Paryžius ir Londonas tirpsta nuo lietuviško šokolado | KaunoDiena.lt

PARYŽIUS IR LONDONAS TIRPSTA NUO LIETUVIŠKO ŠOKOLADO

„Po vieną geros naujienos nevaikšto, – šypsodamasis praneša šokolado manufaktūros  „Chocolate Naive“ įkūrėjas Domantas Užpalis. – Kai daug dirbam, tai mažai kalbam, bet dabar jau tikrai susikaupė pasakojimo.“

Mažo gamintojo iš Molėtų rajono lūpose – net kelios didelės naujienos. Didžiausias prekybos centras Europoje, Pasaulio šokolado apdovanojimai, puslapis pasaulio šokolado žinyne – tokiais keliais važinėjasi iš šokolado cecho Giedraičiuose išriedėjęs vienaratis, tapęs jau neatsiejame įvaizdžio dalimi visame pasaulyje.

Londono aristokratai ragaus lietuvišką plytelę

Praėjusio mėnesio pabaigoje „Chocolate Naive“ tapo pirmuoju lietuvišku prekiniu ženklu, kuriuo susidomėjo „Harrods“ – Europos didžiausias prekybos centras, žinomas dėl savo ištaigos ir didybės. Londono parduotuvių ikona stūkso prašmatnioje Kensingtono apylinkėje ir užima per 20 tūkstančių kvadratinių metrų rajono ploto. Lietuvoje gaminamo šokolado nuo kitų metų pradžios bus galima nusipirkti autentiškiausiame „Harrods“ padalinyje – Food Halls.

„Food Halls skyrius yra istorinė prekybos vieta. „Harrods“ saga ir prasidėjo nuo nedidelės maisto prekių salės, kurią prieš beveik du šimtus metų atidarė Čarlzas Henris Harrodas. Dabar „Harrods“ Food Halls garsėja savo gurmaniškais delikatesais, kurių net rytais skanauti ateina skrybėlėtos Kensingtono moterys ir laikraštuoti britai. Manau, kad „Chocolate Naive“ produktai toje retro maisto jausmą turinčioje erdvėje labai tiks, – sėkme užtikrintas projekto įkūrėjas Domantas Užpalis. – Beje, įkūrėjas Harrodas pradėjo nuo mažos bakalėjos būdamas dvidešimt penkerių, o aš kaip tik tokio amžiaus pradėjau vystyti šokolado cecho mintį. Tai kas ten žino, kiek ploto pasaulyje kada nors užims mūsų šokoladinės plytelės”, – juokiasi D. Užpalis.

Į šią elitinę vietą lietuvius pakvietė patys parduotuvių atstovai, gavę paragauti lietuviškos produkcijos spalį Londone vykusioje Pasaulinėje šokolado mugėje „Salon du Chocolat“.

Šokolado mieste laimėti gali tik skaniausi

Lietuviško šokolado istorija šių metų rugsėjį buvo pradėta pasakoti ir Paryžiuje, nuodėmingiems malonumams reikliame mieste. Lietuvišku šokoladu ten prekiaujama prekybos centre „La Grande Epicerie de Paris“. Tai išskirtinai maistui skirta prekybos vieta Paryžiuje, prasidėjusi nuo „Le Bon Marché“, pirmojo padalinių sistema paremto prekybos centro pasaulyje.

„Lietuviai mėgsta prancūzišką šokoladą. O Prancūzija pasirinko lietuvišką. Jaučiamės neišpasakytai gerai dėl to, kad „Chocolate Naive“ buvo pirma lietuviška prekė centre „La Grande Epicerie de Paris“, o dar labiau dėl to, kad iškart tapo geriausiai parduodamu šokoladu ten. Nes jau paryžiečiai tai tikrai žino, ką sako apie saldų bučinį, tik šiuo atveju šokoladui,“ – saldžiai juokauja D. Užpalis.

Lietuvišką šokoladą prie lūpų jau glaudžia gurmanai Honkonge, Japonijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kazachstane. Rudens pradžioje kontraktas pasirašytas ir su didžiausiu gurmaniško maisto platintoju Vokietijoje. „Šiais dalykais norisi dalintis ne todėl, kad būtume arogantiški, bet todėl, kad labai norisi parodyti, jog dirbant Lietuvoje pasiekti galima labai labai daug“, – surimtėja neseniai trisdešimtmetį atšventęs šokolado manufaktūros vadovas.

Šokolado knygoje

Kita svarbi naujiena – dar vienas tarptautinis apdovanojimas. Nepriklausomi ekspertai iš Londono spalio pradžioje įvertino lietuvišką pieninę šokolado plytelę Pasaulio šokolado apdovanojimuose ir įtraukė ją į geriausių 2013 metų šokoladų žinyną. Vertinant buvo degustuojama 660 šokolado rūšių iš viso pasaulio.

„Vienintelis kriterijus, kuris mums rūpi – tai ragaujamo šokolado skonis burnoje, – pabrėžia Ianas Whitakeris, Pasaulio šokoladų apdovanojimų įkūrėjas ir to paties pavadinimo knygos redaktorius. – Faktas, jog į mūsų knygą pateko produktai iš net 17 šalių, rodo, kad įvairiuose kampeliuose esama šokolado gamintojų, besikliaujančių aukščiausiais standartais ir gaminančių liukso klasės šokoladą, bet plačiai nežinomų“, – pastebi ekspertas.

Anksčiau Tarptautinių šokolado apdovanojimas įteiktas ir už juodąjį šokoladą su kava.

Pirmoji internetinė degustacija

Šokoladą gaminanti įmonė yra tarp 150 pasaulio gamintojų, kuriančių šokoladą nuo pat kakavos pupelės. Jau pradžioje priėmę nestandartinio kelio priesaiką, maži šokolado gamintojai ir toliau renkasi neišmintus takus. Spalio pabaigoje jie tapo pirmaisiais Lietuvos verslininkais, surengusiais šokolado degustaciją internetu. Šokoladai buvo ragaujami Lietuvos ambasadoje Tokijuje, o D. Užpalis apie juos pasakojo sėdėdamas prie savo kompiuterio Vilniuje. „Tai buvo fantastiška“, – vėliau rašė viena degustacijoje dalyvavusi japonė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS