Lietuva skirs papildomus 100 tūkst. eurų Tarptautiniam baudžiamajam teismui | KaunoDiena.lt

LIETUVA SKIRS PAPILDOMUS 100 TŪKST. EURŲ TARPTAUTINIAM BAUDŽIAMAJAM TEISMUI

  • 1

Lietuva skirs papildomus 100 tūkst. eurų karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui tiriančiam Tarptautiniam baudžiamajam teismui (TBT), kuris pagal Lietuvos pareiškimą 2022 m. kovo 1 d. pradėjo tyrimą dėl situacijos Ukrainoje.

Teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos teigimu, Ukrainai kartu su ginklais ir humanitarine pagalba svarbu padėti užtikrinti ir tai, kad teisingumas triumfuotų prieš nebaudžiamumą, o atsakingi už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui būtų nustatyti nelaukiant karo pabaigos.

„Pasaulio valstybių vienybė ir nuolatinė parama Tarptautiniam baudžiamajam teismui leidžia greitai vykdyti pradėtą tyrimą. Dėl to jau 2023 m. balandį buvo išduoti pirmieji arešto orderiai, įskaitant ir V. Putinui. Tai yra precedento neturintis atvejis, kai šis teismas vos per metus laiko ir tebevykstančio karo sąlygomis atvedė tyrimą iki arešto orderių aukščiausiems šalies agresoriaus pareigūnams. Tačiau siaubingi karo nusikaltimai ir nusikaltimai žmoniškumui tęsiasi, tad privalo tęstis ir TBT prokuroro tyrimas“, – pranešime spaudai cituojama E. Dobrowolska.

Teisingumo ministrė pabrėžė, kad papildomi finansiniai ištekliai yra taip pat būtini stiprinant Tarptautinio baudžiamojo teismo saugumą ir atsparumą kibernetinėms atakoms. Tarptautinis baudžiamasis teismas šių metų pradžioje įsteigė naują fondą, skirtą saugumo priemonėms ir atsparumui kibernetinėms atakoms didinti.

Lietuva buvo pirmoji pasaulio valstybė, kuri kreipėsi į TBT prokurorą ir inicijavo „Hagos procesą“ pagal Romos statutą. Prie šios iniciatyvos prisijungė dar 43 Europos ir pasaulio valstybės.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pilietis

Kažkokiom nesamonem tai pinigu yra, o va mokytojam ir medikam- ne

SUSIJUSIOS NAUJIENOS