Lietuva atmeta Suomijos kvietimą į trišales derybas dėl Astravo | KaunoDiena.lt

LIETUVA ATMETA SUOMIJOS KVIETIMĄ Į TRIŠALES DERYBAS DĖL ASTRAVO

Lietuva atmetė Suomijos kvietimą į trišales konsultacijas su Baltarusija dėl baigiamos statyti Astravo atominės elektrinės.

Prezidento Gitano Nausėdos patarėja užsienio politikos klausimais teigia, kad tokios konsultacijos turi vykti Europos Sąjungos (ES) ir Baltarusijos energetinės saugumos reguliavimo institucijų lygiu.

„Tai yra visos ES problema, tai yra regioninė ir ES problema, todėl norėtume, kad visi ES reguliatoriai būtų kažkaip tai įtraukti į tos problemos sprendimą“, – Žinių radijui antradienį sakė prezidento Užsienio politikos grupės vadovė Asta Skaisgirytė.

„Norėtume platesnio įsitraukimo. Suomijos reguliatoriaus taip pat, šalia kitų ES šalių reguliatorių“, – pridūrė ji.

Pasak diplomatės, Astravo atominė elektrinė „nėra dvišalis Lietuvos ir Baltarusijos ar Suomijos ir Baltarusijos reikalas“.

Pasiūlymą dėl trišalių konsultacijų viešai pateikė Minske viešėjęs Suomijos užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto. Pasak jo, „tai galėtų atverti kelią platesniam bendradarbiavimui ir nustatyti partnerystės prioritetus“.

A. Skaisgirytė sakė, kad prezidentas G. Nausėda šį klausimą aptarė su Suomijos premjeru per vizitą Helsinkyje lapkričio pradžioje.

Suomijoje viešėjęs G. Nausėda pakvietė Suomiją prisidėti užtikrinant Astravo jėgainės saugumą.

Šalies vadovas tvirtino, kad Suomija turi specialistų, kurie pagelbėtų baltarusiams padaryti jėgainę saugia.

„Mano idėja – pasinaudoti jūsų patirtimi šioje srityje, sukaupta Suomijoje, nes turite labai gerų, plačios kvalifikacijos specialistų, galinčių padėti Baltarusijai įdiegti visus reikiamus saugiklius arba kokybės standartus“, – bendroje spaudos konferencijoje su Suomijos prezidentu Sauli Niinisto (Sauliu Nyniste) sakė G. Nausėda.

„Ko gero, bendradarbiavimas šioje srityje būtų labai geras, labai naudingas visoms šalims“, – kalbėjo jis.

Lietuva kritikuoja netoli jos pasienio statomos pirmosios Baltarusijoje branduolinėse jėgainės projektą kaip nesaugų ir planuoja neįsileisti Astrave pagamintos elektros, tačiau jai nepavyko įtikinti kaimyninių regiono šalių padaryti to paties.

Pirmąją branduolinę jėgainę Baltarusijoje Rusijos vyriausybės lėšomis korporacija „Rosatom“ stato už 23 kilometrų nuo Lietuvos. Joje bus įrengti du VVER reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų.

Baltarusija planuoja, kad pirmasis reaktorius bus įjungtas pirmąjį 2020-ųjų ketvirtį, antrasis – apytikriai po metų.

Minskas Lietuvos priekaištus dėl nesaugių statybų atmeta.

L. Linkevičius: siekiame visos ES įsitraukimo

Suomijai kviečiant Lietuvos ir Baltarusijos atstovus į trišales konsultacijas dėl Astravo atominės elektrinės (AE) statybos, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad Helsinkio iniciatyva yra sveikintina, tačiau Lietuva pabrėžia būtinybę įgyvendinti Baltarusijai pateiktas streso testų rekomendacijas ir tikisi visos Europos Sąjungos (ES) įsitraukimo.

„Visą laiką siekiame internacionalizuoti šitą problemą, ypač įtraukti Europos Sąjungos institucijas, o Suomija yra pirmininkaujanti Europos Sąjungos šalis, tai darau tokią prielaidą, kad jeigu kilo šis klausimas, tai reikia padėkoti Suomijai, kad ji rodo tą interesą. Vėlgi, kai gautume daugiau detalių, būtų gal daugiau tų komentarų“, – BNS antradienį sakė L. Linkevičius.

Ministras pakartojo, kad Astravo AE yra visos ES problema ir būtų prasminga, jei Bendrijos šalys dalyvautų diskusijoje.

„Buvo pagal Europos standartus vykdomi vadinami streso testai Astravo elektrinei ir buvo pateiktos labai konkrečios rekomendacijos, tai mes siekiame, kad tos rekomendacijos būtų įgyvendintos iki elektrinės paleidimo. Kol kas mūsų kaimynai (Baltarusija – BNS) lyg ir neketina to daryti. Tai štai jeigu mūsų kolegos prisidėtų prie to įtikinimo, tai irgi būtų naudinga“, – argumentavo ministras. 

„Apskritai mes norėtume įtraukti į šią diskusiją ne tik pirmininkaujančią valstybę, bet ir visas Europos Sąjungos šalis, nes tai yra – tai ne kartą deklaruota – visos Europos Sąjungos problema“, – pridūrė ministras.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Nausedis

Japonam skundesi kanadiečiam skundesi suomiam skundesi. O lenkai su latviais laukia elektros kuria perpardos Mum:)

...

Tai geriausiai parodo KIEK mums 'rūpi' Astravo saugumas! (Europai tiesioginės grėmės nėra, tai - prie ko čia ji?)

tai

Vieniša los iš krūmų :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS