M. Navickienė: bedarbių nereikėtų automatiškai drausti valstybiniu privalomuoju sveikatos draudimu | KaunoDiena.lt

M. NAVICKIENĖ: BEDARBIŲ NEREIKĖTŲ AUTOMATIŠKAI DRAUSTI VALSTYBINIU PRIVALOMUOJU SVEIKATOS DRAUDIMU

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė sako, kad Užimtumo tarnyboje užsiregistravusių bedarbių nereikėtų automatiškai drausti valstybiniu privalomuoju sveikatos draudimu (PSD). Pasak Monikos Navickienės, tokią praktiką reikia keisti, atskiriant bedarbio statuso suteikimą ir sveikatos draudimą.

„Keliu klausimą, ar tikrai privalomasis sveikatos draudimo mokestis turėtų būti susiejamas su užsiregistravimo Užimtumo tarnyboje faktu“, – Seimo socialdemokratų frakcijoje ketvirtadienį teigė M. Navickienė.

„Užimtumo tarnyba – vieta, kur žmogus ateina ieškoti darbo. Taip nėra, kad ji socialinio rėmimo įstaiga“, – pridūrė ministrė.

Vėliau ministrė BNS patikslino, kad valstybės lėšomis reikia apdrausti visų žmonių, kurie to padaryti negali patys, įskaitant bedarbius, sveikatą. Tačiau draudimo forma turi būti kitokia.

„Jie vis tiek randa būdų, kaip apsidrausti. Apsidraudžia iš vakaro, ryte pasidaro operaciją“, – BNS teigė M. Navickienė.

Ji pabrėžė, kad Užimtumo tarnyba neturėtų administruoti PSD įmokos. 

„Dabar ateina (į Užimtumo tarnybą – BNS) žmonės ir gauna draudimą ir kartu būna bedarbiais, nes jiems reikia būti bedarbiais, nes jie tada gauna draudimą. Gauti draudimą, nes užsiregistravai tarnyboje, nėra logiška“, – BNS pabrėžė ministrė.

Pasak jos, su Sveikatos apsaugos ministerija šis klausimas jau svarstomas. 

Dabar visi užsiregistravę Užimtumo tarnyboje yra draudžiami PSD, o draudimo įmokas už juos moka valstybė.

Taip pat valstybė PSD kompensuoja moterims, esančioms nėštumo ir gimdymo atostogose, pensininkams, asmenims iki 18 metų, moksleiviams, studentams, socialinę pašalpą gaunantiems žmonėms.  

Pernai už vieną valstybės lėšomis PSD draudžiamą asmenį iš biudžeto mokėta apie 440 eurų per metus. Kasmet valstybė apdraudžia apie 1,5 mln. gyventojų už maždaug 660 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (35)

Jolantai

Susikurkite pati verslą ir būsite PONIA.

Bombų Bomba.

Parodykit kas nors šitai beraštei sociopatei Pagrindinį Lietuvos įstatymą, kuris vadinasi Konstitucija. Ir paskaitykit jai, jei pati ana nemoka, kas ten kalbama apie gydymą. Išrenka pusdurnius sociopatus į valdžią o po to stebisi tokiais ministrų ir ministrių perliukais.

tam plepalai

Aišku, kad darbdaviai " dundukai" ir nežino nei įstatymų, nei " bedarbių" gudrybių. Problema ta, kad pusė Lietuvos dirba nelegaliai. Jei darbuotojui mokama 700 į rankas , jis darbdaviui kainuoja daugiau nei 1500, nes jam reikia sukurti darbo vietą, sumokėti mokesčius, jį apmokyti irt.t. Yra labai paparastas konflikto tarp darbuotojų ir darbdavių sprendimo būdas- Visi kuriame savo verslus ir tampame darbdaviais, samdančiais darbininkus, buhalteres, valytojus, vadybininkus, darbų saugos, priešgaisrinės saugos, elektrosaugos specialistus ir t.t........kaip to reikalauja Lietuvos įstatymai ir pamatysite kiek tam darbdaviui lieka. Legaliai dirbantys išlaiko visą gvardiją dykaduonių, tame tarpe ir sėdinčių DB, kur realios pagalbos nei verslui nei bedarbiui nėra. Ten vyksta tuščias popierėlių rašinėjimas. Manau, kad sprendimas yra: lietuviai vyksta į kitas šalis, kur atlyginimas juos tenkina, o į Lietuvą leidžiam atvažiuoti baltarusams, ukrainiečiams..., kuriuos viskas pas mus tenkina.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS