Premjerė: žada keisti sprendimą dėl akcizo suskystintoms naftoms dujoms | KaunoDiena.lt

PREMJERĖ: ŽADA KEISTI SPRENDIMĄ DĖL AKCIZO SUSKYSTINTOMS NAFTOMS DUJOMS

  • 11

Premjerė Ingrida Šimonytė žada, kad sprendimai dėl vandens apsaugos juostų ir zonų bus rasti iki sausio pabaigos, o siūlymai dėl žymėtojo dyzelino ir akcizo suskystintoms naftoms dujoms bei dujiniams angliavandeniliams bus parengti Seimo pavasario sesijai.

I. Šimonytės teigimu, Vyriausybė yra pasirengusi siūlyti Seimui tikslinti įstatymą, kuris nuo sausio leidžia žymėtą pigesnį dyzeliną naudoti tik traktoriams bei kombainams, tuo metu kitos žemės ūkio veikloje naudojamos transporto priemonės jo piltis negali.

Premjerė taip pat žada siūlyti pataisas dėl smarkiai išaugusio akcizo suskystintoms naftos dujoms, naudojamoms ne  varikliuose.

„Vyriausybė, kiek tai liečia jos kompetenciją, susitikime sutartus sprendimus įgyvendins. Tikiuosi, kad Lietuvos Žemės ūkio taryba (LŽŪT) taip pat tęs konstruktyvų dialogą“, – penktadienį išplatintame pranešime teigė I. Šimonytė, atsakydama į LŽŪT sausio 8 dienos susitikime iškeltus reikalavimus ir į tarybos atstovų viešai išsakytus komentarus.

Dėl daugiamečių pievų, anot premjerės, sutarta dirbti kartu derinant pozicijas, nes sprendimas priklauso ir nuo Europos Komisijos.

Vyriausybė, kiek tai liečia jos kompetenciją, susitikime sutartus sprendimus įgyvendins.

 

I. Šimonytė pabrėžė, kad problema dėl jų susidarė 2014 metais Europos Sąjungai vykdant Bendrosios žemės ūkio politikos (BŽŪP) reformą – tuomet įtvirtintas reikalavimas išlaikyti daugiamečių pievų santykį, kad jų plotas nemažėtų daugiau kaip 5 proc., palyginti su referenciniu plotu.

„Šiuo metu Žemės ūkio ministerija toliau tariasi su EK Žemės ūkio direktoratu, siekdama išspręsti šią problemą ir sumažinti galimą neigiamą poveikį ūkininkams. Tačiau dar kartą atkreipiu dėmesį, kad referenciniai pievų plotai skaičiuojami remiantis deklaruotais duomenimis, o ne kaži kokiais institucijų nustatytais normatyvais“, – sako premjerė.

Komentuodama saugotinų teritorijų, paviršinių vandens telkinių apsaugos juostų ir zonų problemą premjerė sako, kad negalima reikalauti leisti ūkininkauti ignoruojant gamtosaugą ar apriboti veiklą be būtino pagrindo.

„Galiu sutikti, kad ne visais atvejais pusiausvyros tarp privačios nuosavybės ir ekonominės veiklos laisvės, kurios nėra absoliučios, ir gamtosaugos tikslų institucijos siekia optimaliais būdais, maksimaliai laikydamosi savo konstitucinės pareigos tarnauti žmonėms“, – teigė premjerė.

I. Šimonytės laiške žemdirbiams teigiama, kad iki šių metų pasėlių deklaravimo pradžios numatoma peržiūrėti visą procesą ir pasiūlyti sprendimus, kurie leistų fiksuoti klaidas ir netikslumus, įvertinti konkretų poveikį konkretiems savininkams ir optimaliai subalansuoti privačios nuosavybės teises ir gamtosaugos interesus. 

Dėl ūkininkų reikalavimų, susijusių su vandens apsaugos juostomis ir zonomis, premjerė pabrėžė, kad Aplinkos ministerija jau derina pakeitimus, kaip sutarta su žemdirbiais praėjusią savaitę.

Grūdų augintojams nuogąstaujant dėl rusiškų grūdų tranzito, kuris, anot jų, mažina eksportuojamos produkcijos kainas, premjerė sako, kad atsižvelgiant į tai, jog Klaipėdos uoste jų kraunama labai mažai, ketinama koordinuotis su kaimyninėmis Baltijos valstybėmis vertinant bendrus eksporto kiekius ir jų realų poveikį čia išaugintų grūdų eksporto kainoms.

„Sieksime teikti suderintus siūlymus ES institucijoms, kadangi vienašališki sprendimai šiuo klausimu neduotų jokio teigiamo efekto“, – sakė I. Šimonytė.

Tuo metu ūkininkams raginant spręsti pieno krizę, premjerė teigia, kad Vyriausybė yra patvirtinusi paramos priemones, kurioms buvo naudojamos ES ir nacionalinės lėšos ir yra pasiruošusi reaguoti, jei iškiltų nenumatytų aplinkybių.

Pasak jos, kitame susitikime kovą numatoma apžvelgti priimtus sprendimus.

Ūkininkai praėjusią savaitę visoje Lietuvoje degindami laužus protestavo prieš Vyriausybės vykdomą žemės ūkio politiką, padidintus suskystintų naftos dujų akcizus, daugiamečių pievų atstatymą, ragino spręsti pieno krizę ir kitas problemas.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Anonimas

paziuresim kaip Ministeres ir Ministerei ISEIS I GATVE kai bus Ismesti ! laukiu Nesulaukiu ..... tures i siaure dumti... o tai koks varveklis gali uzkristi ant galvos ar paslysti ar dar kas....

Anonimas

velu jau velu tai OZIU bandai taisyti klaidas ,bus priduoti ant muilo, daug laiko jiems NEBELIKO

Anonimas

Va kol atšauks tai kažks taps milijonieriumi , taip buvo ir su elektros pabrangimu , atidirbta shema .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS