Lietuvos bankas: rinkose dominuoja lūkesčiai, kad ECB sumažins palūkanų normas | KaunoDiena.lt

LIETUVOS BANKAS: RINKOSE DOMINUOJA LŪKESČIAI, KAD ECB SUMAŽINS PALŪKANŲ NORMAS

JAV federalinis atsargų bankas (FED) liepos mėnesio posėdyje bazinę palūkanų normą sumažino ketvirčiu procentinio punkto, iki 2-2,25 proc. Lietuvos bankas teigia, kad rinkose dominuoja lūkesčiai, jog Europos centrinis bankas (ECB) ateityje taip pat gali mažinti palūkanų normas.

Kaip Eltai sakė Lietuvos banko Pinigų politikos skyriaus viršininkas Sigitas Šiaudinis, ECB Valdančioji taryba paskutiniame pinigų politikos posėdyje patikslino savo išankstines gaires dėl palūkanų normų, numatydama, kad dabartinis ECB palūkanų lygis ne tik bus nedidinamas iki 2020 m. vidurio, bet per šį laikotarpį gali būti ir sumažintas, jei infliacijos vidutinės trukmės perspektyva toliau išliks žemiau siekiamo lygio, bet arti 2 proc.

„Šiuo metu rinkose dominuoja lūkesčiai, kad ECB sumažins palūkanų normas (naudojantis indėlių galimybėmis. – ELTA) – rugsėjį posėdyje 0,1 proc. punktu, o tada dar 0,1 proc. punkto iki 2020 m. vidurio. Šie lūkesčiai yra dėl rinkos palūkanų normų, įskaitant šešių mėnesių EURIBOR (tarpbankinė palūkanų norma eurais. – ELTA), kuris sumažėjo nuo -0,23 proc. gegužę, kada palūkanų mažinimo dar nebuvo visuotinai tikimasi, iki -0,35-0,37 proc. birželį-liepą, kai ECB palūkanų mažinimo lūkesčiai įsivyravo rinkose“, – Eltai teigė S. Šiaudinis.

Vis dėlto, pasak Pinigų politikos skyriaus viršininko, dėl tokio palūkanų normų sumažinimo EURIBOR neturėtų reikšmingai pasikeisti.

„Žinoma, ECB Valdančioji taryba sprendimus dėl palūkanų normų priims, atsižvelgdama į atnaujintą infliacijos vidutinės trukmės perspektyvą, kurią formuos makroekonominėse prognozėse naudojamų duomenų ir prielaidų visuma. Taigi, jei ECB Valdančioji taryba rugsėjį nuspręstų sumažinti palūkanų normas 0,1 proc. punkto (tai tipiškas vieno palūkanų mažinimo mastas pastaraisiais metais), 6 mėn. EURIBOR neturėtų reikšmingai pasikeisti“, – mano S. Šiaudinis.

Šiuo metu ECB refinansavimo operacijų palūkanų norma yra 0,00 proc., kuri, kaip po ECB išvažiuojamojo posėdžio birželį Vilniuje sakė centrinio banko vadovas Mario Draghis, neturėtų keistis iki 2020 m. pirmo pusmečio pabaigos.

ECB palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis yra atitinkamai 0,25 proc. ir -0,4 proc. Palūkanų norma už naudojimąsi indėlių galimybe – tai palūkanos, kurias bankai gauna už vienos nakties indėlius, padėtus į centrinį banką. Pastaroji nuo 2014 m. birželio 11 d., kai dar siekė 0,00 proc., vis mažėjo 0,1 proc. punktu.

Kitame ECB posėdyje rugsėjo 12 d. Valdančioji taryba kartu su rugsėjo makroekonominėmis prognozėmis turės atnaujintą ekonomikos ir infliacijos perspektyvų vertinimą ir atsižvelgdama į tai priims sprendimą, ar keisti palūkanų normas.

FED bazinę palūkanų normą sumažino pirmą kartą per pastarąjį dešimtmetį.

FED valdybos pirmininko Jerome'o Powello teigimu, palūkanų normą buvo sumažinta, siekiant išlaikyti tvarų JAV ekonomikos augimą. Šiuo metu JAV bendrojo vidaus produkto (BVP) metinis augimas sudaro apie 2 proc.

Finansų rinkų dalyviai jau kurį laiką prognozavo, kad FED mažins bazinę palūkanų normą, nes apie tai J. Powellas buvo ne kartą užsiminęs.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS