Kyla vaisių ir daržovių kainos: planuoti išlaidas taps vis sunkiau | KaunoDiena.lt

KYLA VAISIŲ IR DARŽOVIŲ KAINOS: PLANUOTI IŠLAIDAS TAPS VIS SUNKIAU

  • 9

Vienų populiariausių – apelsinų – sulčių gamintojams smogė klimato kaita. Svarbiausia apelsinų tiekėja Europai laikoma Brazilija, užimanti net 70 proc. pasaulinės apelsinų sulčių rinkos, jau kelerius metus priskina vis mažiau apelsinų. Tad sulčių gamintojams dėl jų tenka varžytis.

Kaip klimatas veiks ne tik derlių, bet ir vaisių bei daržovių kainas ateityje, pasakojo „INVL Asset Management“ vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.  

– Praėjusią vasarą ir rudenį Europoje siautė gaisrai. Kaip tai paveikė daržovių ir vaisių derlių?  

– Žemės ūkio žaliavas veikia labai daug veiksnių. Tarptautinės organizacijos akcentuoja, kad klimato kaitos grėsmės yra vienos svarbiausių ir labiausiai paveikių pasaulio maitinimosi tolesnei raidai, pažeidžiamiems regionams, Afrikai ir Viduriniesiems Rytams. Tokių problemų yra tikrai nemažai ir atitinkamai tai veikia kainas, su tuo jau susiduriame tiesiogiai. Pavyzdžiui, pernykščiai gaisrai Viduržiemio regione padarė didelę įtaką aliejinių kultūrų, alyvuogių aliejaus kainoms ir atitinkamai paveikė pasiūlos paklausos balansus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Dėl tų gaisrų išties sumažėjo pasiūla ir atitinkamai importo galimybės iš to regiono. Taip pat energetikos nešėjai yra labai svarbus veiksnys, kalbant apie žemės ūkio žaliavas, nes iš vienos pusės, dujų kainos daro tiesioginę įtaką trąšų kainoms, nes yra tokių rūšių, kurios yra labai imlios energetikos nešėjams. Kai 2022 metais stebėjome labai spartų dujų kainų kilimą, dar stipresne amplitude sureagavo trąšų kainos ir tai paliečia galutinę žemės ūkio žaliavos kainą, ar tai būtų grūdai, ar kitos kultūros. 

Įvairūs netikėti gamtos išbandymai dar labiau aštrins nervingumą šiose rinkose.

Kitas įdomus veiksnys, kad Europa, turėdama gana ryškų sezoniškumą, dalį vaisių ir daržovių žiemą augina šiltnamiuose. Kuomet smarkiai išauga energetikos nešėjų kainos, šis verslo planas nebeveikia, todėl pernai stebėjome tam tikrų žiemos sezono šiltnaminių daržovių stygių, susidariusius deficitus ir dėl to kylančias kainas.  

– Ką matysime ateityje? Matyt, nesulauksime pigesnių daržovių?  

– Rizikos išlieka ir tai reiškia, kad prognozuoti ir nuspėti žemės ūkio žaliavų kainų tendencijas bus dar sunkiau. Apskritai, šios tendencijos visada buvo labai spekuliatyvios ir pritraukdavo spekuliacinio dėmesio iš finansų rinkų dalyvių.

Natūralu, kad įvairūs netikėti gamtos išbandymai dar labiau aštrins nervingumą šiose rinkose ir atitinkamai apsunkins galimybes prognozuoti ir planuoti savo išlaidas. 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Klimato kaita?

:D Nejuokinkit. Tai vyksta tūkstančius metų, o ne čia buvo tinkamas klimatas - čia jau pasikeitė taip greitai, kad neįmanoma buvo nieko numatyti ir paplanuoti, geriau kažką sugalvoti

Kad

Infliacijos nepazabos o reke defliacija prasideda .

M

Ir daugiau atsiras - svarbu išnaikint jus orkus…
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS