NT rinkoje – ne kokie vėjai: vėl brangs paskolos? | KaunoDiena.lt

NT RINKOJE – NE KOKIE VĖJAI: VĖL BRANGS PASKOLOS?

  • 2

Vienuolika metų palūkanų nedidinęs, dabar Europos Centrinis Bankas (ECB) įsibėgėjo, pasakojama LNK reportaže. ECB ketvirtadienį padidino pagrindines palūkanų normas 25 baziniais punktais.

„ECB padidins palūkanų normas mažesniu žingsneliu nei tą darė pastarąjį pusmetį. Ketvirtadaliu procentinio punkto pakels palūkanų normas – iki 3,25 proc.“, – trečiadienį komentavo „Swedbank“ vyr. ekonomistas Nerijus Mačiulis.

ECB palūkanas didina jau septintą kartą. Būstų rinkos padangėje tai nėra gera žinia. Keliamos bazinės palūkanų normos veikia EURIBOR, su kuriuo susietos ir gyventojų būsto paskolos.

„Tie, kurie šiandien žiūri jau pastatyto būsto, jiems ta palūkanų norma jau labiau juntama. Dalis gyventojų nusprendė palaukti, kol bus aiškesnė situacija nekilnojamojo turto (NT) rinkoje“, – sakė „Inreal“ investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

SEB banko duomenimis, per du šių metų mėnesius kredito įstaigos suteikė 7 proc. mažiau paskolų gyventojams nei pernai. Mažiau skolinta ir būstui. Bankuose už būstų kreditus palūkanos jau siekia 5 proc. Nors skolintis ūpas mažėja, būsto kainos Lietuvoje – tarsi įšalusios. Latvijoje, Čekijoje, Lenkijoje ir Švedijoje būstas jau pinga.

Dalis gyventojų nusprendė palaukti, kol bus aiškesnė situacija nekilnojamojo turto (NT) rinkoje.

 

SEB bankas prognozuoja, kad šiemet būstas pigs nebent 5 proc. Tai – mažai, turint galvoje, kad Vilniuje per dvejus metus butai pabrango 50 proc.

„Nėra kažkokio finansinio streso, kuris verstų pigiau parduoti turimą turtą“, – komentavo SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

Anot T. Povilausko, būsto kainas toliau veiks ECB keliamos palūkanų normos. O padidinimų gali būti ne vienas.

„Dar bus didinimas birželį ir liepą, tad gali padidėti iki 3,75 proc.“, – prognozavo T. Povilauskas.

Griežtinti pinigų politiką, anot ekspertų, verčia nebe prekių infliacija, o brangstančios paslaugos. Tačiau ECB kartu rizikuoja valstybes įstumti į recesiją, kai šalies ūkis nebeauga du ketvirčius iš eilės. Ekonomistai mano, kad Lietuvoje nuosmukis tęsis visus metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tai

Mirtingumas auga , gimstamumas mazta jau NT gana manau ir mazau pirks man seneliu butas , sodas liko ,vaikamas mano tevu kazkas liks ar uosviu , mano NT jau anukams ir jau pradzia turi gales kitiems parduot o sau kitur nupirkt , problema mazes su gyvenamuoju plotu nes seimose 1-2 vaikai .

Anonimas

paskolos gal ir brangs bet NT PIGS !!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS