Neįgalius vaikus auginančioms šeimoms siūloma ilginti atostogas | KaunoDiena.lt

NEĮGALIUS VAIKUS AUGINANČIOMS ŠEIMOMS SIŪLOMA ILGINTI ATOSTOGAS

Darbo kodekse siūloma numatyti, kad visoms dirbančioms šeimoms, kuriose vienas ar abu tėvai augina neįgalius vaikus, būtų suteikiamos 25 darbo dienų kasmetinės atostogos (jeigu dirbama penkias dienas per savaitę) arba trisdešimt darbo dienų kasmetinės atostogos (jeigu dirbama šešias darbo dienas per savaitę).

Tokią Darbo kodekso pataisą įregistravo Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas.

Jis taip pat įregistravo Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siekiama numatyti laikino nedarbingumo galimybę ir mokėti išmoką tėvams, slaugantiems stacionare ar sanatorijoje sergančius vaikus ne tik iki 7 metų, bet ir vyresnius tol, kol jiems išlieka ligos diagnozė.

„Šiuos pakeitimus paskatino siekis palengvinti neįgalius vaikus auginančių tėvų padėtį. Pagal dabar galiojantį teisinį reguliavimą laikinas nedarbingumas, kurio metu mokama ligos išmoka, gali būti suteikiamas tėvams, slaugantiems stacionare ar sanatorijoje sergantį vaiką iki 7 metų. Tačiau dažnai tėvams tenka slaugyti ir vyresnius sergančius vaikus, ypač jei jie turi įvairių raidos sutrikimų. Dėl to tėvai priversti naudoti savo apmokamas ar neapmokamas atostogas. Arba, priešingu atveju, samdyti žmogų, kuris padėtų slaugyti jų vaiką – jį prižiūrėtų, padėtų apsirengti, esant reikalui, pakviestų gydytojus ir pan. O tai reiškia papildomas išlaidas“, – teigia L. Kasčiūnas.

Jo teigimu, būtina kurti šeimoms palankią aplinką bei galimybes šeiminius įsipareigojimus derinti su darbu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gražina

Šie pakeitimai būtini,nes ligoniukui šalia esanti mama yra pats efektyviausias vaistas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS