NT kainos Vilniuje kyla: graibstomi ekonominės klasės butai | KaunoDiena.lt

NT KAINOS VILNIUJE KYLA: GRAIBSTOMI EKONOMINĖS KLASĖS BUTAI

Pirmą metų ketvirtį Vilniuje fiksuotas nekilnojamojo turto (NT) kainų augimas tęsiasi. Palyginti su balandžio mėnesiu, gegužę būstas pirminėje rinkoje brango 4,4 proc., nuo metų pradžios – 14 proc. Anot sostinės rinką analizuojančių ekspertų, artimiausiu metu naujos ir senos statybos butų kainos Vilniuje išlaikys augimo tendenciją.

Vilniaus gyvenamojo NT kainų pokyčius bei tendencijas kas mėnesį analizuoja nuomos su galimybe vėliau būstą išsipirkti paslaugas teikiančios kompanijos „Numai“ analitikai.

„Neapibrėžtumas NT ir statybų sektoriuje, auganti statybinių žaliavų kaina bei neslopstanti būsto paklausa Vilniuje lėmė, kad gegužę butų kainos augo tiek pirminėje, tiek antrinėje rinkoje. Nors pastarojoje brangimas buvo nuosaikesnis, drastiškas kainų kilimas pirminėje rinkoje neabejotinai turės įtakos senos statybos būsto kainoms“, – teigia bendrovės „Mano numai“, valdančios prekės ženklą „Numai“, vadovas Aurimas Čiagus.

Kainoms augant, pirkėjai graibsto ekonominės klasės butus

„Numai“ duomenimis, gegužės mėnesį Vilniaus pirminėje butų rinkoje buvo parduoti 207 butai (25 proc. mažiau nei balandį), naujai pasiūlytų butų skaičius siekė 348. Pardavimus pradėjo penki nauji projektai ar jau esančių projektų nauji etapai.

Pirkėjams vis dažniau kreipiant dėmesį į galutinę, o ne kvadratinio metro kainą, ekonominio lygio projektuose yra fiksuojami didžiausi pardavimai.

Vidutinė laisvų būtų su daline apdaila kaina per mėnesį pakilo 4,4 proc. nuo 2900 eurų už kv. m. iki 3020 eurų už kv. m. Praėjusį mėnesį Vilniuje vidutinio 50 kv. m. buto su daline apdaila kaina siekė 150 000 eurų, kai balandį tokios pačios kvadratūros būstą buvo galima įsigyti už 145 000 eurų.

„Iš viso nuo metų pradžios pirminėje butų rinkoje kainos augo 14 proc. ir kol kas sunku prognozuoti, kada sulauksime augimo pabaigos. Rinkoje pastaruoju metu stebime pigiausių butų išpardavimą – pirkėjams vis dažniau kreipiant dėmesį į galutinę, o ne kvadratinio metro kainą, ekonominio lygio projektuose yra fiksuojami didžiausi pardavimai ir atitinkamai ryškiausias kainų kilimas“, – sako A. Čiagus.

Pasak jo, augant pigiausių butų paklausai, atitinkamai kyla ir laisvų butų pirminėje rinkoje kaina, kuri ir taip buvo aukšta.

„NT vystytojai taip pat nenusileidžia ir reikšmingai kelia kainas. Pavyzdžiui, kai kuriuose projektuose stebimas net dviženklis procentinis kainos augimas. Stebint dinamišką situaciją statybų sektoriuje, kainų kėlimas, matyt, yra viena iš priemonių, leidžiančių vystytojams sumažinti riziką dėl neapibrėžtų statybos kainų, ir pristabdyti pardavimus iki kol rinka normalizuosis“, – teigia ekspertas.

A. Čiagaus teigimu, statybų sektoriui išgyvenant didelį neapibrėžtumą dėl karo Ukrainoje ir brangstančių statybinių žaliavų, projektuojamuose butuose jau dabar pastebimas statybos strigimas.

Vystytojai, kurie prieš metus pardavinėjo butus, bet iki šiol nėra gavę statybų leidimo, abejotina, kad galės būstą pastatyti už prieš metus buvusią kainą, o tai kelia grėsmę preliminarių pirkimo-pardavimo sutarčių (PPPS) nutraukimui.

„Rizika dėl sutarčių nutraukimo yra ganai aukšta, kaip ir tikimybė, kad vystytojai, pakėlę kainas, perparduos šiuos butus už didesnę kainą. Šiuo atveju svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad PPPS neįpareigoja vystytojų parduoti pirkėjui turtą, o tai klientui nėra palanku. Be to, atsižvelgiant į šiuo metu sudaromas sutartis, nemažai kur pažymima, kad nutraukus sutartį klientas kompensacijos negauna, tuo tarpu priešingu atveju vystytojas pasilieka avansą“, – sako jis.

Antrinėje rinkoje kainos augo nuosaikiau

Kaip rodo „Numai“ duomenys, antrinėje būstų rinkoje gegužę vidutinė parduoto būsto su visiška apdaila kaina siekė apie 152 tūkst. eurų. Praėjusį mėnesį vidutinė parduoto būsto kaina buvo 2700 Eur už kv. m., plotas – 55 kv. m.

Šiuo metu antrinėje rinkoje vidutinė parduodamo buto kaina su visiška apdaila yra 190 tūkst. eurų arba 2900 eurų už kv. m. Palyginti su balandžio mėnesiu, laisvų butų kaina paaugo 0,5 proc.

„Įvertinus šiuo metu esančias kainas antrinėje rinkoje galima daryti išvadą, kad joje yra mažiau streso dėl pirminėje rinkoje patiriamo neapibrėžtumo, todėl veikiant sveikai konkurencijai kainų pokyčiai yra nuosaikesni ir labiau atitinka pirkėjų lūkesčius. Visgi antrinės rinkos kainoms akcentą uždeda pirminė rinka, todėl nuoseklaus augimo galima tikėtis ir antrinėje rinkoje “, – teigia A. Čiagus.

Gegužę Vilniuje brango ir nuoma. Vidutinė išnuomoto buto kaina buvo 600 eurų ir, palyginti su balandžiu, pakilo 2,5 proc., būsto plotas vidutiniškai siekė 47 kv. m.

Šiuo metu nuomojamo būsto kvadratinio metro kaina yra 6,6 proc. didesnė nei balandį ir siekia šešiolika eurų už kv. m.

Anot NT rinkos eksperto, Vilniuje drastiškai sumažėjus nuomos pasiūlai rinka patyrė šoką, tiesioginė to pasekmė – išbrangusi nuoma. Kadangi paklausa mažesniems ir įperkamiems butams buvo didžiausia, šiuo metu nuomos rinkos pasiūloje yra likę neproporcingai daug didelių ir prabangių butų, kas iškreipia pasiūlą ir vidutinę nuomos kainą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

pinigu yra

zmones jau paprasti, net nereikia buti verslininku, dirbantys pagal darbo sutartis desimtis gal net simtais stuku sutaupo,,,pats tokius kelis pazistu...beda tame, kad savivaldybes nereguliuoja NT kainu. PVZ jaunos seimos, vos inasui sutaupo, o kartais jei uzdirba nelegaliai daug, priversti nuomotis (nuomotis kainuoja daugiau negu bankui paskola moketi...) kad sureguliuoti idiotiska investima i NT taip keliant kainas pirmam bustui gyvenime perkant zmogui, reikia itin didelio NT mokescio antram ir kitiems bustams, ir reikia jo jau siandien, o ne 2025-2026 metais...niekur ES nera tokiu turtuoliu NT kaip lietuvoje...france, germany ir t.t. visi vos paskola paima, o dauguma nuomojasi, pas mus dauguma savo turi, ir nuomos bizni varo, nes nezino kito kelio kaip NT...

senis

idomu kodėl niekas netikrina iš kur ima pinigus ,gal putinas jiem duoda.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS