M. Vitulskis: nesuprantu, kodėl valdžia nori man pakelti mokesčius | KaunoDiena.lt

M. VITULSKIS: NESUPRANTU, KODĖL VALDŽIA NORI MAN PAKELTI MOKESČIUS

  • 102

Mokesčių reformos projektas pradeda kelionę po komitetus, praneša LNK.

Dainininkas Merūnas Vitulskis nesupranta, kodėl jam valdžia nori pakelti mokesčius.

„Tu tą darbo vietą pats sau sukuri autoritetu, uždirbtu per laiką. Stengiesi ir pavyzdį ateitiems kartoms rodyti. Privalai palaikyti tą formą, jei mesiesi į kitą pusę, tarkim, jei dirbti pavėžėju, tai nesėdėsi takse ir nedainuosi, tam, kad palaikytum formą“, – teigė dainininkas.

Nelinksma ne tik žinomiems atlikėjams, bet ir Merūno paminėtiems pavežėjams. Ne vienerius metus vežantis Vainius Vasauskas tikina, kad eurai jam iš dangaus nekrenta, be to ir darbo įrankis – naujas, tvarkingas automobilis – pirktas už paties sunkiai uždirbtus pinigus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Sumažės mano pajamos, reikės dirbti daugiau, kad pajamų būtų tiek pat. O keleiviai kažin ar pasiruošę mokėti daugiau“, – sakė pavežėjas Vainius.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė tikina, kad mokesčių reforma kirs tik labai daug uždirbantiems.

„Didesni pokyčiai palies tuos, kurie turi aukštesnes pajamas. Tie asmenys, kurie mokėtų pilną tarifą po mokesčių reformos, tai yra tie, kurie uždirba daugiau nei 35 tūkst. eurų per metus. Tokių asmenų vidutinės pajamos pagal statistiką per metus 117 tūkst. eurų“, – kalbėjo ministrė.

Esą didžioji daugumai savarankiškai dirbančių pokyčių nė nepajus.

„90 proc. iš jų deklaruoja turintys pajamų iki 15 tūkst. per metus. Tokių asmenų reforma neliečia“, – sakė ministrė.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis atkerta, kad klius visiems savarankiškai dirbantiems.

Kurjerių ir vairuotojų asociacijos vadovas skaičiuoja mokestinę naštą, užgulsiančią nedaug pelno gaunantį individualistą.

„Jeigu gaunama 1 tūkst. per mėnesį, apmokesdinimas padidės 10 proc. Tai yra plius 200 eurų per metus“, – teigė kurjerių ir vairuotojų asociacijos vadovas.

Advokatai sukūrė skaičiuoklę, pagal kurią 2 tūkst. pajamas per mėnesį gaunantis individualistas dabar sumoka 1 tūkst. mažiau, nei po reformos. Tokiam savarankiškai dirbančiam asmeniui mėnesinės įplaukos sumažėtų 90 eurų. Anot kurjerių ir vairuotojų asociacijos vadovo, jei mokesčius individualiai dirbantiems valdžia vis tiek padidins, paprasčiausiai išplis šešėlis.

„Yra nemažai dirbančių užsieniečių, kurie iš vis nemoka jokių mokesčių. Pakėlus mokestinę naštą mums, kurie mokam, nemaža dalis galbūt pasitrauks iš veiklos, o juos pakeis atvykę iš užsienio, kurie iš vis nemoka mokesčių“, – sakė kurjerių ir vairuotojų asociacijos vadovas.

Tačiau finansų ministrė atkerta, kad su šešėliu kovojama kitaip, o reforma vykdoma tam, kad būtų mažinama mokesčių nelygybė.

„Kitas būdas mažinti šešėlį – tiesiog padaryti visus mokesčius nulinius. Tuomet ir šešėlis bus nulinis. Bet valstybė tokiu atveju negalėtų funkcionuoti“, – teigė G. Skaistė.

Atsiranda didesnė paskatos atsirasti šešėliui.

Vis dėlto buhalteriai įsitikinę – atsieti šešėlio ir mokesčių didinimo negalima.

„Atsiranda didesnė paskatos atsirasti šešėliui“, – sakė Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos vadovė Daiva Čibirienė.

Pasak D. Čibirienės, valdžios deklaruojamos mokesčių lygybės siūlomomis priemonės nepavyks pasiekti.

„Pirmoji paskata, kad tą lygybę turėtume, tai reikia padaryti didelę vidutinę klasę, kuri gauna pakankamai orias pajamas ir į ją lygiuotis. O ne lygiuotis į mažas pajamas gaunančius ir sunkiai gyvenančius gyventojus“, – teigė D. Čibirienė.

Mokesčių reforma vasarą bus aptarinėjama komitetų kabinetuose, o rudenį atkeliaus ir į posėdžių salę.

Rašyti komentarą
Komentarai (102)

O

jei taip imtų ir pabandytų valdžiagyviai liautis biudžetą niekams taškę, supervakarienėms visokioms, auksinėms šakutėms, amžiniems prožektams, nuolat stringančiam ir interesantams vien nepatogumus keliančiam visa ko skaitmenizavimui, plius kanceliarinių priedų ir komandiruočių į šiltus kraštus atsisakytų - ar nepaaiškėtų, kad mokesčių kelti visai nereikia, galima netgi juos sumažinti? O jei dar bankus apmokestintų kaip tikrą darbą dirbančius žmogelius...

nu

kiek turiu pazystamu darbininku dirbanciu UABuose tai visi sedi ant minimumo, bet gyvena taip lyg i rankas 2500 gautu.

*

Net neslepia dainorėliai kad per 3 mėn.sezoną po 2 būstus Lietuvos pajūry nusiperka,tai gal ne tokie ir dideli tie mokesčiai,nes sąžiningai mokantys per visą gyvenimą tokiam būstui nesutaupo,nepavydžiu,tiesiog šlykštus tas verkimas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS