Prezidentas: mokesčių pakeitimai turėtų įsigalioti po pusmečio | KaunoDiena.lt

PREZIDENTAS: MOKESČIŲ PAKEITIMAI TURĖTŲ ĮSIGALIOTI PO PUSMEČIO

Visi mokesčių pakeitimai turėtų įsigalioti ne anksčiau nei po šešių mėnesių juos priėmus, sako prezidento vyriausiasis patarėjas. Pasak Simono Krėpštos, prezidentas Gitanas Nausėda mano, jog ši taisyklė turėtų būti įtvirtinta mokesčių administravimo įstatymuose.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas pritaria, jog mokesčių pokyčiai įsigaliotų po šešių mėnesių, tačau kartu mano, jog Vyriausybei turi būti palikta galimybė kartu su biudžetu teikti mokesčių pakeitimus. 

„Mokesčių sistema turi būti stabili, prisiminus, ką diskutavome viešojoje erdvėje prieš dvylika mėnesių, diskutavome apie begalę naujų mokesčių, kurie galbūt galėtų įsigalioti po kelių savaičių. Prezidento nuomone, taip neturėtų būti ir reiktų aiškiai mokesčių administravimo įstatymuose įtvirtinti ne mažesnę nei šešių mėnesių taisyklę, kad mokesčiai turėtų būti patvirtinti ir įsigaliotų ne greičiau kaip po šešių mėnesių“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė S. Krėpšta.

G. Nausėda tai pirmadienį aptarė su Seimo frakcijų, Profesinių sąjungų konfederacijos, Investuotojų forumo atstovais ir ekonomikos ekspertais.

Anot S. Krėpštos, diskusijoje taip pat sutarta, jog turėtų būti įkurta mokesčių ekspertų grupė, kuri per šešis mėnesius suderintų ir pasiūlytų sprendimus Seimui.

„Nėra naujiena, kad šalyje stokojame mokesčių teisingumo, vienas iš pavyzdžių yra skirtingas pajamų apmokestinimas, priklausomai nuo to, kokia forma gaunamos pajamos. Toks apmokestinimas skiriasi netgi kartais pagal atskiras pajamų grupes ir tikrai diskutavome, kad tai turėtų būti spręstina“, – sakė prezidento patarėjas.

S. Krėpšta taip pat kalbėjo, jog siekiant didinti pajamų surinkimą į biudžetą ir nekeičiant mokesčių  sistemos, reikėtų daugiau skaitmenizuotų sprendimų, kurie mažintų šešėlinę ekonomiką.

„Įvairūs skaitmeniniai sprendimai, kurie pasiteisino kitose šalyse, pavyzdžiui, statybų sektoriuje, galėtų būti įgyvendinami ir tai galėtų atnešti papildomus šimtus milijonus eurų pajamų nekeičiant absoliučiai mokestinės sistemos“, – teigė prezidento patarėjas.

Jis, be kita ko, pabrėžė, kad planuojant kitų metų biudžetą būtina įvertinti epidemiologinio ir ekonominio neapibrėžtumo riziką.

„Planuojant kitų metų biudžetą reikalinga tą rizikos laipsnį įkainoti, numatant tam tikras negautas pajamas ar papildomas išlaidas, ypač susijusias su pandemijos valdymu. Be abejo, atsargumas turėtų būti vienas iš apsektų planuojant kitų metų biudžetą“, – sakė S. Krėpšta.

M. Majauskas pritaria nuostatai, jog pokyčiai įsigaliotų po šešių mėnesių, tačiau kartu mano, jog Vyriausybei turi būti palikta galimybė kartu su biudžetu teikti mokesčių pakeitimus. 

Parlamentaras sako, jog mokesčių sistema turi būti stabili, todėl artimiausiu metu jokių pokyčių neturėtų būti. 

„Mokesčių sistemoje turime elgtis kaip krištolo parduotuvėje ir nedaryti skubių judesnių. Nereiškia, kad negalima diskutuoti apie mokesčių sistemą ir, matyt, atvirkščiai, yra gerai diskutuoti prieš priimant sprendimus, jog nebūtų pažeisti žmonių teisėti lūkesčiai, jog nebūtų didelių staigmenų“, – spaudos konferencijoje sakė M. Majauskas.

Tačiau jis neatmetė, kad Seimas peržiūrės kai kurias mokesčių lengvatas.

„Kalbant apie ketverius metus, be abejonės, valdančioji koalicija ir ją sudarančios partijos ne kartą kalbėjo apie „gyvulių ūkį“ ir poreikį peržiūrėti tam tikras lengvatas, bet didesnį aiškumą matysime, kai bus suformuota nauja Vyriausybė“, – sakė BFK pirmininkas.

GALERIJA

  • Prezidentas: mokesčių pakeitimai turėtų įsigalioti po pusmečio
  • Prezidentas: mokesčių pakeitimai turėtų įsigalioti po pusmečio
  • Prezidentas: mokesčių pakeitimai turėtų įsigalioti po pusmečio
  • Prezidentas: mokesčių pakeitimai turėtų įsigalioti po pusmečio
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS