Paskiepytiems Izraelio turistams verslas siūlo lengvinti atvykimą į Lietuvą | KaunoDiena.lt

PASKIEPYTIEMS IZRAELIO TURISTAMS VERSLAS SIŪLO LENGVINTI ATVYKIMĄ Į LIETUVĄ

Lietuvos turizmo verslininkai siūlo jau paskiepytiems turistams iš Izraelio palengvinti atvykimą į Lietuvą. Jie galėtų ne tik svečiuotis šalies sanatorijose, bet ir keliauti po Lietuvą.

Tokią idėją iškėlė Turizmo rūmai ir Lietuvos verslo konfederacija – organizacijos paprašė Užsienio reikalų ministerijos (URM) apsvarstyti tokią galimybę. Pastaroji teigia, kad tokia galimybė svarstoma ir bus ieškoma sprendimų. 

„Atsižvelgiant į tai, kad Izraelis yra tarp efektyviausiai vykdančių COVID-19 vakcinaciją šalių ir kad yra svarbi atvykstamojo turizmo rinka, turizmo verslui atstovaujančios asociacijos siūlo pirmiausia ieškoti sprendimų turistams iš Izraelio“, – BNS informavo URM.

„Ieškoma sprendimų, kurie atvertų galimybę pilnai vakcinuotiems asmenims atvykti į Lietuvą nebūtinų kelionių ar turizmo tikslais“, – pridūrė URM. 

Valstybės institucijos ir verslas trečiadienį ketina tartis dėl kelionių supaprastinimo.

Sveikatos apsaugos ministerija sako, kad šiuo metu visiems trečiųjų šalių piliečiams, atvykstantiems į Lietuvą ir paskiepytiems Europoje patvirtinta vakcina, taikoma tokia pat tvarka, kaip ir Lietuvos ar Europos Sąjungos piliečiams – reikia turėti neigiamą testo rezultatą ir izoliuotis.

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Aistė Šuksta sako, kad jei Vyriausybė nuspręstų imunitetą turintiems žmonėms, įskaitant ir paskiepytus, taikyti papildomas lengvatas (paslaugų, judėjimo ar pan.), SAM nedraustų to taikyti ir turistams. 

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad tuo keliu eiti yra perspektyvu.

„Gera galimybė Lietuvai prisitraukti vakcinuotus turistus ir taip padėti mūsų turizmo sektoriui“, – BNS teigė ji. 

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis abejoja, ar būtų įmanoma į Lietuvą lengviau įsileisti kitų trečiųjų šalių, pavyzdžiui, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos paskiepytus turistus. 

„Kiek yra Rusijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje pasiskiepijusių? Kokia vakcina? Kiek gali tikėti, kad jie pasiskiepiję? Pas mus dar su Rusija tie santykiai... Tarpvalstybiniame lygyje tiksliai su Rusija nieko nepasirašysime. O Izraelyje jau paskiepyta apie 70 proc. žmonių. Žinoma, kokia vakcina paskiepyti“, – BNS kalbėjo jis. 

Lietuvos turizmo rūmų vadovė Žydrė Gavelienė mano, kad Izraelio turistai Lietuvoje galėtų palikti apie 10 mln. eurų per metus.

Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos prezidentas, bendrovės „Eglės sanatorija“ generalinis direktorius Artūras Salda sako, kad iš Izraelio į Lietuvos sanatorijas vasaros metu atvykdavo nemažai turistų.

„Ir dabar matome potencialą, nes Izraelis – pasaulyje labiausiai vakcinavime pažengusi valstybė. Galėtume nelaukti kažkokių bendrų Europos Sąjungos veiksmų (dėl keliavimo sąlygų – BNS) ir sudaryti dvišalę sutartį dėl keliavimo ir saugiai priimti pasiskiepijusius Izraelio piliečius į įstaigas, kuriose dirba irgi paskiepyti arba nuolat testuojami darbuotojai“, – BNS teigė A. Salda.

Jis sako, kad susitarti kuo greičiau yra labai svarbu, nes didžioji dalis Izraelio turistų paprastai atvyksta liepą-rugpjūtį.

A. Saldos teigimu, sanatorijos – asociacijos narės – iš Izraelio kasmet sulaukia daugiau negu 6 tūkst. turistų. 2019 metais daugiausia jų atvyko į Druskininkus, o Lietuvoje paliko apie 5 mln. eurų.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovės Evaldos Šiškauskienės teigimu, galėtų vykti turistų mainai tarp Lietuvos ir Izraelio. Pasak jos, Izraelio turistai Lietuvą renkasi ir dėl sentimentų.

„Dar nuo sovietmečio laikų jų daug yra, išeivių iš Sovietų Sąjungos, iš Lietuvos, ir jie čia metų metais važiuoja, su šeimomis, vieni. Ta tradicija eina iš kartos į kartą“, – BNS aiškino E. Šiškauskienė. 

Statistikos departamento duomenimis, pernai Lietuvoje lankėsi vos 2,8 tūkst. turistų, o užpernai jų buvo atvykę daugiau nei 30 tūkst. Pavyzdžiui, 2019 metais Druskininkuose jie vidutiniškai nakvojo apie 10 dienų.

2018 metais Izraelyje buvo išleistas specialus „National Geographic“ priedas apie Lietuvą.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Artas

Galvoju kad paskiepytas pats gal ir nesirgs, taciau platintojas tai tikrai bus

??

A saviems?

Anonimas

Situ mums nereikia,lai sedi savo kraste,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS