Pasiruošimo mokyklai pradžia: kaip įtraukti mažuosius ir suplanuoti išlaidas? | KaunoDiena.lt

PASIRUOŠIMO MOKYKLAI PRADŽIA: KAIP ĮTRAUKTI MAŽUOSIUS IR SUPLANUOTI IŠLAIDAS?

  • 0

Kiekvieną rugpjūtį daugybė tėvelių susiduria su panašiu rūpesčiu – mažųjų paruošimu mokyklai. Visgi šį procesą galima gerokai palengvinti – pasak specialistų, svarbiausia į pasiruošimą įtraukti atžalas ir iš anksto, atidžiai bei neskubant susiplanuoti būsimąjį pirkinių krepšelį. Psichologų teigimu, vien arčiau širdies esanti kuprinė ar tušinukas padės įveikti stresą per pirmąsias pamokų dienas.

Padrąsinimai prieš rugsėjį

Pasak psichiatro ir psichoterapeuto Olego Lapino, sunkiausia mokslo metų pradžia yra pirmokams, kurie susiduria su iki tol nepatirtu stresu. Nemaža dalis jų jau pirmą dieną puola į ašaras. Visgi su tokia neigiama reakcija ne tik galima, bet ir reikia pradėti kovoti dar rugpjūtį.

Specialistas pataria, kad perkant pirmuosius mokyklos reikmenis, vaiką reikėtų įtraukti į šį procesą. Be abejo, būsimasis pirmokas negali žinoti, ko pamokose prireiks, tačiau atėjus į dar nepažintą mokyklos pasaulį jam svarbu turėti bent kelis daiktus, kuriuos išsirinko pats.

„Renkantis galima ne pirkti už vaiką, bet jo klausti: „Kokios kuprinės norėtum? Kokios pieštukinės?“. Juk šių prekių pasirinkimas yra didžiulis ir, nors negalima visos sprendimo naštos perleisti vaikui, negalima ir viskuo pasirūpinti už jį. Net „teisingas“ tušinukas vaikui gali padėti pasijausti patogiau“, – aiškina O. Lapinas.

Minimalūs būtiniausių prekių pokyčiai

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė pastebi, kad perkamiausių mokyklinių prekių sąrašo „karaliai“ nesikeičia jau daug metų – sąsiuviniai bei pieštukai reikalingi visuomet, o jų kainos, jei ir kinta, tai nežymiai.

„Tiek pirmokams, tiek vyresniems vaikams visų pirma reikės ant ko ir su kuo rašyti – būtent todėl šios mokyklinės prekės išlieka perkamiausios rugpjūtį ir rugsėjį. Toliau perkamiausių sąraše rikiuojasi aplankalai, piešimo sąsiuviniai, įvairiausios spalvinimo priemonės. Tokiam pagrindinių priemonių krepšeliui įsigyti šiemet, kaip ir ankstesniais metais, reikės apie 10 eurų. Nors reikia pastebėti, jog galutinė krepšelio kaina labai priklauso nuo konkrečių gamintojų bei įsigyjamų priemonių kiekių“, – sako V. Drulienė.

Shutterstock nuotr.

Didesnis krepšelis, dažniausiai reikalingas pirmokams, apimantis apie 30 būtiniausių prekių, šiemet, beveik taip pat kaip ir praėjusiais metais, kainuos apie 31 eurą.

„Natūralu, kad pradedant lankyti mokyklą, mažiesiems prireikia ir daugiau priemonių, kaip guašas ar indelis vandeniui. Visgi užtekti jų gali ir kitiems metams – todėl kitą rugpjūtį jau būsimų antrokų tėveliams pravartu peržvelgti, kokių priemonių reikia, o kokios dar tiks iš šiųmečio apsipirkimo“, – teigia komercijos vadovė.

Kaip sumažinti išlaidas?

Įsitikinkite, ko iš tiesų trūksta. Pavyzdžiui, patvarius aplankalus galima naudoti ir kitais metais, kasmet nebūtina keisti ir pieštukinės ar pirkti dar vienos pakuotės spalvoto popieriaus. Taip ir mažuosius mokysite atsakingo vartojimo.

Mokykite dalintis. Mažieji turi skirtingus įpročius bei hobius. Vienas galbūt laukia dailės užsiėmimų, o kitas ten nuobodžiauja ir padaro tik tai, kas būtina, bet nenustygsta technologijų pamokose. Čia jau galimi mainai – gal jūsų namuose pilna nereikalingų dažų ar popieriaus, o atžalos draugas turi krūvą priemonių, reikalingų vadinamosioms darbelių

Pasirūpinkite iš anksto. Planingas pasiruošimas naujiems mokslo metams, išsirenkant reikalingas priemones neskubant, padės išvengti streso ir mažiau apgalvotų, net šiek tiek impulsyvių pirkinių. Ruoškitės palengva, tuomet ir pasiruošimas bus tikrai lengvas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS