Planuoja naują mokestį: surinktos lėšos būtų skirtos kariuomenei | KaunoDiena.lt

PLANUOJA NAUJĄ MOKESTĮ: SURINKTOS LĖŠOS BŪTŲ SKIRTOS KARIUOMENEI

  • 158

Lietuvai stiprinant gynybą, kalbama apie naują – gynybos mokestį. Kad, pavyzdžiui, būtų galima vienu procentu didinti pridėtinės vertės mokestį ir surinktas lėšas skirti kariuomenei.

Šiemet Lietuva kariuomenei skirs beveik 2 mlrd. eurų. Tai 2,5 proc. BVP.

Lietuva kuria diviziją – reikės tankų, raketų, kitos ginkluotės. Krašto apsaugos ministras yra sakęs, kad priklausomai nuo kariuomenės pirkinių, kasmet papildomai reikės nuo 100 iki 300 mln. eurų.

„Naudojamės finansais, kuriuos patvirtina Seimas“,– kalbėjo krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Vis garsiau kalbama, kad gali atsirasti naujas mokestis šalies gynybai arba 1 proc. būtų didinamas jau esamas už visas prekes ir paslaugas mokamas PVM.

„Remčiau tokią idėją“, – sakė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Kad kariuomenei stiprinti reikės papildomo pinigų šaltinio, sako ir konservatorių lyderis.

„Galbūt ateityje būtų galima kalbėti apie kitokius šaltinius, kurių negalėčiau įvardinti, nes nesu specialistas“, – teigė konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Tik pirmiausiai siūlo kalbėti ne apie PVM didinimą.

„Pradėkime nuo nedidelių pakeitimų, kurie pateikti Seimui“, – kalbėjo G. Landsbergis.

G. Landsbergis ragina visas partijas gerai įvertinti konservatorių jau pasiūlytą mokesčių pertvarką.

„Norime didinti išlaidas gynybai. Norime didesnių atlyginimų mokytojams. Klausimas, iš kur tie pinigai turėtų būti paimti, dažnai lieka neatsakytas. Vyriausybė atnešė pasiūlymus pagal savo įsipareigojimą ir programą“, – teigė G. Landsbergis.

Norime didinti išlaidas gynybai. Norime didesnių atlyginimų mokytojams. Klausimas, iš kur tie pinigai turėtų būti paimti, dažnai lieka neatsakytas.

Konservatorių idėjos nebepalaiko net koalicijos partneriai.

Lietuvos bankas skelbia, kad reikšmingo efekto biudžetui pakitimai neduos.

Prezidentūra yra sakiusi, kad kariuomenei reikia skirti 3 proc. BVP. Prezidentūra dabar atsisakė komentuoti, ar palaikytų papildomą mokestį gynybai.

Kitų metų biudžeto skaičiavimus pradėjusi Finansų ministerija sako, kad kalbėti apie papildomus finansavimo gynybai šaltinius būtų anksti. Pasak valdančiųjų, reikės rasti ilgalaikį, tvarų finansų šaltinį gynybai.

Opozicija sako, kad konservatoriai jau siūlė naujus mokesčius, kai buvo rengiamas partijų susitarimas dėl gynybos. Tada daug partijų nepalaikė, nepalaikys ir dabar.

Darbo partijos lyderis siūlo atidėti kai kuriuos kariuomenės stiprinimo planus.

„Viską norima padaryti čia ir dabar, neskirstant jokių prioritetų“, – kalbėjo Seimo narys Andrius Mazuronis.

„Jei mes viso to neturėsime, tai nebus nei žmogaus teisių, nei žalios ekonomikos, nei verslo. Pažiūrėkite, ką agresorius daro Ukrainoje“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Sakoma, kad mokestis gynybai būtų laikinas. Yra daug pavyzdžių, kaip laikini mokesčiai tampa įprastais mokesčiais. Ir dabartinis PVM tarifas nuo 18 iki 21 proc. buvo padidintas prieš 15 m. per ekonomikos krizę. Jau trečia Vyriausybė nesiūlo gražinti PVM iki 18 proc.

Po Krymo aneksijos mokestį gynybai įvedė Ukraina.

Rašyti komentarą
Komentarai (158)

Xxx

Išprotėjusiu debilų, imbicilų gauja! Nekilnojamo turto mokestis, gynybos mokestis, greit bus mokesčiams mokestis. Šimonyrė žada duoti chaholams 340 limonų kitais metais. Imbicilų, debilų, besmegenių gauja išvarys paskutinius žmones iš LT, liks tik invalidai ir pensininkai, bet it tuos mėsai paleis!

O tai kaip

Gi mokytoju atlyginimai?. Jei didinti PVM tai tik del mokytoju. Jie to verti

ALGIRDAS.

SIŪLAU VISĄ KONFISKUOTĄ KONTROBANDĄ N E N A I K I N TI , O PAVERSTI PINGAIS [ paleisti į apyvartą] , O GAUTAS LĖŠAS SKIRTI LIETUVOS APSAUGAI .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS