Sumažėjo neįgalių ilgalaikių bedarbių | KaunoDiena.lt

SUMAŽĖJO NEĮGALIŲ ILGALAIKIŲ BEDARBIŲ

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pertvarkant žmonių su negalia užimtumo sistemą viceministrė teigia, kad per metus tokių ilgalaikių bedarbių dalis Lietuvoje sumažėjo 13 procentinių punktų. Pramonininkų atstovas sako, jog didžioji dalis įmonių pasiruošusios įdarbinti neįgaliuosius.

Vis dėl to Dirbančių neįgaliųjų asociacijos vadovė teigia, kad žmonių, nenorinčių dirbti kartu su neįgaliaisiais, skaičius Lietuvoje vis dar yra per didelis.

„Pokyčiai jau vyksta ir neįgaliųjų įsitraukimas į darbo rinką jau auga, (...) mes matome – reikšmingai sumažėjo ilgalaikių bedarbių, turinčių negalią, ir tai 13 proc. (punktų – BNS) sumažėjimas nuo 37 iki 24 proc. (pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su 2022 metų tuo pat laiku – BNS)“, – antradienį spaudos konferencijoje teigė socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Justina Jakštienė.

Ji taip pat pridūrė, kad per šį laiką sumažėjo ne tik neįgalių ilgalaikių bedarbių skaičius, bet ir laikas, per kurį jie susiranda darbą.

„Asmenys su negalia greičiau susiranda darbą, užimtumo tarnyba greičiau suranda darbą ir vidutinė nedarbo trukmė sumažėjo pusantro karto“, – sakė ji.

Ministerijos duomenimis, pirmąjį ketvirtį šiemet įsidarbino 1,9 tūkst. žmonių su negalia – 0,7 proc. daugiau nei prieš metus (1,8 tūkst.), o vidutinė tokių žmonių nedarbo trukmė buvo 295 dienos (480 dienų).

Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinis direktorius Ričardas Sartavičius teigė, kad daugiau nei 3 tūkst. jai priklausančių bendrovių dirba apie 4 proc. neįgaliųjų.

„Iš esmės didžioji dalis yra norinčių ir galinčių įdarbinti neįgaliuosius“, – spaudos konferencijoje sakė R. Sartavičius.

„Prieš asmeniui įsidarbinant svarbu išsiaiškinti jo galimybes ir poreikius. Darbdavys turi žinoti, ką žmogus gali daryti ir ko – ne. Reikėtų atvirai kalbėtis, viską išsiaiškinti – tai garantuoja gerą tarpusavio sprendimą“, – teigė R. Sartavičius.

Dirbančių neįgaliųjų asociacijos vadovė Simona Kunigonytė teigė, kad jos iniciatyva atlikta apklausa parodė, kad didelei daliai žmonių nesvarbu, ar jų kolektyve yra neįgaliųjų, tačiau 7 proc. nurodė su neįgaliaisiais dirbti nenorintys.

„Labai džiugina požiūris į kolegas su negalia – net 59 proc. atsakė, kad jiems nėra skirtumo, kas atlieka (darbą – BNS) –  su negalia ar sveikasis. (...) Vienas skaičius liūdina, kad 7 proc. mano, kad jiems nesinorėtų dirbti su žmogumi su negalia“, – spaudos konferencijoje teigė ji.

„Turime keisti stereotipus ir nuostatas, kad nebebūtų tų 7 proc.“, – pridūrė S. Kunigonytė.

R. Sartavičius mano, kad tokių žmonių dalis yra nereikšminga: „Visada atsiras tokių kurie nenori, kuriems nepatinka, (...) tik žiūrint pozityviai gali susilaukti gerų rezultatų. Tie 7 procentai, jie sunyks“.

S. Kunigonytės teigimu, šiuo metu Lietuvoje yra daugiau nei 146 tūkst. darbingo amžiaus negalią turinčių žmonių, iš kurių dirba mažiau nei trečdalis (29 proc.).

Apklausą birželį atliko bendrovė „Spinter tyrimai“, tyrimo metu apklausta 1 tūkst. 18–72 metų amžiaus žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

man

tai valstybines imones darbdavys parode duris,kai tapau neigalus.apie ka cia peza tos ministerijos peles ir nupirkti darbdaviai

Neįgalūs

Gal tuos 7 tegul ieško darbo kito,eigu joms nepatinka. Sveikas asmuo daugiau turi galimybių įsidarbintis, O neįgalus žmogus ne visus darbus gali atlikti.Kai kurie net neranda sau vietos dirbti, nors ir labai nori.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS