksporto.

Remiantis Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) statistika, 2014 – 2020 metų laikotarpiu transporto ir saugojimo įmonės VMĮ sąskaitą kasmet papildo nuolat didėjančiomis sumokėtų mokesčių ir kitų įmokų sumomis. Atitinkamai kasmet didėja transporto ir saugojimo sektoriaus įmonių sumokamų mokesčių procentinė dalis nuo visų šalyje bendrai surinktų mokesčių.

2020 metais transporto ir saugojimo sektoriaus įmonių sumokėtų mokesčių į VMĮ sąskaitą dalis sudarė 7,1 proc. nuo visų bendrai šalyje sumokėtų mokesčių, kai 2014 metais ši procentinė dalis atitinkamai siekė tik 2,1 proc.

Pagal sumokamus mokesčius transporto ir saugojimo sektoriuje įmonės daugiausia sumoka akcizo, gyventojų pajamų bei pelno mokesčių.

Krovininis kelių transportas taip pat yra tarp tų, kuris sumoka daugiausiai įmokų į „Sodros“ biudžetą: pagal apdraustųjų visų rūšių socialiniu draudimu darbuotojų skaičių ši profesija yra pirmoje vietoje.

„Sodros“ duomenimis, 2020 metų gruodį sunkiasvorių sunkvežimių ir krovininio transporto priemonių vairuotojų, apdraustųjų visų rūšių socialiniu draudimu, buvo 75,6 tūkst.

Lietuva Europos Sąjungoje pirmauja pagal transporto ir saugojimo sektoriaus indėlį į Lietuvos biudžetą. Statistika teigia, kad Lietuvos transporto ir saugojimo sektorius sukuria apie 13 proc. šalies BVP – pusę šio skaičiaus tenka krovininiam kelių transportui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS