Prezidentas ragina Vyriausybę nenuleisti rankų dėl Astravo elektros | KaunoDiena.lt

PREZIDENTAS RAGINA VYRIAUSYBĘ NENULEISTI RANKŲ DĖL ASTRAVO ELEKTROS

Prezidentas Gitanas Nausėda ragina Vyriausybę „nenuleisti rankų“ dėl Astravo atominėje elektrinėje pagamintos elektros, Lietuvai toliau teigiant, kad Latvijos ir Estijos vienašališkai patvirtinta metodika leidžia į Baltijos šalių rinką patekti baltarusiškai energijai.

„Rinkimų pažadai galėjo išsitrinti atmintyje, pritilo antiastravinio sąjūdžio būgnai, tad primenu, kad Astravo elektra vis dar gali patekti į Lietuvą“, – antrojoje savo metinėje kalboje Seime antradienį sakė G. Nausėda.

„Kviečiu Vyriausybę nenuleisti rankų ir kuo greičiau pasiekti susitarimą dėl bendros Baltijos šalių elektros energijos prekybos su trečiosiomis šalimis metodikos“, – ragino jis.

Prezidentas atkreipė dėmesį į siūlymą spartinti elektros tinklų sinchronizaciją su kontinentine Europa ir būtinybę jau 2023 metais atlikti izoliuotą Baltijos šalių elektros energijos sistemos darbo bandymą.

„Šiandien neturime kito pasirinkimo kaip tik toliau stiprinti Lietuvos energetinę nepriklausomybę“, – pabrėžė šalies vadovas.

Energetikos ministras Dainius Kreivys yra sakęs, kad dabartinė Talino ir Rygos vienašališkai patvirtinta trišalė prekybos elektra su Rusija metodika ne tik leidžia patekti į Baltijos šalių rinką Astravo elektrai, bet ir sukelia elektros kainas Lietuvoje.

Lietuvos elektros sistemos perdavimo operatorės „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis praėjusią savaitę interviu BNS sakė, kad Lietuva už Baltarusijoje pagamintą elektrą šiemet jau sumokėjo 16 mln. eurų.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) planuoja pirmoje birželio pusėje baigti tyrimą dėl metodikos, pastaroji yra apskųsta ir Europos Komisijai (EK).

Energetikos ministerija skelbė, kad Latvijos ir Estijos vienašališkai taikoma prekybos su Rusija metodika Lietuvos vartotojams papildomai gali kainuoti apie 100 mln. eurų per metus. Lietuva, tarpininkaujant EK, siekia naujos metodikos.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

KUO TOLIAU,TUO GRAZIAU

Labai negraziai atrodo Prezidentas kai savo nuomones nepareiskia pirma tos plevesos Simonytes.Ta panele tauta zino nuo 2008-2012 metu valdymo- kiek ji cia visko pridirbo su bankais,su pinigu skolinimusi,su pensininku apiplesimu.Ja tauta nepasitiki,ir jai neaisku-kas ja isrinko,nes balsuotoju tai nebuvo nei puses Lietuvos gyventoju,o pazeidimu tai mateme,kai dokumentai buvo perdavinejami po darbo valandu- tai tokie ten matyt ir buvo rinkimai.

zigmas

Štai pabudo barsukas iš žiemos miego, o ką nuveikiai dėl Astravo atominės elektrinės kai buvo valdžioje Karbauskis -Skvernelio šutvė

kauniete

Nausėda gal gana šuda malti su tuo nukaršusiu seniu ir durninti tauta es komisijos pripažino kad astravas viena iš saugiausiu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS