Panaikinus PVM lengvatą, restoranai atsidūrė tarp dangaus ir žemės | KaunoDiena.lt

PANAIKINUS PVM LENGVATĄ, RESTORANAI ATSIDŪRĖ TARP DANGAUS IR ŽEMĖS

  • 8

Prieš kelerius metus įsisiautėjus COVID-19 pandemijai, restoranų verslai gelbėjosi naudodami pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą. Bėgant laikui, finansų ministrė Gintarė Skaistė sakė, kad lengvata buvo priimta terminuotai – gelbėti restoranus tada, kai šie negalėjo pilnavertiškai vykdyti verslų. Keliskart tęsta lengvata baigėsi praėjusių metų pabaigoje. Nuo sausio 1-osios restoranai vėl moka ne 9, o 21 procento PVM. Toks pokytis verčia kelti kainas, o verslininkai baiminasi netekti klientų.

Trijų restoranų Vilniuje savininkas Arvydas Valeika kalbėjo, kad prie pakilusio PVM prisideda ir atlyginimų augimas. Jis tvirtino, kad nei viena maitinimo įstaiga savo noru kainų tikrai nekelia.

„Brango žaliavos, brango energija, kyla atlyginimai. Patikėkite, restoranai tikrai nenori kelti kainų. Kainų kilimas reiškia srautų sumažėjimą, taigi ir nepatenkintus lankytojus. Restoranai nori kelti atlyginimus darbuotojams dėl to, kad šie turi šeimas, įsipareigojimus bankams“, – teigė pašnekovas.

Anot jo, restoranų verslas yra tarsi pagautas – augant kaštams ir išlaidoms, privalu kelti kainas ir rizikuoti klientūra.

„Atsiduriame tarp žemės ir dangaus – norime, kad visiems būtų gerai, bet norime ir patys išgyventi“, – kalbėjo A. Valeika.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Vyras pateikė pavyzdžius, kaip brango patiekalai jo vadovaujamuose restoranuose.

„Pavyzdžiui, džiovintos menkės spurgytės anksčiau kainavo 11 eurų, dabar kainuoja 12 – tai nepilni 10 procentų. Įdaryti kalmarai kainavo 14 eurų ir tebekainuoja tiek pat. Nenorime nuvilti savo lankytojų, tad kiek įmanoma laikomės senų kainų“, – pasakojo pašnekovas.

A. Valeikos nuomone, norint prisivyti pakilusį PVM teks viską branginti maždaug dešimtadaliu. Kaip bus toliau, jis spėlioti nenori.

„Reikia pastebėti, kad visuose trijuose restoranuose, kuriuos valdome, srautai mažėja. Žmonės yra jautrūs kainų kilimui, visi klausinėja, kaip čia bus ir kada“, – guodėsi pašnekovas.

Apie tai, su kokiais sunkumai susiduria PVM lengvatą praradę restoranai bei kaip verslai išgyvena padidėjusius kaštus pasakojo „KK2“ komanda.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Viskas gerai,pakels kainas,

"ubagai"vistiek eis.Sekmadienį Mole prie Dvaro ir Grilio stovėjo eilės išalkusių.

Henrikas

Aiskiai pastebejau, kad kainos dideja, o porcijos mazeja. Na, tair pradejau taupyti: ir einu reciau, ir patiekalai pigesni, ir alkoholi geriu tik namie. Sakyciau, galima sutaupyt ir dar: atsisakyti nebutinu gerimu restorane, nes kainos nepadoriai dideles. A, dar arbatpinigiai. Ne nepalikit ju, nes nei gydytojui, nei policininkui juk neduodat? Va ir visas menas, kaip eit i restoranus, bet moket maziau. O tie, kurie juos valdo, lai pamasto, ka turi pajeisti, kad as ateiciau. Taip pat ir kiti.

Smalsutis

Su tokiom kainom restoranai neprazus ir nereikia ju gaileti . PVM jiems geras
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS