Prasideda atostogų sezonas: 10 finansinių patarimų, kad poilsis neapkarstų | KaunoDiena.lt

PRASIDEDA ATOSTOGŲ SEZONAS: 10 FINANSINIŲ PATARIMŲ, KAD POILSIS NEAPKARSTŲ

  • 0

Darbų apgultis mąžta, mokslo metai skaičiuoja paskutiniąsias dienas, o galvoje sukasi mintys apie poilsį. Nesvarbu, ar laukiate ilgai planuotos kelionės, ar ketinate improvizuoti – Lietuvos bankų asociacija dalijasi rekomendacijomis, kurios padės išvengti finansiškai nepatogių situacijų ir sutaupyti.

Atostogos leidžia atitrūkti nuo kasdienybės, tačiau iki tol geriausia nepamiršti planavimo. „Šiemet mūsų atliktas Lietuvos finansinio raštingumo indekso tyrimas atskleidė, kad dauguma šalies gyventojų moka adekvačiai įvertinti savo finansinę situaciją, tačiau planuoti ilgam į priekį mums vis dar nėra labai įprasta, – sakė Mantas Zalatorius, Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidentas. – Atostogų biudžeto planavimas gali tapti puikia treniruote.“

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvos gyventojai tiek po savo šalį, tiek į užsienį keliauja vis dažniau, ilgiau ir kelionėse išleidžia nemažai pinigų: vien 2018 m. ketvirtąjį ketvirtį po užsienio šalis keliavę turistai iš Lietuvos išleido 227,7 mln. eurų.

Pateikiame 10 praktinių rekomendacijų visiems planuojantiems atostogų keliones:

1. Prieš kelionę – repeticija. Net trumpiausia netolima išvyka yra nuotykis, tačiau visko palikti atsitiktinumui nereikėtų – skyrę laiko apgalvoti, ką nuvykę veiksite, ką norėsite pamatyti, kaip maitinsitės, galėsite daug efektyviau nusimatyti išlaidas. Jeigu ketinate keliauti su šeima, įtraukite į planavimą ir jauniausiuosius jos narius – geriausias būdas perteikti žinias vaikams yra veikti kartu ir rodyti asmeninį pavyzdį.

2. Atskira kortelė. Patariama pirkimams internetu turėti atskirą kortelę ir jos sąskaitą papildyti tik tiek lėšų, kiek reikia konkrečiai prekei ar paslaugai įsigyti. Dažnai keliaujantys pataria ir į tolimus kraštus leistis pasiėmus dvi skirtingas korteles – vieną bus galima palikti viešbutyje, kitą – nešiotis su savimi. Praradus mokėjimo kortelę, per artimiausias 24 val. reikia apie tai informuoti banką.

3. Neignoruokite neatitikimų. Teisėsauga ir bankai nuolat kovoja su neteisėta sukčių veikla, tačiau klientams patariama ir patiems imtis atsargumo priemonių. Pirmoji ir pagrindinė – saugoti savo banko kortelės duomenis bei stebėti savo atsiskaitymo operacijų istoriją. Pastebėję įtartinų pokyčių sąskaitoje, nedelsdami apie tai informuokite banką. Stebėti savo išlaidas lengviau, jei esate užsisakę paslaugą gauti banko pranešimus SMS žinutėmis arba automatinius mobiliosios programėlės pranešimus („push notifications“), nuo sąskaitos nurašius arba į ją įnešus pinigų.

4. Vykstate toli? Praneškite bankui. Siekdami užkirsti kelią neteisėtiems atsiskaitymams užsienyje, tam tikrose šalyse bankai taiko operacijų apribojimus. Kitaip tariant, neįsitikinuskad operaciją tolimoje šalyje atlieka pats kortelės savininkas, mokėjimas blokuojamas. Todėl neinformavę savo banko apie savo planuojamą išvyką arba nepakoregavę kortelės nustatymų per interneto banką, negalėsite kortele naudotis. Šie ribojimai gali būti taikomi Šiaurės ir Pietų Amerikos valstybėse, Afrikos, Azijos bei Australijos šalyse. Valstybių sąrašas kinta, tad geriausia prieš išvyką pasinagrinėti, kur ribojimus taiko konkrečiai jūsų bankas.

5. Mokėkite vietos valiuta. Jeigu atsiskaitote mokėjimo kortele užsienio šalyje, kurios valiuta nėra eurai, o mokėjimo kortelių skaitytuvuose arba bankomatuose leidžiama pasirinkti, kokia valiuta mokėti, žinokite, kad atsiskaitymas vietine dažniausiai būna pigesnis.

6. „Ne“ nepažįstamiems. Pasiruoškite iš anksto – pasidomėkite, kokie žinomi bankai veikia jūsų planuojamoje aplankyti šalyje. Rinkitės bankomatus šviesiose, saugiose vietose.

7. Nesivežkite daug grynųjų. Jeigu žinote, kad kelionėje prireiks grynųjų pinigų (pavyzdžiui, atsiskaitant turguose), geriau jais pasirūpinti dar prieš kelionę, kad, išsiimant iš bankomato užsienyje, nereikėtų mokėti papildomų mokesčių. Kitais atvejais, atsiskaitant už prekes ar paslaugas, patartina naudotis banko kortele. Ištikus kitoms nenumatytoms aplinkybėms, į kortelę galėsite gauti pinigų iš artimųjų, esančių namuose, o ją praradus, užblokuoti.

8. Atsiskaitymai – tik jums matant. Jei aptarnaujantis personalas nori jūsų kortelę išsinešti į kitą patalpą arba nori ja perbraukti per įrenginį, kurio nematote (pavyzdžiui, už prekystalio), toks elgesys turėtų sukelti įtarimų. Jei susidūrėte su tokia situacija, nesutrikite – pasakykite, kad norite matyti, kaip vyksta atsiskaitymo operacija.

9. Draudimas kortelėje. Kredito kortele galima ne tik atskaityti bei grynintis pinigus bankomatuose, bet ir prireikus pasiskolinti pinigų nenumatytiems atvejams, o jei turite kredito limitą – išsinuomoti viešbutį ar automobilį. Nelaimės atveju pravers kredito kortele su medicininių išlaidų draudimu bei draudimu nuo nelaimingų atsitikimų. Verta pasidomėti ir kortelių leidėjų siūlomomis lojalumo programomis.

10. Kelionių fondas. Prie savo suplanuoto atostogų biudžeto pridėkite 20 proc. nenumatytoms išlaidoms. Keliautojams tenka patirti netikėtumų. Atšaukti skrydžiai, prastas oras, netikėtai nuvylęs viešbutis ar kitokie siurprizai gali sugadinti nuotaiką, tad geriau turėti lėšų galimoms problemoms išspręsti. Viskas, ko neišleisite, galėtų grįžti į jūsų būsimųjų kelionių fondą arba paskatinti išsikelti kitą finansinį tikslą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS