Prezidentė: profesiniai lyčių stereotipai vis dar gajūs | KaunoDiena.lt

PREZIDENTĖ: PROFESINIAI LYČIŲ STEREOTIPAI VIS DAR GAJŪS

  • 1

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad lyčių stereotipai akademinėje aplinkoje vis dar egzistuoja.

"Ilgus šimtmečius moterys ir mokslas buvo nesuderinamos priešingybės. Akademinis pasaulis tvirtai laikėsi įsitikinimo, kad mokslo keliu pajėgūs žengti tik vyrai. Iš pirmo žvilgsnio galėtų atrodyti, kad šiandien nelygybės problema jau išspręsta. Tačiau profesiniai lyčių stereotipai, korupcinės karjeros galimybės - vis dar gajūs dalykai", - ketvirtadienį atidarydama tarptautinę konferenciją "Struktūriniai pokyčiai, skatinantys lyčių lygybę mokslo organizacijose", sakė D.Grybauskaitė.

Pasak prezidentės, Europos Sąjungos šalyse 45 proc. daktaro laipsnių suteikiama moterims, tačiau tik trečdalis iš jų aktyviai dalyvauja mokslinėje veikloje. Moterys sudaro penktadalį visų profesorių.   

"Proporcingas moterų ir vyrų atstovavimas visose mokslo srityse būtinas siekiant padidinti Europos konkurencingumą ir išnaudojant inovacijų potencialą", - kalbėjo ji.

D.Grybauskaitės teigimu, nors moksle dalyvaujančių moterų skaičius auga daugelyje pasaulio šalių, joms vis dar sunku įgyti atitinkamą statusą akademiniame pasaulyje.

"Tokią situaciją lemia akademiniai ir kultūriniai stereotipai, tradicinis moterų vaidmens suvokimas visuomenėje, psichologinė ir socialinė aplinka, neskatinanti moterų rinktis profesijos mokslo srityje, kurioje dominuoja ir kuriai vadovauja vyrai. Pozityvūs pokyčiai akivaizdūs, bet dar daug reikia padaryti norint užtikrinti lygias galimybes moterims ir vyrams akademinėje aplinkoje ir jos vadovaujančiuose organuose", - pabrėžė šalies vadovė.

Anot prezidentės, siekiant stiprios ir konkurencingos Europos, būtini struktūriniai pokyčiai, kurie skatintų lyčių lygybę visose mokslinių tyrimų srityse.

Konferencijoje mokslinių tyrimų institucijų ir universitetų vadovai, mokslininkai, vyriausybinių ir privačių mokslo rėmimo fondų atstovai iš visos Europos diskutuoja apie tai, kaip galima paskatinti didesnę lyčių lygybę moksle.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

H

Lygybe per prievarta nieko gero neduos. Tik pagal prota ,o ne pagal lyti. Nes dabartine buldozerine politika,verta paniekos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS