Prezidentas ragina ES neįsileisti Astravo AE elektros | KaunoDiena.lt

PREZIDENTAS RAGINA ES NEĮSILEISTI ASTRAVO AE ELEKTROS

  • 12

Prezidentas Gitanas Nausėda paragino Europos Sąjungos ir Europos Komisijos vadovus imtis griežtų priemonių, kad būtų sustabdyta nesaugios Astravo atominės elektrinės (AE) veikla bei ir į ES rinką nebūtų importuojama jos gaminama elektra.

Laiške Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charlesui Micheliui ( (Šarliui Mišeliui). ir Europos Komisijos vadovei Ursulai von der Leyen (Urzulai fon der Lajen) G. Nausėda pabrėžė būtinybę toliau reikalauti Baltarusijos įgyvendinti visas ES streso testų rekomendacijas bei branduolinės saugos standartus, pranešė Prezidentūra.

„Akivaizdu, kad reikia veiksmingesnių ES priemonių, kad būtų sustabdytas nesaugios Astravo AE eksploatavimas ir apsaugota ES piliečių sveikata ir gerovė. Skubiausia užduotis yra paspartinti ES streso testų rekomendacijų įgyvendinimo klausimą Astravo AE ir pasinaudoti visais svertais, kad Baltarusija nutrauktų Astravo AE veiklą“, – pabrėžė G. Nausėda.

Pasak jo, dabar ypač tinkamas laikas priimti sprendimus, kurie apribotų elektros patekimą į Bendrijos rinką iš nesaugių trečiųjų šalių šaltinių.

„Kviečiu ES netoleruoti tarptautinių branduolinės saugos ir aplinkosaugos standartų nesilaikymo Astravo AE ir neįsileisti į ES rinką nesaugiai gaminamos šios pavojingos elektrinės elektros, kaip tai daro Lietuva“, – sakė G. Nausėda.

Jis pridūrė, kad dėl Lietuvos ir regiono saugumo ir toliau sieks aktualizuoti Astravo AE grėsmės klausimą aukščiausiu ES lygiu.

G. Nausėdos iniciatyva spalio mėnesį ES lyderiai išreiškė bendrą poziciją dėl būtinybės ES elektros gamintojams suvienodinti konkurencines sąlygas ir paraginti trečiąsias šalis, įskaitant Baltarusiją, laikytis aukščiausių branduolinių ir aplinkosaugos standartų.

ES šalių vadovai taip pat akcentavo, kad Astravo AE sauga ir saugumas yra prioritetinis ES klausimas, nuo kurio vykdymo priklausys tolesnė ES ir Baltarusijos santykių perspektyva.

Taip pat G. Nausėda atkreipė ES institucijų vadovų dėmesį į būtiną greitą reagavimą į ekstremalias situacijas. Pasak jo, šiuo požiūriu cheminių, biologinių, radiologinių ir branduolinių tyrimų centro įsteigimas Lietuvoje padėtų sustiprinti ES atsparumą Astravo AE grėsmėms.

Baltarusija antradienį pradėjo elektros gamybą Astravo AE, iškart po to Lietuva nutraukė elektros prekybą su Baltarusija.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

ALGIS

Prezidente , kiek laiko kalbate Europai apie sankcijų įvedimą Rusijai , kiek laiko vėl kalbate apie Astravo AE elektros neįsileidimą į Lietuvą , BET NAUDOS IŠ TO KOL KAS NĖRA JOKIOS . mokam milijonus ir tiek .

Da

rodos ir galvos ant pečiu turintys dydeli ponai o šneka kuria nesąmoniu stengiasi ikasti kaiminui, kam to reikia skundus rašo europos sajungos viršunem o ten iš dienos šviestos saulės trenkia žaibas ir atneš atominės elektros uždaryma, susitupėkite ponai jus galingi su minkštom kopusto galvom stenėti ir prašyti pagelbos, juk ir vakarai žiūri nepražjuopsoti progos vakaru pusei pirkti pigiau , ir be jokio kurstymo, ten ir diplomatai sėdi ir žiūri savo šalies gerumui, ponas nauseda o kodėl tamsta bėgi link sau nenorėdamas imti ir susitarti, dėl pigesnio kilovato mūsų žmoniu gėriui, kas yra ar mes esam tokie turtingi, vakarai nori o mes teršiam ir šaukiam tau čia ne banko orderio nr, saskaitos ,o kilovatas mums bires tik į nauda žiūrek gerove o ne fokusus šauk, pagal komedijantus dabar atėjusius , jau mes nukentėjome 2008 m, prisimenam,

Spaliukas

Starij lisij a v skazki verish Anekdotas Susikibkit rankom ir vienas ikiskit tą galą į rozetė .,. ....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS