Lenkija „Vinted“ skyrė 1,15 mln. eurų baudą | KaunoDiena.lt

LENKIJA „VINTED“ SKYRĖ 1,15 MLN. EURŲ BAUDĄ

Lietuvos „vienaragiui“ – internetinės naudotų drabužių prekybos platformai „Vinted“ Lenkija skyrė 5,3 mln. zlotų (1,15 mln. eurų) baudą.

Baudą dėl perteklinių reikalavimų pateikti asmeninius duomenis bei papildomai renkamų mokesčių antradienį skyrė Lenkijos konkurencijos ir vartotojų teisių apsaugos priežiūros tarnyba.

„Vinted“ ir kitos tokios platformos tampa vis populiaresnės tarp vartotojų, nes suteikia antrą gyvenimą naudotiems daiktams. Deja, atlikus tyrimą paaiškėjo, jog skaidrios informacijos stoka kenkė kolektyviniams vartotojų interesams ir jie galėjo patirti patirti finansinių nuostolių“, – pranešime teigė Lenkijos tarnybos vadovas Tomaszas Chrostny (Tomašas Chrustnis).

Lenkijos tarnyba tyrimą dėl „Vinted“ pradėjo 2021 metų rugsėjį gavusi vartotojų skundų. Vienu atveju buvo skundžiamasi, jog įmonė galėjo užblokuoti gautus pinigus, jei vartotojas jai nepateiks asmens tapatybės kortelės, paso ar vairuotojo pažymėjimo išrašo. Kitas pažeidimas – įmonės priskaičiuojami papildomi mokesčiai, vadinamasis „pirkėjo apsaugos“ mokestis.

„Vinted“ antradienio vakarą pranešė esantys nusivylę tokiu Lenkijos tarnybos sprendimu ir ketinantys skųsti šį sprendimą.

Bendrovė teigė, kad visapusiškai bendradarbiavo su tarnyba tyrimo metu.

Pirmasis apie tai pranešė portalas vz.lt.

Prancūzijos vartotojų asociacija „UFC-Que Choisir“ dėl vartotojų klaidinimo pernai gegužę „Vinted“ pareiškė kolektyvinį ieškinį. Paryžiaus teismui birželį pateiktu ieškiniu asociacija siekia mokesčių, kuriuos platforma jos nariams netinkamai taiko nuo 2016 metų, kompensacijos.

Asociacijos teigimu, ieškinyje ji mini komisinį mokestį, kurį „Vinted“ taiko pirkėjams už kiekvieną platformoje sudaromą sandorį. „UFC-Que Choisir“ mano, kad šis mokestis yra sumaniai paslėptas, nes pavadintas ne „komisiniu mokesčiu“, o „pirkėjo apsauga“, o tai, pasak asociacijos, klaidina vartotojus.

Pasak Prancūzijos vartotojų asociacijos, dėl tokios „Vinted“ praktikos nukenčia milijonai žmonių. Vien Prancūzijoje platformoje apsilanko 5 mln. unikalių naudotojų per dieną ir per 16 mln. – per mėnesį. Tarp lankomiausių e. prekybos svetainių ir programėlių „Vinted“ šalyje pernai užėmė ketvirtą vietą.

„Vinted“ 2020 metais patyrė 20,88 mln. eurų grynųjų nuostolių – 16,3 proc. daugiau nei 2019 metais. 2021 metais platforma kol kas nėra pateikusi veiklos ataskaitos Registrų centrui. 

„Vinted“ 2019 metais tapo pirmuoju Lietuvos „vienaragiu“ – itin sėkmingu startuoliu, kurio vertė viršija 1 mlrd. eurų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Abc

Matosi, kad lenkų vartotojų teisės išties dirba savo darbą. O nusivylę dėl to, kad nepavyko susitarti taip pat kaip su mūsų bedantėm įstaigom?

šakės,

vienaragiui įstatė antrą ragą.

Taip pat nusivyliau

Gerai, kad bent kažkuriose šalyse rūpi žmonių maustymas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS