Palygino kainas: ar tikrai kiek kainavo litais, dabar kainuoja eurais? | KaunoDiena.lt

PALYGINO KAINAS: AR TIKRAI KIEK KAINAVO LITAIS, DABAR KAINUOJA EURAIS?

  • 52

Kokios kainos buvo litais, dabar tokios – eurais. Tokį įsitikinimą  LRT RADIJO laidos „PIN kodas“ vedėja Jurgita Čeponytė išskiria kaip didžiausią mitą, susijusį su kasdieniniais finansais. Ji pateikė lentelę, kurioje aiškiai palyginta, kiek konkreti prekė kainavo iki ir po euro įvedimo.

Pavyzdžiui, 2014 metais sultys kainavo 3,39 lito, o 2018-aisiais – 1,09 euro, pienas 2014-aisiais – 3,29 lito, 2018-aisiais – 0,95 euro, grikiai – 5,69 lito 2014-aisiais ir 1,04 euro 2018-aisiais.

Tiesa, paslaugos, pasak J. Čeponytės, brango labiau nei prekės, bet tikrai nepasiekė tokios sumos, kokia buvo mokama litais. „Jeigu nebūtume įsivedę euro, kainos vis tiek būtų pasikeitusios. Galbūt produktai ir paslaugos būtų brangę daugiau ar mažiau, bet vis tiek būtų brangę, nes infliacija yra natūralus dalykas, kuris vyksta visada“, – pabrėžia LRT RADIJO žurnalistė.

Pasak jos, dar vienas dažnai kylantis klausimas – kodėl valdžia nedaro nieko, kad neliktų kainos? Gal valdžia ir gali kažkiek tai kontroliuoti, bet Lietuvoje yra rinkos ekonomika ir valdžia kainų nekontroliuoja, akcentuoja laidos „PIN kodas“ vedėja.

„Žinome, kokioje santvarkoje gyvenome prieš 3 dešimtmečius, tada kainos buvo kontroliuojamos. Tik ar tikrai taip buvo geriau?“ – retoriškai klausė J. Čeponytė.

Kodėl kainos kyla, ir apie kitus ekonomikos mitus sužinosite žiūrėdami pokalbio įrašą.

Rašyti komentarą
Komentarai (52)

Juokdarė

Žurnalistė Čeponytė iš dangaus nukrito, tvirtindama, kad kainos buvusios litais ženkliai nepakito, eurais. Tokias kainas, kurias jinai nurodo, tokių kainų neteko matyti...už pieną 3,38 čia kur jinai tokias rado? Gal jinai Lietuvoj tik viešnia ir mūsų parduotuvėse nieko neperka. Lietuviai važiuoja į kaimyninę Lenkiją tik iš mandrumo? Ar jie tai darė lito laikais? Tu akla ir kurčia, kad tau vis dar niekas nebranksta?

Vile

Jokios rinkos ekonomikos Lietuvoje nera. Lietuvoje laukinis kapitalizmas!

rimas

pieno kainos 3,38 lito tikrai nebuvo Buvo 1,99
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS