Po pusantrų metų pertraukos minimali alga didėja iki 400 eurų | KaunoDiena.lt

PO PUSANTRŲ METŲ PERTRAUKOS MINIMALI ALGA DIDĖJA IKI 400 EURŲ

Minimali mėnesio alga (MMA) nuo sausio 1 dienos didėja 20 eurų iki 400 eurų.

Ji didėja po pusantrų metų pertraukos – 2016 metų liepą ji padidinta nuo 350 iki 380 eurų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teigia, kad minimalią algą Lietuvoje gauna apie 264 tūkst. darbuotojų. Naujasis Darbo kodeksas numato, kad MMA gali būti mokama tik už nekvalifikuotą darbą.

Rugsėjį posėdžiavusi Trišalė taryba sutarė, kad ateityje MMA didinimas bus labiau depolitizuotas ir siejamas su vidutinio atlyginimo dydžiu. Profesinės sąjungos yra išsakiusios norą, kad 2020 metais minimali alga galėtų pasiekti 500 eurų.

Tarptautinis valiutos fondas lapkritį perspėjo Vyriausybę, kad tolesnis MMA didinimas gali pakenkti šalies konkurencingumui. Tačiau Lietuvoje MMA yra mažiausia Baltijos šalyse: Latvijoje nuo sausio ji didėja iki 430 eurų, o Estijoje – iki 500 eurų.

Minimalusis valandinis atlygis Lietuvoje nuo sausio didėja 0,13 euro iki 2,45 euro.

NPD didėja iki 380 eurų

Siekiant palengvinti mokestinę naštą mažiausias pajamas gaunantiems gyventojams, neapmokestinamų pajamų dydis (NPD) nuo sausio didėja 70 eurų – nuo 310 iki 380 eurų.

VMI duomenimis, 2016 metais, kai NPD siekė 200 eurų, juo pasinaudojo apie 1,1 mln. gyventojų, o pritaikyto NPD suma siekė apie 250 mln. eurų.

Pasak VMI mokestinių prievolių departamento direktorės Stasės Aliukonytės-Šnirienės, NPD yra taikomas su darbo santykiais susijusioms pajamoms.

VMI nekaupia statistikos apie atvejus, kai gyventojai sutinka, kad visos jų pajamos būtų apmokestinamos ir NPD nebūtų taikomas.

NPD taikomas nuo 2003 meų.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

v

pALIKIT SI PADIDINIMA PONAMS LAI NUSIPERKA SARGIU KAD NEPRIDRYTU DAUGIAU TOKIU GUDRUCIU

gal

baigsit pudrint zmonems galvas pazadukai pamirsot pensiju indeksacija kur pinigas turi atatikti realybe pagal produkto verte kuri nikuo nesiskiria nuo lito o kartais virsija tai gaunant 700lt atatinkamai turi buti ir E bet to nera nes gen kom sek palikuonis t. y. p. butkevic tuo pasirupino nezinia kam tarnaudamas tik ne savo saliai ir zmonems nes su p. olek prisipirko gaubicu ir A. saukstu o kom /teisesauga/ ciniskai juos globoja juk /demokratija/ saviems.......

Minimali alga

Leido dardarbiams tyčiotis iš darbuotojų : jei nepatinka tavo veidas, jei viršininkui paprieštaravai,jei paprašei didesnio atlygio už savo darbą ,kuris prilygsta kvalifikuoto darbo kategorijai---- atsakymas vienas " aš jums atlyginimo nekelsiu" .Ne ką galėjo paaiškinti ir padėti darbo inspekcija.Atsiūskit dokumentus, nusiutėm, užpildykit prašymo formą ,tada bus darbo ginčių komisijos svarstymas ,dalyvaujant abiem pusėm.Dabar jau užsitraukiau nemalonę ,o kai bus svarstoma esa t abiem pusėm, tai jau susirink savo daiktelius ir žygiuok kur akys mato.O jei ir pakels 5 ar 10 e.kas iš to,ar vertėjo paaukoti tiek sveikatos ir nervų.???Štai toks naujas darbo kodeksas ,kieno naudai ???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS