Premjeras: pensijų sistemos griauti neketinama | KaunoDiena.lt

PREMJERAS: PENSIJŲ SISTEMOS GRIAUTI NEKETINAMA

Premjeras Saulius Skvernelis kartoja, kad Vyriausybė neketina iš esmės pertvarkyti pensijų kaupimo sistemos.

„Dėl pensijų reformos, mes nesiruošiame griauti tos sistemos, kuri yra, bet nematyti ir nespręsti problemų mes negalime. Pensijų kaupimas tikrai išliks, nepriešinant, bet surandant tą sprendimą, kuris svarbus ilgalaikėje perspektyvoje visiems dirbantiesiems jauniems žmonėms ir labai svarbus tiems, kurie dalyvavo kaupimo sistemoje ir turi turėti užtikrintą senatvę, nes sumažėjus „Sodros“ pensijai turi būti atsvara ar papildymas iš pensijos kaupimo“, – antradienį žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį sukritikavo „miglotus“ valdančiųjų planus pertvarkyti pensijų ir mokesčių sistemas ir paragino negadinti gerai veikiančios sistemos bei nežadinti žmonių lūkesčių, jei jų bus neįmanoma įgyvendinti.

Premjeras savo ruožtu paragino visus politikus prisiimti politinę atsakomybę dėl viešai skleidžiamos informacijos.

„Prezidentė aiškiai įvardijo grėsmes, kurias mes ne kartą aptarėme. Informacijos skleidimas į viešą erdvė, kada nėra priimti galutiniai sprendimai, daro žalą. Bet nieko nepadarysi, tame procese dalyvauja politikai, Seimo nariai, tos informacijos jie irgi nori, jautriai reaguoja, kai pasakome, kad nėra sprendimų, tada prašo projektų, jie vėliau patenka į viešą erdvę ir juos vertina kaip priimtus sprendimus“, – kalbėjo S. Skvernelis.

„Kol Vyriausybė nepriims galutinių sprendimų, tol mes jų neviešinsime. Jeigu kažkas komentuoja, tai yra jų asmeninė nuomonė“, – pridūrė premjeras.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis praėjusių metų pabaigoje teigė, kad Vyriausybė siūlys keisti antros pakopos pensijųfondų finansavimą – ketinama atsisakyti pervedimų iš „Sodros“ biudžeto, juos pakeičiant valstybės biudžeto bei pačių gyventojų didesnėmis įmokomis.

Premjeras S. Skvernelis yra sakę, kad antroji pensijų kaupimo pakopa nebus naikinama.

Šiuo metu antros pakopos pensijų fondų dalyviams pervedama 2 proc. jų atlyginimo, o jei pats žmogus savo lėšomis prisideda 2 proc. nuo atlyginimo, valstybė perveda papildomus 2 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio (VDU).

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kęstas

D. Grybauskaitė irgi pasisakė apie antros pakopos pensijinius fondus. „Valdančiųjų tikslas yra užtikrinti ateities pensininkų, bet ir esamų pensininkų, nepriešinimą. Dabar toks vaizdas, kad mėginama supriešinti kartas. Tai čia didžiausia klaida, kokia gali būti padaryta mėginant siekti pensijų reformos“, - sakė D. Grybauskaitė.

Kęstas

Tai kad kartas jau supriešino anksčiau valdę, įskaitant ir D. Grybauskaitę. Atėmė tai, kas visame pasaulyje paliekama Sodroje ir išmokama dabarties pensininkams, ir atidavė apgavikiškiems Sekundės tipo fondams taip, kad nei vienai kartai nėra naudos. Klausimas, kas D. Grybauskaitei sumokėjo (bankai?), kiek sumokėjo (namas Vilniuje?) ir kaip mes D. Grybauskaitę nubausime už tokią pensijų reformą (kalėjimas iki gyvos galvos?). Išsivysčiusi šalis, kuri pabandė privatizuoti Sodrą - tai čia Čilė prie Pinočeto. Dabar jau praėjo pakankamai daug laiko, ir matome, kad Sodros privatizavimas Čilėje yra visiška katastrofa, nes žmonės liko be pensijų senatvėje. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS