M. Skuodis: Rusijos ir Baltarusijos krovinių embargas turi būti europinis | KaunoDiena.lt

M. SKUODIS: RUSIJOS IR BALTARUSIJOS KROVINIŲ EMBARGAS TURI BŪTI EUROPINIS

Susisiekimo ministras Marius Skuodis teigia, jog Rusijos ir Baltarusijos krovinių,  gabenamų Europos Sąjungos (ES) automobilių keliais bei jūromis, embargas turi apimti ne tik Baltijos šalis ir Lenkiją, bet ir visą ES, todėl sprendimas dėl jo turi būti priimtas „europiniu lygiu“.

„Jeigu tai padarytų viena ar kelios valstybės – tai sukurtų arbitražo galimybę, galimybę važiuoti per kitur – nebūtų poveikio“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams sakė ministras.

Anot jo, taip pat svarbu, kad toks draudimas apimtų ir vilkikus, ir laivus: „Nes jeigu tik keliai kažkur blokuojami, tikrai puikiausiai galima krovinius gabenti su laivais“.

Ministro teigimu, Lietuva norėtų, kad draudimas būtų priimtas ES lygiu ir dėl tranzito per Lietuvą į Rusijos Karaliaučiaus sritį.

„Kodėl reikia europinio lygmens sprendimo, nes mes puikiai suprantame, kad turime Kaliningrado tranzitą, kuris yra reguliuojamas ES lygmeniu, tai čia užeina net už Lietuvos kompetencijos ribų“, – sakė ministras.

Antradienį M. Skuodis kartu su Lenkijos, Latvijos ir Estijos ministrais paragino EK ir ES susisiekimo ministrus apriboti Rusijos ir Baltarusijos laivų galimybes įplaukti į Bendrijos uostus. Anot ministro, toks pasiūlymas turėtų būti svarstomas ketvirtadienį vyksiančioje ES Vadovų taryboje.  

Lietuva su kitomis regiono šalimis jau kurį laiką derino iniciatyvą pačioms drausti Rusijos ir Baltarusijos laivams įplaukti į jų uostus.  Tačiau premjerė Ingrida Šimonytė antradienį sakė, jog būtų geriausia, jei sprendimą priimtų ES, nes tai uždarytų potencialius kelius teisiniams ginčams.

BNS kalbinti Lietuvos laivų savininkų ir agentų organizacijų atstovai anksčiau sakė, kad pastarosios sankcijos gali nepavykti įgyvendinti visa apimtimi, nes laivų sąsajas su Rusija ne visada įmanoma greitai atsekti.

Rusijai užpuolus Ukrainą, ES ir kitos Vakarų šalys uždarė savo oro erdvę Rusijos orlaiviams.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vytautas

Kada gi tas žalias jaunimėlis nustos kišti savo trigrąšį ten,kur šuo ir savo ... nekiša.Išsakydamas savo nuomonę dėl tranzito į Karaliaučių uždraudimo elgiasi taip pat kaip ir putinas Ukrainoje su humanitariniais koridoriais.Nepamirškime,kad ir ten gyvena civiliai gyventojai-nepritarintis ar pritarintis putino planams,jiems reikia ir maisto ir vaistų,pagaliau ir elementarios galimybės turėti ryšį su artimaisiais Rusijoje.Karaliaučius kol kas tai Rusijos dalis.Aš sutinku: ne kariniams kroviniams,ne tranzitui iš trečiųjų šalių,bet kam suteikti putinui beprecidentinį preteksą pateisinanti Suvalkų koridoriaus įgyvendinimą norint apsaugoti savo tautiečius Karaliaučiuje.Esate atsakingi už visus gyventojus Lietuvoje,tai būkite visa galva aukščiau už agresorių ir žiūrėkite bent šiek tiek į ateitį.Linkiu sekmės ir dar - prieš atveriant burną bent tris kartus,o geriau ir penkis pasvarstyti ką sakyti.Nes kaip sako patarlė : mano liežuvis - mano priešas.SLAVA UKRAINE - GEROJEM SLAVA !

cha ...kaip sakoma

jei jau gimei debilas--tai ilgam...pats ysigudrines save dulkina per sikna ir tai siulo daryt kitiems ,,,europiniu lygiu,,,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS