„Litgrid“ prie Lietuvos elektros perdavimo tinklo prijungė pirmąją bateriją | KaunoDiena.lt

„LITGRID“ PRIE LIETUVOS ELEKTROS PERDAVIMO TINKLO PRIJUNGĖ PIRMĄJĄ BATERIJĄ

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ Vilniaus transformatorių pastotėje sumontavo pirmąją prie elektros perdavimo tinklo prijungtą bateriją. 1 MW galios ir 1 MWh talpos baterija yra pirmasis bandomasis projektas Baltijos šalyse, kurio metu „Litgrid“ specialistai testuos tokio įrenginio teikiamas galimybes veikti perdavimo tinkle ir klos pagrindus ateities energetikos sprendimams.

„Lietuvos elektros energetikos sistema yra transformacijos kelyje, ir naujų technologijų įsisavinimas – viena kertinių sėkmingos transformacijos sąlygų. Tai – pirmoji tokia baterija Baltijos šalyse, kuri ne tik suteiks vertingų žinių, ruošiantis įgyvendinti 200 MW baterijų sistemos projektą, bet ir prisidės prie tinklo stabilumo užtikrinimo rengiantis sinchronizacijai“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

„Lietuvoje šiuo metu turime unikalią situaciją – vykdome sinchronizaciją ir ruošiamės į savo rankas perimti visų elektros sistemos parametrų valdymą, vyksta aktyvi atsinaujinančių išteklių plėtra, ruošiami ambicingi baterijų projektai. Visa tai sudaro tobulą terpę baterijų energijos kaupimo sistemas panaudoti ne tik kaip priemonę kaupti ir vėliau panaudoti perteklinę atsinaujinančių šaltinių energiją, bet ir pritaikyti jas užtikrinant patikimą elektros perdavimo tinklo darbą. Būtent tam skirtas šis pirmasis projektas – „Litgrid“ specialistai išbandys baterijos galimybes atlikti skirtingas perdavimo tinklo funkcijas realiomis Lietuvos elektros energetikos sistemos veikimo sąlygomis“, – teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

Tokios baterijos pasaulyje jau parodė savo galimybes užtikrinant patikimą aprūpinimą energija. Įgyvendinamas projektas pademonstruos baterijos integraciją vietiniame tinkle ir atskleis pažangias jos funkcijas – sintetinę inerciją, dažnio palaikymą, tinkų perkrovų valdymą, įtampos valdymą ir kitas.

Baterijų sistemos gali užtikrinti patikimą ir nenutrūkstamą elektros perdavimo tinklo darbą. Kartu tai vienas perspektyviausių būdų kaupti ir vėliau panaudoti perteklinę atsinaujinančių šaltinių energiją. Įkrovimo metu baterija veikia kaip energijos vartotojas, o iškrovimo – kaip gamintojas. Tai leidžia perdavimo sistemos operatoriui valdyti galios pusiausvyrą ir sistemos dažnį, t. y., užtikrinti, kad sutaptų pagamintos ir suvartotos energijos kiekiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS