Premjeras dėl paramos pienininkams susitinka su eurokomisaru | KaunoDiena.lt

PREMJERAS DĖL PARAMOS PIENININKAMS SUSITINKA SU EUROKOMISARU

  • 0

Premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį Briuselyje susitiks su žemės ūkio eurokomisaru Filu Hoganu aptarti Europos Sąjungos paramą Lietuvos pieno gamintojams.

Lietuvos vyriausybė prašo Briuselio šiemet skirti 32 mln. eurų paramą per aštuonis mėnesius susidariusiems nuostoliams iš dalies kompensuoti.

Susitikime taip pat dalyvausianti žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė neseniai perspėjo, kad „dabartinės žalio pieno kainos nepadengia gamybos kaštų ir veda prie sektoriaus žlugimo“.

Lietuvos pieno gamintojams neigiamą įtaką padarė Rusijos embargas ir pasaulinėje rinkoje smukusios kainos, dėl jų skundžiasi ir kitų Europos šalių ūkininkai.

Premjeras yra sakęs, kad siekdama ginti savo pieno gamintojus, Lietuva galėtų įteisinti pieno supirkimo kainų reguliavimą, jei ES nesiimtų ryžtingų sprendimų.

Vyriausybė trečiadienį Žemės ūkio ministerijai skyrė 18,2 mln. eurų iš valstybės vardu pasiskolintų lėšų. Šie pinigai bus naudojami nacionalinei paramai pieno gamintojams už 2015 metus mokėti.

Lietuvoje liepą vidutinė superkamo pieno kaina buvo 199,5 euro už toną - per mėnesį ji sumažėjo 3,7 proc., o per metus - 23,5 procento. Žemės ūkio ministerijos duomenimis, Lietuvoje pieno gamintojų pajamos už parduotą pieną 2015 metų sausį–liepą buvo apie 30 proc. mažesnės, palyginti su 2014 metų tuo pačiu laikotarpiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS