M. Navickienė: SADM siūlo griežtomis kvotomis riboti užsieniečių įdarbinimą Lietuvoje | KaunoDiena.lt

M. NAVICKIENĖ: SADM SIŪLO GRIEŽTOMIS KVOTOMIS RIBOTI UŽSIENIEČIŲ ĮDARBINIMĄ LIETUVOJE

Vidaus reikalų ministerijai siūlant griežtinti užsieniečių įdarbinimą Lietuvoje, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė mano, kad tarp ribojimų galėtų būti ir sugriežtinta kvota iš trečiųjų šalių įdarbinamiems asmenims. Anot jos, šiuo metu darbdaviai gali įsivežti daugiau darbuotojų, nei leidžia kvotos, jeigu prieš tai pasiūlo darbo poziciją Lietuvoje registruotam užimtumo tarnybos klientui.

„Mūsų siūlymas (Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos – ELTA) yra riboti iš trečiųjų šalių atvykstančios darbo jėgos srautą. Ir Lietuvoje iki šiol nėra griežtų kvotų. Kai kvota buvo viršijama, darbdaviai vis tiek galėdavo atsivežti daugiau darbo jėgos“, – ketvirtadienį „Žinių radijui” teigė M. Navickienė.

„Griežtos kvotos įvedimas sureguliuotu darbo jėgos pasiūlą taip, kad viršyti kvotos nebebūtų galima“, – pabrėžė ji.

Iškilus klausimui, ar būtų galima nustatyti preferenciją tam tikrų valstybių darbuotojams, ministrė atsakė, kad dėl to reiktų diskutuoti Seime bei atsižvelgti į valstybės saugumo departamento gebėjimus tikrinti atvykstančiuosius.

„Sudėtinga būtų pasakyti ar kažkaip vienašališkai daryti. Reiktų tartis su kitais parlamentarais, taip pat dėl VSD galimybių patikrinti žmones ar jie atitinka saugumo reikalavimus. Tai manau, kad ši diskusija tęsis svarstant įstatymų projektus“, – teigė ji.

Griežtos kvotos įvedimas sureguliuotu darbo jėgos pasiūlą taip, kad viršyti kvotos nebebūtų galima.

Šiuo metu Seime yra svarstomos vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės teikiamos įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ pataisos, kuriomis siekiama griežtinti reikalavimus užsieniečius norinčioms įdarbinti įmonėms.

Siūlymais siekiama sureguliuoti atvykstančių migrantų priėmimo tvarką, taip sprendžiant darbo jėgos trūkumo problemą ir kartu atsižvelgiant į nacionalinio saugumo interesus.

Taip pat siūloma, kad būtų pakeistas kvotos dirbti atvykstantiems užsieniečiams apskaičiavimo mechanizmas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ufa

Manau senai reikejo grieztinti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS